Zelenskyj, Putin, Biden i Muratov. Time zverejnil zoznam 100 najvplyvnejších

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zvolená členka amerického najvyššieho súdu Ketanji Brownová, ruský prezident Vladimir Putin či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sú medzi stovkou najvplyvnejších ľudí vybraných časopisom Time.

23.05.2022 17:32
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (11)

Ocitli sa v skupine najvplyvnejších vedúcich predstaviteľov, ku ktorým Time zaradil napríklad aj náčelníka ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, ​​nemeckého kancelára Olafa Scholza a prezidentov USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga. Na čele tejto skupiny je fotografia Mii Mottleovej, ktorá ako prvá žena vedie barbadoskú vládu.

Time charakterizuje svoj výber ako zoznam sto najvplyvnejších, nie najmocnejších ľudí sveta, pretože moc je zrejmá, zatiaľ čo vplyv menej. Ku kritériám výberu patrí aktivizmus, inovácie a úspechy.

Sto vybraných je radených do podkategórií ako sú politickí vodcovia, inovátori, umelci, giganti, velikáni a idoly či priekopníci (odkaz na kompletný zoznam).

Medzi idolmi sa tento rok ocitol španielsky tenista Rafael Nadal alebo britská speváčka Adele či šéfredaktor ruských novín Novaja Gazeta Dmitrij Muratov.

Muratov Čítajte viac Muratov: Putin získal absolútnu moc, propaganda obhajuje použitie jadrových zbraní

Za giganta Time považuje generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka aj moderátorku Oprah Winfreyovú či šéfku Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovú.

Medzi vybranými umelcami je herečka, speváčka a modelka Zoë Kravitzová alebo americká herečka a televízna producentka Sarah Jessica Parkerová.

Ku každému z vybraných Time doplnil text rôznych autorov, ten o Winfreyovej napísala bývalá americká prvá dáma Michelle Obamová a moderátorku v ňom nazvala „spoločným menovateľom“, pretože svojimi projektmi núti ostatných premýšľať kriticky o tom, ako zlepšiť spoločnosť. K Putinovi zvolil Time článok napísaný ruským disidentom Alexejom Navaľným, k Zelenskému Bidenom. Šéf Bieleho domu v ňom napísal, že Ukrajinci majú vodcu hodného ich odvahy a odolnosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Time #zoznam najvplyvnejších