94. deň: Severodoneck je takmer obkľúčený. Okupovanú časť Chersonu uzavreli

Donbas zostáva kľúčovým miestom a minimálnym cieľom, aby Putin mohol vyhlásiť inváziu na Ukrajinu za úspešnú. Prebiehajú tu urputné boje.

28.05.2022 07:00 , aktualizované: 20:24
Mariupol, vojna na Ukrajine Foto:
Ruskí vojaci v piatok 27. mája 2022 na brífingu pred strážením oblasti námorného prístavu v Mariupole na území pod vládou Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.
debata (478)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 94. deň
  • Strategické mesto Lyman je pravdepodobne v ruských rukách
  • Severodoneck ešte zrejme nie je úplne obkľúčený
mier-ukrajine-2

VIDEO: Trosky pýchy ukrajinského letectva – Antonov An-225 Mrija.

Video

20:23 Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov apeloval na Nemecko, aby zastavilo alebo aspoň výrazne obmedzilo transport dodávok ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 (Severný prúd 1). Plynovod mal zabezpečiť zásobovanie Európy plynom, uviedol v piatok šéf ukrajinského prevádzkovateľa plynovodov GTSOU Serhij Makohon. „My však vidíme, že Rusko absolútne porušuje tieto princípy,“ povedal Makohon v ukrajinskej televízii.

Makohon preto požaduje od nemeckého ministerstva hospodárstva a spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA), aby dodávky cez Nord Stream 1 zastavili alebo výrazne obmedzili.

Nord Stream 1 s dĺžkou 1224 kilometrov vedúci po dne Baltského mora, ktorý sa dostal do prevádzky v roku 2011, je najdôležitejším plynovodom pre dodávky ruského plynu do Nemecka. V roku 2021 sa cezeň zo severozápadného ruského mesta Vyborg prepravilo 59 miliárd kubických metrov plynu. Nemecko a ďalšie európske krajiny odmietajú okamžité zastavenie dodávok plynu z Ruska, lebo sa obávajú, že by to spôsobilo obrovské škody ich ekonomikám.

19:43 Bývalý ruský prezident **Dmitrij Medvedev vyzval Kremeľ na sprísnenie zákona o zahraničných agentoch, ktorí „vykonávajú aktivity namierené proti“ Rusku.****** Informovala o tom v sobotu britská spravodajská televízia Sky News. Doterajšiu kontrolu nad tzv. zahraničnými agentmi v Rusku označil Medvedev za „pomerne formálnu“.

Medvedev zastáva názor, že ak tzv. zahraniční agenti v takom zložitom období ako teraz vykonávajú aktivity namierené proti svojej krajine a dostávajú za to peniaze od jej nepriateľov, „reakcia by mala byť rýchla a tvrdá, najmä počas špeciálnej vojenskej operácie (ruských jednotiek na Ukrajine) a bezmedzných protiruských sankcií“. Vyslovil sa aj za presnejšiu klasifikáciu tzv. zahraničných agentov na legislatívnej úrovni i za sprísnenie trestnej zodpovednosti „ľudí pracujúcich v záujme cudzieho štátu“.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram Medvedev dodal, že dolnej komore parlamentu, Štátnej dume, už bol predložený návrh zákona, ktorý sprísnenie trestov umožní. Ako vysvetlila agentúra AFP, Rusko má zákon, ktorý skupiny osôb alebo jednotlivcov označuje za zahraničných agentov, ak zo zahraničia dostávajú finančné prostriedky na činnosť, ktorá je podľa ruského vedenia politická a protištátna. Na zoznamy zahraničných agentov boli v Rusku zaradené desiatky kritikov Kremľa vrátane novinárov, aktivistov za ľudské práva či umelcov. Mnohí z nich v obave z trestného stíhania odišli do exilu.

18:52 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v sobotu neúspešne pokúsil vycestovať z krajiny na rokovanie parlamentného zhromaždenia NATO v Litve. V ceste mu zabránili pohraničníci, podľa ktorých nemal potrebné povolenia. Prvýkrát sa exprezident hranicu pokúsil neúspešne prekročiť už v piatok neskoro večer. Na Facebooku o tom informovala parlamentná frakcia Porošenkovej strany Európska solidarita, informovala agentúra Reuters.

Porošenko vraj nesmel prekročiť hranicu z Ukrajiny do Poľska kvôli „technickým problémom“ s povolením, ktoré mu umožňuje opustiť krajinu. Podľa Európskej solidarity mal ale exprezident všetky potrebné povolenia a bol zaradený do oficiálnej delegácie ukrajinského parlamentu na rokovaní v Litve.

Porošenko je v súčasnosti na Ukrajine vyšetrovaný kvôli podozreniu z velezrady, z financovania terorizmu a z vytvorenia teroristickej organizácie. Podľa úradov sa ešte pred zvolením za prezidenta v roku 2014 dohodol – aj s ľuďmi z najvyššieho vedenia Ruska – na nákupe uhlia za 1,5 miliardy hrivien z územia ovládaného proruskými separatistami v oblasti Donbasu. Tento nákup zvýšil podľa vyšetrovateľov závislosť Ukrajiny od Ruska a od separatistov, sťažil diverzifikáciu energetických zdrojov a podkopal hospodársku bezpečnosť štátu.

Šesťpäťdesiatročný Porošenko sa v polovici januára vrátil do vlasti. Súd v Kyjeve odmietol nariadiť jeho zatknutie, ale uložil mu povinnosť spolupracovať s úradmi a vyhovieť ich prípadným predvolaniam. Bývalý prezident, ktorému v prípade odsúdenia hrozí až 15 rokov väzenia, označuje obvinenia za vymyslené.

18:17 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol zverejnený v sobotu, uviedol, že ruské sily zničili od začiatku ofenzívy na Ukrajine viac ako 25 000 kilometrov ciest, niekoľko stoviek mostov a 12 letísk. V tejto súvislosti zdôraznil, že v rámci „veľkej obnovy“ krajiny chce Ukrajina „vybudovať nový štát“.

Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zničených alebo poškodených vyše 100 vzdelávacích inštitúcií, viac než 500 medicínskych zariadení a 200 fabrík, priblížil Šmyhaľ. „Okolo 35 percent ekonomiky (na Ukrajine) je v súčasnosti nefunkčných,“ povedal. Viac ako 300 000 kilometrov štvorcových územia Ukrajiny je podľa jeho slov zamínovaných alebo kontaminovaných bombami.

„Nechceme len obnovovať tehly a betón. Chceme vybudovať nový štát,“ vyhlásil Šmyhaľ. Toto úsilie si bude, ako povedal, vyžadovať ukrajinské fondy, medzinárodnú pomoc a tiež ruské financie. „Sme presvedčení, že agresor musí zaplatiť za deštrukciu, ktorú spôsobil,“ uviedol.

Dodal, že na obnovu Ukrajiny by mali byť použité aj zmrazené ruské aktíva, ktoré boli skonfiškované a presunuté Ukrajine. Šmyhaľ uviedol, že vláda v Kyjeve vyčlenila na okamžitú rekonštrukciu zničenej krajiny viac ako 50 miliárd dolárov. Ďalšia fáza obnovy bude podľa neho zahŕňať obnovenie hlavnej infraštruktúry vrátane zaistenia dodávok elektriny a vody, ako aj rekonštrukciu mostov a ciest.

17:30 Ruský prezident Vladimír Putin v osemdesiatmi­nútovom telefonickom rozhovore so svojím francúzskym partnerom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že Moskva je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach. Podľa agentúry TASS to uviedla kremeľská tlačová služba. Podľa Putina však mierové rokovania zamrzli kvôli Ukrajine.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin hovoril so Scholzom a Macronom, o mieri, zbraniach aj obilí

16:25 Ukrajina dostala pre svoje ozbrojené sily podzvukové protilodné strely Harpoon z Dánska a samohybné húfnice z USA. Podľa agentúry AFP to v sobotu potvrdil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Reznikov uviedol, že strely Harpoon sa budú používať spolu s ukrajinskými raketami Neptun pri obrane pobrežia Ukrajiny vrátane jej čiernomorského prístavu Odesa.Vysvetlil, že dodávka striel Harpoon je výsledkom spolupráce medzi viacerými krajinami.

Ukrajina podľa Reznikova dostala celý rad ťažkých zbraní vrátane upravených samohybných húfnic M109 americkej výroby, ktoré ukrajinskej armáde umožnia zasahovať nepriateľské ciele z väčších vzdialeností. Reznikov informoval, že v rámci vojenskej pomoci bolo Ukrajine dodaných aj vyše 100 amerických bezpilotných lietadiel rôznych typov.

Šéf ukrajinského rezortu obrany v sobotu zavítal na výstavu zničenej ruskej vojenskej techniky v Kyjeve. Povedal o nej, že je „odmenou za hrdinstvo a odvahu“ príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl a celého bezpečnostného a obranného sektora Ukrajiny. Dodal, že výstava je tiež pripomenutím, že aktívna fáza vojny stále pokračuje. „Je príliš skoro na to, aby sme si oddýchli a pridali sa k tým, ktorí vojnu už ukončili,“ upozornil.

Dodal, že „vojna stále pokračuje a v Donbase, v Charkovskej oblasti a na juhu Ukrajiny prebiehajú ťažké boje“. Reznikov zdôraznil, že výstava zničenej ruskej techniky ukazuje svetu, že ruská armáda, ktorá samu seba označuje za druhú najsilnejšiu armádu sveta, „môže a musí byť porazená“. Výstava zničenej ruskej techniky sa z Kyjeva presunie aj do ďalších ukrajinských miest a v miest partnerských krajín.

14:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Boris Johnson v sobotu v telefonickom rozhovore hovorili o posilnení obrannej podpory a práci na bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ako aj o dodávkach paliva a odblokovaní ukrajinských prístavov. Ako informovala britská televízna stanica Sky News, Zelenskyj vo svojej správe na platforme Twitter na margo telefonátu s Johnsonom zdôraznil: „Musíme spolupracovať, aby sme zabránili potravinovej kríze a odblokovali prístavy.“

Zelenskyj v piatok absolvoval telefonát s talianskym premiérom Mariom Draghim. Ich rozhovor sa týkal najmä snáh o uvoľnenie blokády vývozu pšenice z Ukrajiny s cieľom riešiť potravinovú krízu, ktorá ohrozuje najchudobnejšie krajiny sveta. Ruská blokáda ukrajinských prístavov zabránila dodávkam obilia, ktorého sú obe krajiny významnými vývozcami, dodala TV stanica Sky News.

Kremeľ obvinil Ukrajinu, že tieto prístavy zamínovala. Ukrajina označila ruský postoj za „vydieranie“. Zelenskyj informoval, že Ruská federácia sa snaží narušiť aj vývoz ukrajinského obilia alternatívnymi cestami.

13:50 Okupovaná časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny uzavrela svoje severné hranice a nebude do regiónov pod kontrolou vlády v Kyjeve nikoho púšťať. Oznámil to zástupca šéfa oblastnej správy dosadenej Ruskom Kirill Stremousov, informovala agentúra DPA.

„Prechod hranice v smere do Mykolajivskej a Dnepropetrovskej oblasti je vzhľadom na systematické ostreľovanie ukrajinskými bojovníkmi veľmi nebezpečný,“ uviedol Stremousov. Vycestovať z oblasti, ktorej významnú časť okupuje Rusko od prvých týždňov vojny, bude podľa neho možné len cez polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, alebo cez časť Záporožskej oblasti, už tiež kontrolujú ruské vojská.

Podľa odhadu ukrajinských úradov zo začiatku mája opustila od začiatku okupácie len oblastnú metropolu Cherson zhruba polovica jej obyvateľov. Z celej Chersonskej oblasti, ktorej významnú časť kontrolujú Rusi, utiekla zhruba pätina obyvateľov.

Nová proruská oblastná správa podnikla v uplynulých týždňoch niekoľko krokov v snahe oddeliť Chersonskú oblasť od zvyšku Ukrajiny a pripojiť ju k Rusku. Na začiatku týždňa sa okrem ukrajinskej hrivny používa ako platidlo aj ruský rubeľ. Rusko už skôr podľa mimovládnej organizácie NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete, presmerovalo internetovú prevádzku v Chersonskej oblasti na ruskú komunikačnú infraštruktúru.

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu podpísal dekrét, ktorý obyvateľom Chersonskej a Záporožskej oblasti uľahčí podanie žiadosti o ruské občianstvo.

Kyjev už skôr varoval, že Moskva sa pokúsi zorganizovať v Chersonskej oblasti referendum o vzniku novej odštiepeneckej republiky po vzore dvoch proruských separatistických útvarov na východe krajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Stremousov na začiatku mája uviedol, že vedenie Chersonskej oblasti referendum nevyhlási, ale rovno požiada Putina o úplné pripojenie oblasti k Rusku.

12:30 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko prešlo v piatok 3 183 osôb. Z toho bolo 1910 žien, 719 mužov a 554 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 196 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za piatok 3112 osôb.

„Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 49 policajtov, 67 hasičov, 91 colníkov, 156 vojakov, 81 dobrovoľníkov, 180 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 20 zamestnancov migračného úradu,“ uviedla Eliášová. Zároveň bolo vypravených päť autobusov, ktoré prepravili 44 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 38 osôb.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 462 487 osôb. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 78 398 ľudí. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. februára je 206 474.

11:25 Ruská armáda uviedla v sobotu, že jej vojaci ovládli strategicky významné mesto Lyman na východe Ukrajiny. „Po spoločných akciách milícií Doneckej ľudovej republiky a ruských ozbrojených síl bolo mesto Lyman úplne oslobodené od ukrajinských nacionalistov,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa AFP vo vyhlásení. O údajnom ovládnutí tohto mesta informovali ešte v piatok predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá je podporovaná Moskvou, pripomína AFP.

Mesto Lyman je strategicky významné, pretože sa nachádza na ceste vedúcej do ďalších ukrajinských miest, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva. Moskva sa podľa AFP v uplynulých dňoch sústreďuje najmä na rozšírenie svojich územných ziskov v Donbase v blízkosti ruských hraníc.

Ministerstvo školstva poskytlo od marca do mája zriaďovateľom škôl finančné prostriedky vo výške 1 786 800 eur. Ide o finančný príspevok určený na školské potreby pre žiakov (odídencov) z Ukrajiny prostredníctvom príspevku na špecifiká. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Z celkovej sumy v mesiaci marec išlo o 354 600 eur, v apríli to bolo 970 600 eur a v máji 461 600 eur. „Výška príspevku je 200 eur na žiaka, príspevok bol teda doteraz poskytnutý pre 8934 žiakov (odídencov) z Ukrajiny,“ spresnili z ministerstva školstva.

„Príspevok je účelovo určený na zabezpečenie školských potrieb žiakov (odídencov) z Ukrajiny (školské tašky, peračníky, písacie potreby, zošity), prípadne na kúpu cestovných lístkov, ak žiaci na prepravu do školy využívajú verejnú dopravu, ktorá nie je poskytovaná bezplatne,“ priblížili z MŠVVaŠ SR. Škola môže použiť príspevok i na ďalšie potreby súvisiace so zabezpečením výchovno-vzdelávacieho procesu týchto žiakov. Finančné prostriedky sú školám prideľované na základe údajov o počte žiakov, ktoré sú školy povinné aktualizovať v rezortnom informačnom systéme (RIS). To znamená, že školy o príspevok nežiadajú, je prideľovaný automaticky na základe dát získaných z centrálneho systému.

9:36 Ukrajinský Severodoneck nie je ešte úplne obkľúčený ruskými silami, oznámila v noci na sobotu tamojšia vojenská správa. Píše o tom agentúra DPA, podľa ktorej však Moskva tvrdí, že túto oblasť prudkých bojov ruské jednotky obkľúčili už kompletne. Dve tretiny tohto mesta v Luhanskej oblasti sú síce obliehané, avšak ešte nie úplne v celosti obkľúčené, uviedol na sociálnej sieti Telegram šéf miestneho vojenského vedenia Olexandr Striuk. Dodal, že samotné mesto náporu ruských jednotiek stále odoláva.

Proruskí separatisti však tvrdia, že Severodoneck je už obkľúčený úplne, uvádza DPA s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru RIA Novosti. Striuk hovorí, že v meste je zničených 90 percent budov a 60 percent bude musieť byť kompletne prestavaných.

Severodoneck je jednou z posledných častí Luhanska, ktoré ešte stále drží v moci ukrajinská armáda. Striuk, ktorý je okrem hlavného veliteľa zároveň aj severodoneckým civilným primátorom, spresnil, že v katastri jeho mesta, ktoré malo do vojny približne 100 000 obyvateľov, zostalo do tejto chvíle len asi 12 000 – 13 000 ľudí.

Severodoneck je z hľadiska vojenskej logistiky dôležitým administratívnym a strategickým bodom: leží niečo vyše 80 kilometrov východne od Kramatorska, ktorý sa stal administratívnym centrom východoukrajinskej Doneckej oblasti po tom, čo Donbas ovládli separatisti podporovaní Moskvou.

7:43 Chránime našu krajinu tak, ako nám dovoľujú súčasné obranné zdroje – a robíme všetko preto, aby sme ich posilnili, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom príhovore. Ak si okupanti myslia, že Lyman či Severodoneck budú ich, tak sa mýlia. Donbas bude ukrajinský. Aj keď tam Rusko prináša skazu a utrpenie, všetko obnovíme. Nebude tam reálna alternatíva k ukrajinským vlajkám, dodal Zelenskyj.

7:00 Ruské jednotky v smere na mesto Slovjansk v Donbase na východe Ukrajiny ostreľujú pozície ukrajinských síl a obnovili ofenzívu, ukrajinský generálny štáb v piatkovom hlásení o situácii na bojisku. Ruské vojská sa podľa britskej vojenskej rozviedky naďalej snažia obkľúčiť ukrajinské sily pri Severodonecku a Lysyčansku.

Vo svojom piatkovom rannom hlásení ukrajinský štáb potvrdil stratu mesta Lyman na severe Doneckej oblasti, keď uviedol, že sa tu teraz Rusi za pomoci delostrelectva pokúšajú upevniť svoje postavenie.

Ruské jednotky pokračujú v snahe obkľúčiť Severodoneck a Lysyčansk. Ruské sily vyvíjajú tlak pri Severodonecku, hoci ukrajinské sily udržujú kontrolu nad mnohými úsekmi obrany a bránia Rusku v úplnom dobytí Donbasu, britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky. Podľa denníka The Guardian ruské sily pravdepodobne Severodoneck takmer obkľúčili.

Rusko v najbližších dňoch nebude schopné obsadiť zvyšok Luhanskej oblasti, povedal jej gubernátor Serhij Hajdaj na sieti telegram. Podľa neho sa ale ukrajinské jednotky budú nútené stiahnuť z posledných obranných pozícií, aby sa vyhli obkľúčeniu.

„Budeme mať dostatok sily a zdrojov, aby sme sa bránili,“ uviedol gubernátor. Diaľnica medzi Lysyčanskom a Bachmutom je podľa neho nebezpečná, ale evakuácia touto trasou je možná. Podľa českého portálu iDnes je táto cesta kľúčová, pretože ak by sa jej ruská armáda zmocnila, odrezala by tisíce ukrajinských vojakov, ktorí sú obkľúčení v severodoneckej oblasti.

Južné zoskupenie ruských síl je podľa Britov naďalej zamestnané udržaním okupovanej časti južnej Ukrajiny. Ministerstvo upozornilo, že sem Rusi v posledných dňoch zrejme presunuli zo skladov tanky T-62, ktoré sú 50 rokov staré a teda veľmi zraniteľné súčasnými protitankovými zbraňami. Ich nasadenie na bojisku podľa neho svedčí o tom, že Rusku chýba moderná výzbroj schopná nasadenia do bojov.

Vláda ruského prezidenta Vladimira Putina si začína myslieť, že môže vojnu celkovo vyhrať do konca tohto roka, uviedol spravodajský web Meduza s odvolaním sa na svoje zdroje. Moskva má tiež „minimálny a maximálny prah“ pre vyhlásenie úspešnej a dokončenej „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Putin nazval inváziu na Ukrajinu, napísala v piatok Meduza.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin má vraj nový plán, opäť zaútočiť na Kyjev
478 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine