Šojgu: Ruská armáda postupuje na Ukrajine pomaly, lebo berie ohľad na civilistov

Ruská armáda postupuje na Ukrajine pomaly lebo berie ohľad na civilistov, vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu na rokovaní ministrov obrany proruského vojenského paktu ODKB. Odhadol tiež, že na ukrajinskej strane bojuje viac ako 6-tisíc žoldnierov.

24.05.2022 13:23
Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Foto: ,
Zľava ruský minister obrany Sergej Šojgu a ruský prezident Vladimir Putin
debata (23)

Ruské ozbrojené sily podľa ministra neútočia na civilnú infraštruktúru a palebné pozície a vojenské objekty ničia vysoko presnými zbraňami.

Moskva trvalo popiera, že by ruská armáda útočila na civilistov a civilné objekty, hoci fakty hovoria o opaku. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v pondelkovom komuniké potvrdil, že vo vojne Ruska proti Ukrajine bolo zabitých minimálne 3 930 civilistov, vrátane 257 detí, a ďalších 4 532 utrpelo zranenia, vrátane 394 detí. Skutočný počet civilných obetí bude ale pravdepodobne oveľa vyšší.

Okrem toho Rusko podľa Šojgua vyhlasuje miestne prímerie a vytvára humanitárne koridory, ktorými civilisti môžu opustiť obkľúčené miesta. „Nepochybne to spomaľuje tempo ofenzívy, ale robíme to vedome, aby sme sa vyhli obetiam medzi civilistami,“ vyhlásil Šojgu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine