Johnson o covidových párty na Downing Street vedel a klamal o nich

K večierkom v Downing Street, ktoré sa konali počas lockdownu napriek vtedy platným reštrikciám pre šírenie covidu, viedlo zlyhanie vo vedení britskej vlády. Vyplýva to z dlho očakávaného plného znenia vyšetrovacej správy úradníčky Sue Grayovej, ktorú dnes zverejnila britská vláda.

25.05.2022 13:56 , aktualizované: 16:28
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (6)

Vinu za „kultúru“ porušovania pravidiel v úrade premiéra musia podľa Grayovej niesť tí hore. Niektorí mladší úradníci sa totiž domnievali, že ich účasť na niektorých z týchto akcií bola vzhľadom na účasť vyššie postavených kolegov povolená. „Mnohí budú zdesení, že k takémuto správaniu došlo v takom rozsahu v samom srdci vlády. Verejnosť má právo očakávať na takýchto miestach najvyššie štandardy správania a to, čo sa stalo, im zjavne nezodpovedalo,“ stojí v materiáli.

Zahanbený a poučený

Britský premiér Boris Johnson prevzal v stredu za večierky plnú zodpovednosť. „Preberám na seba plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo pod mojím dohľadom… Som zahanbený, poučil som sa," uviedol Johnson v britskom parlamente.

Britskému premiérovi tiež v tejto súvislosti udelili pokutu pre oslavu svojich 56. narodenín, ktorá sa uskutočnila 19. júna 2020. Pokutu mu udelili napriek tomu, že Grayová vo svoje správe uviedla, že Johnson o tomto večierku dopredu nevedel.

16 stretnutí

Ani mimoriadny tlak, ktorému úradníci a poradcovia čelili, neospravedlňuje ich správanie, uviedla v správe Grayová. Podľa úradníčky sa na večierkoch zúčastnil veľký počet ľudí. Odsúdila skutočnosť, že niektorí zamestnanci chceli vhodnosť organizovania večierkov spochybniť, ale nebolo im to umožnené.

Grayová vyšetrovala celkom 16 stretnutí, na ktorých sa premiér Boris Johnson a jeho zamestnanci zúčastnili v rokoch 2020 a 2021, zatiaľ čo ľudia vo Veľkej Británii mali zakázané sa stýkať na základe obmedzení zavedených Johnsonovou konzervatívnou vládou v snahe spomaliť šírenie choroby covid-19.

Boris Johnson Čítajte viac Britská polícia udelila v kauze "partygate" vyše 50 pokút

Súčasťou správy, ktorá má okolo 50 strán, sú aj fotografie z niektorých zhromaždení. Časť ich už v utorok publikovala stanica ITV. Ukazujú premiéra, ako si pripíja a baví sa so skupinou ľudí. Na stoloch je možné vidieť fľaše od alkoholu a občerstvenia.

Medzi najhoršie zistenia vyplývajúce zo správy Grayovej patrí nadmerné pitie alkoholu, ktoré viedlo k tomu, že niektorým zamestnancom bolo zle, večierok do 4:35 ráno v predvečer pohrebu princa Philipa, alebo nevhodné správanie sa k upratovačkám a ochrankárom, napísal na twitteri novinár Steven Swinford denníka The Times.

Správa Grayovej je „pomníkom arogancie a pýchy vlády, ktorá verila, že pre ňu platia iné pravidlá ako pre ostatných“, povedal dnes predseda opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer. Johnsona opäť vyzval na rezignáciu. Starmer, ktorý momentálne čelí podozreniu, že tiež porušil covidové pravidlá, zopakoval svoj sľub, že odstúpi, pokiaľ sa to preukáže.

Môžete pokojne spávať?

Johnson čelí kvôli kauze známej ako Partygate výzvam na rezignáciu. Premiér sa ospravedlnil za chyby, ktorých sa dopustil, odstúpiť ale odmieta. Čaká ho tiež vyšetrovanie parlamentného výboru, ktorý chce zistiť, či Johnson úmyselne klamal poslancov, keď im tvrdil, že žiadne pravidlá porušené neboli.

Na Johnsona sa dnes kvôli správe zosypala kritika poslancov. „Premiér bol v centre diania, všetko zorganizoval a sám dostal pohárik na prípitok účastníkom večierka,“ povedal poslanec za Škótsku národnú stranu (SNP) Ian Blackford. Johnson sa podľa neho ospravedlnil nie preto, že by ho to mrzelo, ale len preto, že sa nechal nachytať. „Ryba smrdí od hlavy,“ vyhlásil Blackford a Johnsona vyzval na rezignáciu.

Labouristický poslanec Andy Mcdonald sa Johnsona spýtal, ako môže v noci spať „s takým množstvom krvi na svojich špinavých, privilegovaných rukách“.

Tisíce pracovali poctivo

Podľa Grayovej ale večierky v Downing Street a vo vládnej štvrti Whitehall neodrážajú prevládajúcu kultúru v celej vláde. Spomenula, že tisíce ľudí pracovali na tom, aby v „bezprecedentnej dobe“ dosiahli dobré výsledky. Uviedla tiež, že ju potešil pokrok, ktorý vedenie britskej vlády dosiahlo od januárovej publikácie časti jej vyšetrovacej správy.

Grayová už na konci januára zverejnila skrátenú verziu svojej vyšetrovacej správy. V rovnakej chvíli ale večierky začala vyšetrovať polícia, ktorá ju požiadala, aby zatiaľ nespomínala udalosti dotýkajúce sa policajného vyšetrovania. Verejnosť tak na plné znenie dokumentu čakala niekoľko mesiacov.

Grayová už v januárovej verzii správy uviedla, že niektoré stretnutia v sídle a úrade britského premiéra v Downing Street počas lockdownov predstavovali vážne zlyhania kľúčových ľudí vo vláde a nemali sa konať.

Londýnska polícia minulý týždeň oznámila, že uzavrela vyšetrovanie večierkov organizovaných za koronavírusovej uzávery. Za porušenie vtedy platných nariadení rozdala 126 pokút, trest pritom neminul ani Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financií Rishiho Sunaka.

Britain Switzerland Čítajte viac Oslabia voľby premiéra Johnsona?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson