Orbán nahradil "koronu" svojej moci vojnovým žezlom

Jednou rukou odovzdá mimoriadne právomoci. A druhou si ich berie späť. Kabinet Viktora Orbána s platnosťou od stredy vyhlásil v Maďarsku stav vojnového ohrozenia. Zdôvodnil ho vojnou na susednej Ukrajine. Necelý týždeň predtým ako vyprší platnosť núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu covidu, sa tak Orbán poistil, že aj po strate doterajšej "korony" svojej moci bude môcť naďalej vládnuť pomocou dekrétov.

24.05.2022 18:03 , aktualizované: 18:18
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (167)

„Vláda využijúc právo zakotvené v ústave vyhlasuje od dnešnej polnoci stav vojnovej hrozby,“ povedal premiér v utorok podvečer, len niekoľko hodín po tom, čo jeho nová vláda, v poradí už piata, zložila v parlamente prísahu. "Začala okamžite pracovať, pretože v susednej krajine zúri vojna. Je to vojna, ktorej koniec nik nevidí,“ zdôraznil vo videu, ktoré vyložil na sociálnu sieť.

„Táto vojna znamená permanentnú hrozbu pre Maďarsko, ohrozuje fyzickú bezpečnosť ľudí, ale je aj hrozbou pre bezpečnosť dodávok energií pre hospodárstvo i rodiny, ako aj pre ich materiálnu bezpečnosť. Vidíme, že bruselské sankcie vedú k obrovskému ekonomickému rozvratu a k drastickému zvyšovaniu cien,“ zdôvodnil Orbán zavedenie mimoriadneho režimu.

Vláda v takejto situácii podľa premiéra potrebuje manévrovací priestor a okamžitú akcieschopnosť, podobne, ako to bolo v prípade stavu núdze počas koronavírusovej pandémie, "aby mohla ihneď reagovať a všetkými možnými prostriedkami chrániť Maďarsko a maďarské rodiny“.

Súčasný núdzový stav vyhlásený na jar 2020 na začiatku pandémie covidu vyprší s koncom tohto mesiaca. Nová zmena ústavy, ktorú parlament definitívne schválil iba pár hodín pred zavedením stavu vojnového ohrozenia, umožní Orbánovi udržať si mimoriadne právomoci na neurčitú dobu. Vďaka tomu bude môcť obchádzať existujúce zákony a vydávať núdzové opatrenia. Tie síce musí potom najneskôr do pätnástich dní schváliť parlament, vzhľadom na súčasné rozloženie síl v maďarskom zákonodarnom zbore ide ale len o formalitu.

Začiatkom apríla si Orbánov Fidesz v parlamentných voľbách znova zabezpečil ústavnú väčšinu. Vďaka nej opätovná, v poradí už desiata, novela základného zákona, o ktorom po jeho prijatí v roku 2011 Orbán vyhlásil, že je „vytesaný do žuly“, prešla úplne hladko. Hlasovalo za ňu 136 z celkového počtu 199 poslancov. Prezidentka Katalin Nováková, Orbánova nominantka, ktorá je v úrade len pár týždňov, novú legislatívnu normu bez meškania podpísala a po vyjdení vo vládnom vestníku novela ihneď nadobudla účinnosť.

Načo sú Orbánovi mimoriadne právomoci, keď je už i tak nielen najdlhšie vládnucim, ale aj najmocnejším predsedom vlády v celej EÚ? „Parlament ani doteraz vláde nikdy nezahatal cestu, s takouto väčšinou za chrbtom môže kabinet presadiť akékoľvek opatrenie,“ pripomína portál hvg, podľa ktorého kým odobrenie v zákonodarnom zbore a aj s podpisom prezidentky sa dá stihnúť najrýchlejšie za dvadsaťštyri hodín, prijať vládny dekrét možno už za niekoľko minút. „Ale zrejme tu nejde len o čas. Vládnutím pomocou dekrétov môže Orbán predvádzať svoju akčnú tvár, čo rád robí. Zo psychologického hľadiska sa navyše zvyšuje stávka, verejnosť tak môže ľahšie prijať prudšie opatrenia,“ poznamenal portál s tým, že o tom, aké budú prvé z týchto opatrení, podľa vlastných slov bude Orbán informovať po najbližšom zasadaní vlády.

Moc ako droga

Kým celá krajina s napätím čakala, aké budú prvé „vojnové“ vládne dekréty, analytici sa pokúšali rozšifrovať dôvody, načo si dal premiér tieto mimoriadne právomoci schváliť. „Ako skutočnému demokratovi mu prekážalo, že opozícia sa takmer úplne vytratila,“ zažartoval si na facebooku politológ Zoltán Somogyi, narážajúc na nevyvážený povolebný pomer síl v parlamente. „V záujme vyrovnaného zápasu od polnoci vymazal aj vládnu stranu,“ dodal.

Väčšina expertov predpokladá, že Orbán si už zvykol vládnuť s absolútne rozviazanými rukami a nechce sa mu konzultovať ani s vlastným Fideszom. „Mimoriadne právomoci sú ako droga. Keď si ich vyskúšal, ľahko sa môžeš stať závislým,“ povedal pre Pravdu analytik Dániel Hegedűs, ktorý ponúkol aj alternatívne vysvetlenie: „Kedykoľvek si udelíte núdzové právomoci, ktokoľvek na to skočí, namiesto toho, aby sa zameral na problémy, ktoré sú pre vás skutočne dôležité.“

Podobne to vidí aj politológ Zoltán Gábor Szűcs. „V núdzovom stave žijeme od roku 2015. Najprv pre masívnu imigráciu, potom pre covid a teraz je to tretí dôvod. Zdá sa, že ide o modus operandi režimu,“ povedal pre Pravdu.

Edit Zgut, expertka na krajiny V4, za Orbánovým krokom vidí jeho rastúci apetít na moc. „Napriek svojej ústavnej väčšine režim neustále potrebuje posilňovať svoje možnosti v získavaní moci. Otvára mu to ďalšie okná pre prerozdelenie štátnych zdrojov svojim klientom a obmedzuje nezávislosť zostávajúcich autonómnych inštitúcií najmä médií, ktoré hovoria pravdu o Ukrajine,“ poznamenala pre Pravdu.

Mimoriadne sa stáva normou

Obavy kritikov Orbánovej vlády, ktorými predvlani varovali pred dôsledkami jej mimoriadnych covidových právomocí, sa naplnili len čiastočne. Niektoré zo stoviek vládnych dekrétov, ktoré kabinet prijal, mali za cieľ oklieštiť právomoci a financie opozíciou ovládaných miestnych samospráv, prihrať zákazky podnikateľom blízkym Fideszu a nemali veľa spoločného s ochranou zdravia a životov občanov, tvrdia aj dnes. Opozícia tiež pripomína, že napriek mimoriadnym právomociam vlády dosiahlo Maďarsko v ukazovateľoch rozšírenia pandémie a jej smrtnosti jedny z najhorších výsledkov v Európe.

Ochrancovia ľudských práv prišli s varovaním aj tentoraz. „Ďalšou novelou ústavy si vláda opäť prispôsobuje pravidlá hry vlastným potrebám. Tým, že bude mať vždy v budúcnosti možnosť uplatniť mimoriadny právny poriadok, sa vytratí jeho mimoriadny charakter. Stane sa to novou normou, ktorá ohrozí základné práva nás všetkých, pričom vládnutie pomocou dekrétov ešte viac zníži význam parlamentu,“ citoval Emese Pásztorovú zo Spoločnosti za občianske slobody denník Népszava.

Maďarsko Budapešť Orbán Čítajte viac Vznikla piata Orbánova vláda, jej ministri zložili sľub

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán