Pokračovanie článku: Za tri mesiace vojny sa život v Rusku radikálne zmenil

Z obavy mlčia

Psychologická záťaž represií, obmedzení a zmenšovania príležitostí môžu byť pre obyčajných Rusov vysoké, aj keď ťažko merateľné. Hoci niektoré prieskumy verejnej mienky v Rusku naznačujú, že podpora vojne proti Ukrajine je silná, výsledky sú pravdepodobne skreslené opýtanými, ktorí mlčia v obave z vyjadrenia svojich skutočných názorov.

Andrej Kolesnikov z moskovského centra Carnegie v komentári napísal, že ruská spoločnosť je práve teraz zovretá „agresívnou podriadenosťou sa“ a že degradácia sociálnych väzieb by sa mohla urýchliť.

Ukrajina, Rusko, Kyjev, tank, inštalácia Čítajte viac Analýza BBC: Prečo viazne ruská ofenzíva na Ukrajine?

„Diskusia je stále širšia a širšia. Svojho krajana – spoluobčana, ktorý ale náhodou zastáva odlišný názor – smiete označiť za „zradcu“ a považovať ho za menejcenného. Smiete, rovnako ako najvyšší štátni predstavitelia, slobodne a úplne pokojne špekulovať o vyhliadkach jadrovej vojny. (To je) niečo, čo v sovietskych dobách počas Pax Atomica, keď obe strany pochopili, že následné škody jadrovej vojny by boli úplne nemysliteľné, rozhodne nikdy nebolo povolené,“ napísal.

„Teraz toto pochopenie slabne a to je ďalšia známka antropologickej katastrofy, ktorej Rusko čelí,“ usúdil Kolesnikov.

Ekonomické dôsledky sa ešte plne neprejavili.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika