Vysokopostavený ruský diplomat odstúpil z funkcie, hanbí sa za Rusko

Predstaviteľ ruskej misie pri OSN v Ženeve Boris Bondarev odstúpil kvôli nesúhlasu s vojnou na Ukrajine. Vyplýva to z listu, ktorý diplomat podľa stanice Rádio slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RF) zverejnil na sociálnej sieti LinkedIn.

23.05.2022 15:31
debata (71)

V ňom Bondarev uviedol, že sa za svoju krajinu nikdy nehanbil viac. Ak sa správa potvrdí, bude Bondarev zrejme prvým ruským diplomatom, ktorý sa oficiálne vzdal funkcie kvôli invázii na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničia v Moskve sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

„Putinova rozpútaná agresívna vojna s Ukrajinou a vlastne s celým západným svetom je nielen zločinom proti ukrajinskému ľudu, ale pravdepodobne aj najťažším zločinom proti ruskému ľudu,“ citovala RFE/RL z vyjadrenia Bondareva.

putin Čítajte viac Putin údajne v marci prežil pokus o atentát, prvý od roku 2011

Podľa webu OSN v Ženeve pôsobil Bondarev ako poradca ruskej stálej misie. V diplomatických službách bol podľa svojich slov 20 rokov. „Bohužiaľ, za tých dvadsať rokov sa miera klamstiev a neprofesionality v práci ministerstva zahraničia neustále zvyšuje,“ uviedol vo vyhlásení.

Podľa Bondareva sa ruské ministerstvo zahraničia už nevenuje diplomacii, ale „rozsievaniu klamstiev a podnecovaniu vojny a nenávisti“. „Rusko už nemá žiadnych spojencov,“ dodal. Povedal, že by rád pokračoval vo svojej kariére diplomata, čo by sa však teraz rovnalo vlastizrade.

Začiatkom apríla vyzvalo české ministerstvo zahraničných vecí ruských diplomatov, aby sa ďalej nepodieľali na zastupovaní ruského politického vedenia, ktoré sa rozhodlo vykonať „apokalyptickú deštrukciu“ svojho suseda. Ruské vyslanectvo v Ženeve v reakcii na to ironicky poďakovalo za „veľkorysú ponuku“ a dodalo, že ruskí diplomati majú svedomia dostatok.

vojna na Ukrajine, Charkov Čítajte viac 89. deň: Z Ukrajiny utieklo už 6,5 milióna ľudí. Útok v Desne si vyžiadal 87 obetí
71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #vojna na Ukrajine