Putin má vraj nový plán, opäť zaútočiť na Kyjev

Rusko údajne zvažuje druhý útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News s odvolaním sa na spravodajský web Meduza.

27.05.2022 20:53
debata (135)

Meduza so sídlom v Lotyšsku v piatok napísala, že Moskva znovu dúfa, že môže vyhrať „opotrebovávaciu vojnu“ na Ukrajine. Táto forma vojny sa snaží systematicky a postupne znižovať schopnosť nepriateľa viesť vojnu, vyčerpávať ho.

Vláda ruského prezidenta Vladimira Putina si začína myslieť, že môže vojnu celkovo vyhrať do konca tohto roka, uviedla Meduza s odvolaním sa na svoje zdroje.

Dva z jej zdrojov sú údajne blízke Kremľu, ďalší je priamo zvnútra samotnej Putinovej vlády.

Moskva má tiež „minimálny a maximálny prah“ pre vyhlásenie úspešnej a dokončenej „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Putin nazval inváziu na Ukrajinu, napísala Meduza.

Minimálnou hranicou je údajne dobytie východného regiónu Donbas. Maximálnym cieľom je dobytie Kyjeva, vysvetlila Meduza.

Predchádzajúci útok na ukrajinské hlavné mesto zlyhal, čo viedlo k tomu, že ruské sily sa presunuli a sústredili na Donbas.

Moskva si zrejme uvedomuje, že druhý pokus o obsadenie Kyjeva bude veľká operácia.

Meduza napísala: „Velitelia ruskej armády sa evidentne zmierili s myšlienkou, že ukrajinskú metropolu nemožno dobyť ’len s malým množstvom preliatej krvi’, čo znamená, že na akýkoľvek druhý útok potrebujú viac vojakov.“

Portál Sky News upozornil, že tieto informácie nemohol nezávisle overiť.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine