Streľbu na škole v Texase neprežilo 19 detí, Biden viní zbrojársku lobby

Najmenej 19 detí a dvoch dospelých v utorok zabil strelec vyzbrojený dvoma útočnými puškami na základnej škole v texaskom mestečku Uvalde. Informovala o tom miestna polícia, ktorá predtým údajne 18-ročného útočníka zabila. Motív činu, ktorý je v tejto chvíli druhou najhoršou streľbou na základnej či strednej škole v dejinách USA, nie je jasný. Americký prezident Joe Biden v emotívnom prejave apeloval na reguláciu zbraní a pýtal sa, prečo sú Američania ochotní tieto "masakry" tolerovať.

24.05.2022 22:59 , aktualizované: 25.05.2022 12:14
Streľba na Robb Elementary School v Texase Foto: ,
Pri streľbe na škole v Texase zahynulo veľa detí. Zomrel aj 18-ročný útočník.
debata (103)

K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio.

Polícia strelca identifikovala ako miestneho mladíka Salvadora Ramosa, ktorý v mestečku na juhu Texasu so silnou hispánskou komunitou dochádzal na strednú školu. Ramos 16. mája dovŕšil 18 rokov a deň potom si legálne zakúpil útočnú pušku typu AR-15 spojenú s mnohými krvavými útokmi, píše denník Houston Chronicle. O deň neskôr si údajne kúpil 375 nábojov a o ďalšie dva dni neskôr, teda minulý piatok, ďalšiu pušku.

Útok avizoval, zabil aj babičku

Člen texaského senátu Roland Gutierrez uviedol, že kým sa Ramos vydal so zbraňami do základnej školy, zabil svoju babičku. Podľa miestneho politika, ktorý povedal, že bol informovaný políciou, aj Ramos na sociálnych sieťach dal najavo, že sa chystá zaútočiť. „Naznačil, že by si deti mali dať pozor,“ povedal Gutierrez.

Streľba na Robb Elementary School v Texase
Streľba na Robb Elementary School v Texase
+7Streľba na Robb Elementary School v Texase

Strelec pri utorkovom vyčíňaní v škole Robb Elementary School podľa polície postupne prechádzal triedy a zabil najmenej 21 ľudí, ktorých identifikácia pokračovala aj mnoho hodín po útoku. Do ticha pri mestskom kultúrnom centre, kde rodičia čakali na správy o svojich deťoch, podľa agentúry AP opakovane zaznievali zúfalé výkriky. „Nie! Prosím nie,“ volal údajne istý muž, ktorý sa objímal s iným.

„Strieľal a zabíjal strašným spôsobom, nepochopiteľným,“ povedal o útočníkovi guvernér Texasu Greg Abbott. Jedným z mŕtvych dospelých bol podľa neho člen učiteľského zboru. Médiá písali o učiteľke Eve Mirelesovej, ktorá bola podľa informácií denníka The New York Times (NYT) vydatá a mala jedno dieťa. Niektoré médiá uvádzajú, že obaja mŕtvi dospelí boli učitelia. Abbott tiež oznámil, že pri zásahu proti strelcovi boli zasiahnutí dvaja strážcovia zákona, ale ich ranenia nie sú vážne.

Posledný týždeň pred prázdninami

Pete Arredondo, ktorý vedie oddelenie miestnej polície, uviedol, že do dotknutej základnej školy chodia žiaci druhej až štvrtej triedy. V amerických školách tieto ročníky obvykle tvoria deti vo veku od siedmich do desiatich rokov. Deti boli v škole posledný týždeň pred letnými prázdninami.

Biden: Postavme sa proti zbrojárskej lobby

Prezident USA Joe Biden vyzval v noci na stredu počas emotívneho prejavu k národu v Bielom dome na nové obmedzenia predaja strelných zbraní.

„Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej lobby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť?“ spýtal sa Biden v súvislosti s prísnejšou kontrolou zbraní.

„Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?“ pýtal sa ďalej šéf Bieleho domu a následne dodal: „Je čas konať.“

V podobnom duchu sa vyjadrila aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová: „Musíme mať odvahu podniknúť kroky… aby sme zabezpečili, že sa niečo také už nikdy nezopakuje.“

Bezprostredne po streľbe nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave.

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov.

Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Biden nariadil ako pripomienku tragédie vyvesiť vlajky do 28. mája na pol žrde až do západu slnka.

Predminulú sobotu iný 18-ročný strelec bielej pleti v supermarkete v americkom meste Buffalo v štáte New York zabil desať ľudí a ďalších troch zranil. Biden tento čin označil za rasistické vyčíňanie a prípad vnútorného terorizmu.

Pri streľbe na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas prišlo v utorok o život 14 detí a jeden učiteľ. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na guvernéra Texasu Grega Abbotta. Podľa neho zomrel aj samotný 18-ročný strelec.

Streľba na školách USA za ostatných 20 rokov

Máj 2018

Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

Február 2018

Nikolas Cruz (20) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadal 17 mŕtvych a 16 zranených.

Október 2015

Deväť mŕtvych a deväť zranených si vyžiadala streľba na pôde univerzity v mestečku Roseburg v štáte Oregon. Strelec sa neskôr zastrelil.

December 2012

Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú mal na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

Apríl 2007

Juhokórejský študent (23) v areáli univerzity Virginia Tech v meste Blacksburg v štáte Virgínia zabil 32 ľudí, desiatky zranil a napokon sa sám zastrelil.

Marec 2005

16-ročný mladík zastrelil v indiánskej rezervácii v štáte Minnesota najprv svojho dedka a jeho partnerku. Potom si to zamieril do Red Lake High School, kde pripravil o život piatich študentov, ochrankára a učiteľku. Počas prestrelky s políciou obrátil zbraň proti sebe.

Apríl 1999

Dvaja študenti strednej školy Columbine High School v meste Littleton v štáte Colorado zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili vyše 20 ľudí. Páchatelia napokon spáchali samovraždu.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #streľba na škole