Jedlo nie je. Rusi kŕmia Ukrajincov klamstvami

Okupovaný Mariupol sa mení na dystopické miesto, kde musí vládnuť len jedna pravda. Ruské lži. Podľa denníka Guardian to v Mariupole začína pripomínať romány Georgea Orwella, v ktorých varoval pred totalitou.

27.05.2022 12:00
Ukraine Russia Mariupol Foto:
Ruskými vojskami zničený Mariupol.
debata (145)

Dodávková propaganda

Rusom sa celé ukrajinské mesto podarilo dobyť až po dlhých týždňoch, keď poslední obrancovia odolávali v oceliarskom komplexe Azovstaľ. Okupanti sa teraz usilujú v Mariupole zaviesť svoju vládu. Súčasťou toho je aj nasadenie takzvaných mobilných informačných komplexov. V podstate sú to dodávky s veľkoplošnými obrazovkami. Cieľom vysielanej propagandy je podporiť inváziu.

Podľa Guardianu sú vozidlá na miestach, na ktorých sa dá dostať k humanitárnej pomoci. Nasadilo ich ruské ministerstvo pre krízové situácie.

Po bombardovaní a bojoch v Mariupole väčšinou nie je elektrina a tečúca voda. Od začiatku vojny, ktorú ruský prezident Vladimir Putin rozpútal 24. februára, v meste zomreli tisíce ľudí. Ukrajinské zdroje hovoria dokonca o desiatkach tisícov obetí.

"Je to prístup, že keď ľudia nemajú čo jesť, nakŕmime ich klamstvami. Je to cynizmus najvyššieho stupňa,“ napísal Petro Andriuščenko, poradca starostu mesta.

Vymazať Ukrajincov

Rusko Ukrajincom na okupovaných územiach umožní, aby rýchlejšie získali ruské pasy. Kyjev to označil za flagrantné porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a noriem a princípov medzinárodného humanitárneho prá­va.

Andriuščenko okrem toho oznámil, že okupanti v Mariupole zrušili letné školské prázdniny, aby sa žiaci pripravili na prechod na ruský učebný plán.

"Cez leto sa deti budú musieť učiť ruský jazyk, literatúru a dejiny, ale v ruštine budú mať aj hodiny matematiky,“ vysvetlil Andriuščenko. Cieľom je podľa neho odstrániť Ukrajinu z učebných osnov a pripraviť deti na návrat do školy s ruskými učebnými osnovami. Moskva tento plán zatiaľ nepotvrdila.

Ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Ľudmila Denisovová pre spravodajský portál Politico povedala, že Rusko sa systematicky usiluje „vymazať“ Ukrajincov a ich kultúru.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Mariupol #vojna na Ukrajine #Putinova vojna