Navaľnyj na súde neuspel, potvrdili mu deväťročný trest

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok neuspel s odvolaním sa voči verdiktu v prípade podvodu a pohŕdania súdom. Sudca mu potvrdil deväťročný trest odňatia slobody.

24.05.2022 11:22 , aktualizované: 11:47
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj
debata (10)

Moskovský mestský súd rozhodol, že „rozsudok ponechá bezo zmien“ a že deväťročný trest okamžite nadobudne platnosť, čo znamená, že Navaľnyj bude prevezený do trestaneckej kolónie s prísnym režimom.

Alexej Navaľnyj sa na súde domáhal zrušenia deväťročného trestu odňatia slobody, ktorý považuje za politicky motivovaný. Odvolací proces sa konal v čase, keď sa ruské úrady snažia umlčať domácich kritikov invázie na Ukrajinu.

Navaľnyj vo svojom vystúpení pri odvolacom procese v Moskve označil režim vedený ruským prezidentom Vladimirom Putinom za nepriateľov, zradcov a vrahov ruského ľudu. Jeho prejav zachytil v online reportáži zo súdnej siene server Mediazona. Sám Navaľnyj je vo väzení, so súdom sa spojil prostredníctvom vi­dea.

„Ruský súd si neváži nikto,“ poznamenal opozičný predstaviteľ. „Pohŕdam vaším súdom, pohŕdam vaším systémom, pohŕdam vaším režimom,“ dodal. Následne označil Putinov režim za nepriateľov, zradcov a vrahov ruského ľudu. Sudca potom Navaľného prerušil a vyzval ho, aby sa vrátil k posudzovanej otázke. Navaľnyj sa ohradil, že mu trestný zákon dovoľuje v záverečnej reči povedať, čo sa mu zapáči.

Ešte skôr pripomenul, že „záverečných rečí“ mal v poslednom čase asi sedem a že zvyčajne ho prerušovali a „vypínali“, akonáhle začal hovoriť o ruskej vojne proti Ukrajine. „Nepáči sa vám, keď hovorím o vojne? Potom túto vojnu použijem ako metaforu pre vaše súdy. Táto vojna, rovnako ako vaše súdy, je postavená výlučne na lži, bez jediného pravdivého slova“ povedal.

Sudca znovu prerušil Navaľného, keď spomínal, že nikto neveril varovaním americkej rozviedky o chystanom útoku Ruska na Ukrajinu.

„Môžete ma prerušiť a vypnúť, ale poviem všetko, čo sa chystám povedať,“ zareagoval Navaľnyj. „Ako by všetkým bolo bez vás krásne! Je potrebné, aby ste nechali všetkých na pokoji, odpojili sa od Ukrajiny, od obyčajných ľudí! Váš čas nie je navždy a váš čas uplynie. Keď budete všetci horieť v pekle, prikladať drevo pod kotol budú vaši predkovia, ktorí si neželali, aby ste rozpútali nové vojny v 21. storočí,“ vyhlásil.

Päťdesiatštyriročný kritik ruského režimu sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenia odmietol a spochybnil aj samotný fakt otravy, potvrdený západnými expertmi.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Navaľnyj po roku vo väzení: budem pokračovať vo svojich aktivitách

Polícia Navaľného po návrate do vlasti zatkla a teraz si odpykáva 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru. Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine vlani vypukli kvôli jeho uväzneniu rozsiahle protesty, proti ktorým úrady tvrdo zasiahli. Úrady medzitým Navaľného organizácie označili za „extrémistické“ a zakázali ich.

V marcovom procese potom Navaľného odsúdili za podvod, keď zbieral peniaze na svoju prezidentskú kampaň, hoci vedel, že ho úrady do volieb nepustia. Jeho právnička Oľga Michajlovová na súde uviedla, že rozsudok by mal byť zrušený, pretože je „nespravodlivý“ a „v rozpore s medzinárodným právom“. Naopak, prokurátor verdikt označil za „zákonný a oprávnený“.

Marcový rozsudok aj celý súdny proces kritizovali západné štáty. Americké ministerstvo zahraničia označilo súd za „zinscenovaný“ a „hanebný“. Hovorca Ned Price pred novinármi označil rozsudok za ďalší príklad rastúcich represií, ktoré majú umlčať opozíciu, potlačiť odlišné názory a kritiku vojny na Ukrajine.

Verdikt ostro kritizovalo aj Nemecko ako „zjavnú svojvôľu“ a „súčasť systematického využívania ruského súdneho systému proti disidentom a politickej opozícii“.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Opatrne s Navaľným. Kremeľ na šikmej ploche
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj