Pokračovanie článku: Za tri mesiace vojny sa život v Rusku radikálne zmenil

Leto bude kritické

V prvých dňoch vojny stratil ruský rubeľ polovicu svojej hodnoty. Ale vládne snahy o jeho posilnenie v skutočnosti zvýšili hodnotu rubľa dokonca na vyššiu úroveň, než bola pred inváziou.

Ale pokiaľ ide o ekonomickú aktivitu, „je to úplne iný príbeh“, hovorí Chris Weafer, skúsený analytik ruskej ekonomiky z Macro-Advisory.

autovaz Čítajte viac Ťažká rana pre Renault: definitívne prišiel o značku Lada a stratil ruský trh

"Vidíme teraz zhoršenie ekonomiky v rade odvetví. Firmy varujú, že im dochádzajú zásoby náhradných dielov. Mnoho spoločností dáva svojim zamestnancom prácu na čiastočný úväzok a iné ich varujú, že budú musieť úplne skončiť. Je reálna obava, že v lete vzrastie nezamestnanosť, že dôjde k veľkému poklesu spotreby a maloobchodných tržieb a investícií,“ povedal.

Pomerne silný rubeľ, hoci sa môže zdať povzbudivý, tiež predstavuje problém pre štátny rozpočet, myslí si Weafer. „Dostávajú svoje príjmy v cudzej mene od vývozcov, ale výdavky sú v rubľoch. Takže čím silnejší je rubeľ, tým menej peňazí majú v skutočnosti na výdavky,“ upozornil. Silný rubeľ tiež oslabuje konkurencieschop­nosť ruských vývozcov, pretože sú na svetovej scéne drahší.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika