Heger: Ak Ukrajina padne, sme ďalší na rade. Kyjev musí vyhrať

Ak Rusko porazí Ukrajinu, Slovensko bude ďalšie na rade, varoval počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose slovenský premiér Eduard Heger.

25.05.2022 13:15
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.
debata (574)

Ukrajina musí vyhrať, povedal podľa spravodajskej televízie CNN predseda slovenskej vlády ďalším lídrom z Európskej únie (EÚ) a z oblasti obchodu.

Heger počas svojho vystúpenia skritizoval členské štáty EÚ za to, že sú príliš závislé od ruských energií a vyzval lídrov, aby „prestali robiť kompromisy“ vo svojich zásadách. „V podstate sme na príliš dlho vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu. Kompromisy s Putinom spôsobili vojnu na Ukrajine. Agresívnu vojnu, ľudia zomierajú,“ povedal slovenský premiér s tým, že Ukrajinci „prelievajú vlastnú krv za naše hodnoty, aby sme my nemuseli“.

Rusko Navaľnyj súd odvolanie Putin vojna uarus Čítajte viac Rusi proti vojne: doma trest, vo svete pohŕdanie

Premiér zároveň vyzval Európsku úniu, aby pracovala s Ukrajinou a krajinami na západnom Balkáne na „štandardizovaných pravidlách, aby mohli vstúpiť do EÚ“. Ukrajina aj balkánske štáty sa chcú pripojiť k eurobloku, no to trvá niekoľko rokov, keďže krajiny musia splniť prísne kritériá, predtým, než sa začnú príslušné rokovania. Niektorí súčasní lídri v EÚ však odmietli návrhy, že by sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu mohol zrýchliť proces udelenia členstva.

VIDEO: Heger o svojom programe v Davose.

Video
574 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine