Šéf ukrajinskej rozviedky: Aktívna fáza vojny na Ukrajine skončí do konca roka

Aktívna fáza vojny na Ukrajine skončí do konca roka s obratom v auguste, keď počet zbraní dodaných napadnutej krajine dosiahne významnú úroveň, uviedol náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.

24.05.2022 16:21
Charkov / Vojna na Ukrajine / UA / Foto: ,
Trosky zničeného bytu po ostreľovaní Charkova na východe Ukrajiny, máj 2022
debata (11)

V dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Ukrajinska pravda tiež povedal, že Ukrajina chce do konca roka prinajmenšom zatlačiť ruské jednotky a vstúpiť na Ruskom anektovaný Krym.

Väčšie dodávky zbraní a vojenského vybavenia od západných spojencov sa podľa Budanova k ukrajinským vojakom dostanú zhruba v auguste kvôli oneskoreniu potrebnému okrem iného na ich prepravu a distribúciu.

„Od augusta budú pri vojenských jednotkách a budú aktívne používané v bojoch. Preto v tú chvíľu začne obrat, pretože teraz máme katastrofálny nedostatok zbraní,“ povedal Budanov, podľa ktorého sa potom aktívnu fázu vojny podarí ukončiť do konca roka.

„Aktívna fáza je aktívne vedenie bojových operácií, teda bitky na zhruba rovnakej úrovni, ako vidíme teraz,“ vysvetľuje Bodanov, podľa ktorého ku koncu roka tieto aktívne boje klesnú takmer na nulu. „Ku koncu roka musíme vstúpiť na Krym,“ uviedol šéf rozviedky, podľa ktorého má Rusko dosť prostriedkov na to, aby mohlo bojovať ďalších 12 mesiacov.

Tridsaťšesťročný Budanov, ktorého na čelo vojenskej rozviedky v roku 2020 menoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, bol vlani v novembri jedným z prvých vysoko postavených ukrajinských činiteľov, ktorý varoval pred možným naplnením predpovedí západných spravodajských služieb o ruskej invázii. Budanov dokonca určil približnú dobu vpádu ruských vojsk na február 2022. Ruské sily začali inváziu 24. februára.

Šéf ukrajinskej rozviedky v nedávnom rozhovore s denníkom The Wall Street Journal uviedol, že sa Kyjev nespolieha len na informácie západných partnerov, ale že ukrajinská rozviedka má v Rusku vlastnú informačnú sieť. V rozhovore Budanov napríklad uviedol, že Putin urobil konečné rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu 23. februára okolo 15:00 (bez upresnenia časového pásma). Dovtedy mohli udalosti ešte nabrať iný spád, domnieva sa Budanov.

Ukrajinská pravda už v pondelok zverejnila úryvok rozhovoru, v ktorom Budanov hovoril o neúspešnom atentáte na Putina. V dnes zverejnenom plnom texte interview uviedol, že ruský štátnik trpí niekoľkými rôznymi chorobami.

putin Čítajte viac Putin údajne v marci prežil pokus o atentát, prvý od roku 2011

„Áno, plne túto informáciu potvrdzujem. Má niekoľko závažných chorôb, z ktorých jedna je rakovina. Nemá ale cenu dúfať, že zajtra umrie. Má pred sebou ešte niekoľko rokov,“ tvrdí Budanov, ktorý zároveň spochybňuje Putinov psychický stav. Ruský prezident podľa neho k sebe púšťa len malý okruh ľudí, ktorí mu neposkytujú všetky informácie.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin má údajne rakovinu, tvrdí správa zakázaného ruského média

Putin mal podľa náčelníka ukrajinskej rozviedky niekoľko rôznych možností, ako na Ukrajinu zaútočiť, z ktorých niektoré boli veľmi realistické „a mohli z krátkodobého hľadiska skončiť pre Ukrajinu veľmi zle“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine