Helikoptéry, tanky, raketomety. Česko sa stáva zbrojnicou Kyjeva

Česká republika nedávno venovala ukrajinskej armáde bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy, povedal v pondelok americký minister obrany Lloyd Austin na tlačovej konferencii po virtuálnom stretnutí so zástupcami spriaznených krajín, na ktorom išlo o ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine.

24.05.2022 14:45
debata (118)

Česká ministerka obrany Jana Černochová na otázku ČTK privítala oceňujúce slová svojho amerického náprotivku, podrobnosti o českej vojenskej pomoci určenej Ukrajincom však neposkytla. Rovnako v minulosti české ministerstvo obrany nechcelo dodávky vojenského vybavenia na Ukrajinu špecifikovať. Zmienka o vrtuľníkoch darovaných Ukrajincom Českom v pondelok zaznela prvýkrát. Približne 20 krajín sa podľa dnešného Austinovho vyhlásenia zaviazalo poskytnúť ukrajinskej armáde ďalšie zbrane.

„Dnešné stretnutie bolo veľmi dobré,“ povedal Austin o pondelkovej virtuálnej schôdzke skupiny, ktorá sa prvýkrát zišla na jeho pozvanie koncom apríla na americkej základni Ramstein v Nemecku.

Austin sa menovite poďakoval dvom krajinám, a to Dánsku za technológiu pre obranu pobrežia a Českej republike za „jej značnú podporu, vrátane nedávneho darovania útočných helikoptér, tankov a raketových systémov“.

VIDEO: Paľba raketometov z Česka, ktoré sú nasadené na Ukrajine.

Video

„Veľmi si vážim, ako pán minister Lloyd Austin ocenil Českú republiku. Ale zo zásady našu pomoc Ukrajine bližšie nešpecifikujem, prepáčte. Pripomeniem iba fakt hraničiaci s istotou, že do mojej tankovej kabelky sa toho zmestilo a ešte vojde veľa,“ oznámila Černochová večer ČTK formou textovej správy. To isté oznámenie má ministerka na svojom twitterovom účte.

O darovaní samohybných húfnic Dana, salvových raketometov RM-70 alebo tankov sovietskej výroby T-72 z Ceska na Ukrajinu sa v minulosti objavili informácie v českých aj zahraničných médiách, podporené fotografiami prepravovanej techniky alebo snímkami tejto techniky na Ukrajine.

Námestník českej ministerky obrany Tomáš Kopečný už predtým ČTK bez upresnenia povedal, že z Česka na Ukrajinu bola dodaná okrem iného ťažká technika, raketomety alebo húfnice. Informácie o možných dodávkach vrtuľníkov na Ukrajinu sa ale zatiaľ v Česku z oficiálnych ani neoficiálnych zdrojov neobjavili.

Česká armáda teraz využíva okrem iného ruské bojové vrtuľníky Mi-24/35, ktoré majú od budúceho roka začať postupne nahrádzať americké vrtuľníky Viper a Venom.

Server E15.cz minulý týždeň uviedol, že české armádne vrtuľníkové letectvo má zhruba päťdesiat strojov, drvivo prevažujú ruské. Popri dopravných Mi-8, Mi-17 a Mi-171Š ide práve o bojové stroje Mi-24/35, ktoré bude prakticky nemožné naďalej udržiavať v prevádzke. Dlhoročné problémy s nedostatkom súčiastok znásobila vojna na Ukrajine vrátane embarg uvalených Západom na Rusko, napísal server a citoval Černochovú: „Síce sme sa predzásobili náhradnými dielmi, ale z Ruska už žiadne nedovezieme. A zrejme ani z Ukrajiny, ktorá nám komponenty tiež dodávala.“

České ministerstvo obrany zatiaľ nechce zverejniť ani hodnotu vojenského materiálu dodaného na Ukrajinu. Podľa Kopečného ale Česko patrí k štyrom alebo piatim najväčším dodávateľom vojenského materiálu na Ukrajinu.

„Mnoho krajín dáva delostreleckú muníciu, systémy pobrežnej obrany, tanky a ďalšie obrnené vozidlá, ktoré sú (pre ukrajinskú armádu) nepostrádateľné,“ uviedol okrem iného americký minister obrany a spomenul Taliansko, Grécko, Nórsko či Poľsko.

Británii poďakoval Austin za to, že koordinuje zasielanie bezpečnostnej pomoci Ukrajine a posiela Kyjevu veľké množstvo vojenského vybavenia.

„Každý tu chápe, čo je v tejto vojne v stávke,“ poznamenal šéf Pentagonu.

Austin zvolal stretnutie zástupcov spriaznených krajín pred necelým mesiacom a povedal, že sa bude schádzať pravidelne raz za štyri týždne. Prvých rozhovorov sa zúčastnil aj tajomník NATO Jens Stoltenberg, hoci Austin trval na tom, že stretnutia nebudú pod hlavičkou Severoatlantickej a sú na nich vítaní aj zástupcovia nealiančných krajín. Za Českú republiku sa v apríli rokovania zúčastnil námestník ministerky obrany Ján Havránek.

Podľa Austina sa na pondelkovom rokovaní zúčastnili zástupcovia viac ako 40 krajín, od posledného stretnutia pribudlo Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Kolumbia, Írsko a Kosovo.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vojna na Ukrajine