Rokovania o mieri zamrzli. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú

Vojnu na Ukrajine nakoniec musí ukončiť diplomacia, ale rokovania o mieri zamrzli. Strany sa navzájom obviňujú.

27.05.2022 14:37
debata (123)

Kremeľ v piatok na adresu Ukrajiny vyhlásil, že neustále prichádza s protichodnými vyhláseniami, čo Moskve „neumožňuje úplne pochopiť, čo ukrajinská strana chce“. Podľa agentúry Reuters to v piatok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov uviedol, že ukrajinské vedenie opakovane poskytuje vyhlásenia, z ktorých jasne vyplýva, že Kyjev nie je pripravený „zaujať triezvy prístup a uvedomiť si skutočný stav vecí“.

Rusko-ukrajinské rokovania sú teraz podľa Peskova „zmrazené rozhodnutím a v súlade s líniou, ktorú si zvolila ukrajinská strana“.

Podľa Peskova tento fakt „absolútne kontrastuje“ s vyjadreniami ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zelenskyj podľa britskej spravodajskej televízie Sky News pritom tvrdí, že Ukrajina musí „čeliť realite“ a rokovať s Ruskom.

Ukrajinský prezident vysvetlil, že nijako netúži hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zelenskyj je však presvedčený, že to bude pravdepodobne potrebné na ukončenie vojny. Objasnil, že Ukrajina od takéhoto stretnutia očakáva, že získa „späť život suverénnej krajiny na svojom vlastnom území“.

Reuters uviedol, že Zelenskyj v príhovore adresovanom indonézskemu analytickému centru informoval, že sa opakovane pokúšal zorganizovať stretnutie s Putinom s cieľom ukončiť vojnu. Podľa Zelenského sa však zdá, že Rusko ešte nie je pripravené na seriózne mierové rozhovory a namiesto rokovaní sa snaží dobyť čo najviac ukrajinských území.

Posledné kolo mierových rokovaní za osobnej účasti vyjednávačov sa podľa Reuters konalo 29. marca. Istý čas po nich ešte pokračovali kontakty prostredníctvom videokonferencie. Teraz obe strany tvrdia, že rokovania sú zastavené.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine