Česko hlási druhý prípad opičích kiahní

Český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) v stredu potvrdil druhý prípad opičích kiahní v krajine. Informoval o tom portál Seznam Zprávy. Analyzovaná vzorka pochádzala od osoby, ktorá bola v kontakte s prvým nakazeným. Ten je naďalej v izolácii v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici.

24.05.2022 13:32 , aktualizované: 25.05.2022 15:53
opičie kiahne Foto:
Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC, je pravá ruka a trup pacienta s opičími kiahňami
debata (27)

Pražskí hygienici navyše preverujú ďalších ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazeným. Ide o celkovo päť osôb, ktoré s ním bývali počas pobytu na dovolenke. U troch z nich sa už vyskytli príznaky ochorenia. Medzi ne patrí horúčka, bolesti hlavy či svalov a vyrážky na koži. Vírus opičích kiahní podľa expertov spôsobuje väčšinou len mierne príznaky, v ojedinelých prípadoch však môže dôjsť aj k ťažkému priebehu choroby či dokonca k smrti.

Prvý prípad české úrady potvrdili len včera, informoval spravodajský portál Seznam Zprávy, ktorému to potvrdil infektológ Pavel Dlouhý z Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně.

Podľa neho nákazu potvrdil aj český Štátny zdravotný ústav a pacient sa nachádza v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že eviduje už 131 potvrdených prípadov opičích kiahní a 106 podozrení na túto chorobu v 19 krajinách, kde sa toto ochorenie bežne nevyskytuje.

„Vyzývame vás všetkých, aby ste výskyt opičích kiahní viac sledovali a pomohli zistiť, akým spôsobom sa šíria a kam (epidémia) smeruje,“ uviedla smerom ku členským štátom riaditeľka WHO pre globálnu pripravenosť na infekčné choroby Sylvia Briandová. Podľa nej zatiaľ nie je jasné, či sú tieto prípady zatiaľ len „špičkou ľadovca“, alebo či už vrchol epidémie pominul.

Briandová tiež oznámila, že akokoľvek šírenie nákazy nie je „normálne“, „možno ho zastaviť“. Pripomenula, že proti opičím kiahňam sú k dispozícii aj vakcíny a lieky. „Nerobme z komára somára,“ dodala. Vlády by podľa nej napriek tomu mali prijať vhodné opatrenia na obmedzenie šírenia nákazy, ďalšiemu výskumu a globálnej spolupráce.

Väčšina nedávno zistených výskytov opičích kiahní je z Európy. Prvý prípad bol dnes potvrdený v Slovinsku, uviedol server N1. Ide o muža, ktorý sa vrátil z Kanárskych ostrovov. Hospitalizovaný nie je, pretože sa u neho nevyskytli vážnejšie príznaky choroby.

Opičie kiahne sú vzácne vírusové ochorenie podobné ľudským kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát boli zaznamenané v Demokratickej republike Kongo v 70. rokoch minulého storočia a teraz sa vyskytujú v častiach strednej a západnej Afriky. Až do nedávneho vypuknutia epidémie sa v iných častiach sveta choroba vyskytovala len zriedka.

Medzi príznaky patrí horúčka a charakteristická hrboľatá vyrážka. Západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý bol zistený v súčasnej epidémii, má smrtnosť zhruba jedno percento. Vírus sa šíri predovšetkým blízkym kontaktom a podľa Briandovej bolo mnoho zistených výskytov – hoci nie všetky – hlásených u mužov, ktorí mali pohlavný styk s mužmi.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb v pondelok uviedlo, že riziko všeobecného rozšírenia infekcie v populácii je „veľmi slabé“, ale je „zvýšené“ u ľudí s viacerými sexuálnymi partnermi.

Karanténa najmenej tri týždne

Osoby, ktoré sa nakazia opičími kiahňami, by mali podstúpiť najmenej 21-dňovú izoláciu. Povedal to na utorkovej tlačovej konferencii nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v Brémach, kde sa zúčastňuje na zasadnutí nemeckej lekárskej komory.

Lauterbach doplnil, že podmienkou ukončenia izolácie je, aby infikované osoby nemali žiadne symptómy. Izolácia v rozsahu 21 dní sa „naliehavo odporúča“ aj pre kontaktné osoby nakazených. „V raných fázach epidémie je potrebné reagovať tvrdo a skoro,“ povedal Lauterbach.

Dané odporúčanie prijal rezort zdravotníctva v súčinnosti s Inštitútom Roberta Kocha (RKI). Dôkazy o infekciách už hlásili viaceré spolkové krajiny vrátane Saska-Anhaltska, Bádenska-Württemberska, Berlína a Bavorska. Zároveň prebieha analýza vzoriek ďalších osôb a dohľadávanie kontaktov nakazených.

Nemecká vláda objednala 40-tisíc dávok vakcíny proti opičím kiahňam v prípade, že bude potrebné zaočkovať kontakty nakazených osôb. „To, či tak budeme musieť urobiť, ešte v súčasnosti nie je známe,“ povedal Lauterbach. Jedna vakcína môže podľa neho zabrániť nákaze a takisto zastaviť nástup ochorenia alebo ho oddialiť. Nemecko si objednalo vakcíny od spoločnosti Bavarian Nordic so sídlom v Dánsku.

Lauterbach podľa Der Spiegel nepredpokladá, že by sa z nákazy opičími kiahňami v Nemecku stal rozsiahly problém v oblasti zdravotníctva. „To, čo teraz s opičími kiahňami zažívame, nie je začiatok novej pandémie,“ povedal. Aj napriek tomu je podľa jeho slov potrebné pristupovať k súčasným ohniskám nákazy s vážnosťou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #opičie kiahne