Súd vo francúzskom Grenobli zablokoval nosenie burkín na kúpaliskách

Správny súd vo francúzskom meste Grenoble vstúpil do sporu o nosenie celotelových plaviek na miestnych kúpaliskách: pozastavil rozhodnutie mestskej rady, ktorá nosenie burkín moslimským ženám povolila.

26.05.2022 11:55
francúzsko, burkiny Foto:
Žena s celotelovými plavkami (burkiny) na pláži vo francúzskom meste Marseille
debata (3)

Súd vo svojom zdôvodnení uviedol, že súhlas s nosením burkín „závažne porušil princíp neutrality“ na verejnom mieste.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v stredu večer vo svojom príspevku na Twitteri privítal rozhodnutie súdu ako vynikajúcu správu.

Kvitovala ho aj líderka krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penová, ktorá dodala, že jej strana sa pokúsi presadiť definitívny zákaz nosenia burkín na verejných miestach.

Verdikt správneho súdu je najnovším vývojom v dlhotrvajúcom spore, ktorý vo Francúzsku vedú obhajcovia sekulárnych hodnôt republiky proti tým, čo tvrdia, že zákaz burkín je prejavom diskriminácie moslimov.

Časť francúzskej verejnosti však úbor, ktorý si na kúpanie obliekajú niektoré moslimky a ktorý im zakrýva prakticky celé telo a vlasy, považuje za symbol „plazivej islamizácie“.

So žiadosťou zabrániť povoleniu burkín na verejných kúpaliskách sa na správny súd obrátil najvyšší predstaviteľ departementu Isere ležiaceho v regióne Auvergne-Rhône-Alpes.

Nové opatrenie malo začať platiť v júni a v súlade s ním malo byť na verejných kúpaliskách v Grenobli povolené napr. aj kúpanie žien bez horného dielu plaviek a v tričkách s ochranou pred UV žiarením.

Podľa nového zákona o boji proti „islamistickému separatizmu“ môže vláda napadnúť akékoľvek rozhodnutia, keď má podozrenie, že podkopávajú sekulárne tradície, ktoré boli prijaté s cieľom odluky cirkví od štátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grenoble #burkiny