Rusi chcú ukázať silu. Hypersonická strela Zirkón trafila cieľ na 1000 km

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo ďalší test hypersonickej strely Cirkon (Zirkón). Armáda ju vypálila z lode v Barentsovom mori do Bieleho mora. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

28.05.2022 13:11
debata (203)

Test bol podľa ministerstva úspešný a strela zasiahla cieľ vo vzdialenosti 1000 kilometrov. Vlani vykonala ruská Severná flotila najmenej 12 testov týchto hypersonických striel, ktoré sú podľa ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

VIDEO: Najnovší test ruskej hypersonickej rakety Zirkón na videu Ministerstva obrany RF.

Video

Súčasný test sa uskutočnil v čase, keď Rusko podľa agentúry Reuters rieši ťažké straty v bojoch na Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo. Testom strely označovanej za zbraň novej generácie chce Rusko podľa Reuters ukázať svetu svoju silu a pokrok v raketovej technológii. Niektorí západní odborníci spochybňujú vyspelosť novej generácie ruských zbraní, ale zároveň uznávajú, že kombinácia rýchlosti, výšky a ovládateľnosti hypersonických rakiet komplikuje ich zachytenie.

VIDEO: Ruský raketový systém Zirkón, prvý z testov v októbri 2020 na záberoch ruského ministerstva obrany. Raketa vtedy podľa ruských údajov zasiahla cieľ na mori vo vzdialenosti 450 km a rýchlosť bola osemkrát vyššia ako rýchlosť zvuku.

Video

Minulý mesiac Rusko oznámilo, že úspešne vyskúšalo novú medzikontinentálnu raketu Sarmat. Ruský prezident Vladimír Putin po tomto teste vyhlásil, že táto jedinečná zbraň prinúti k zamysleniu všetkých, ktorí sa pokúšajú ohrozovať Rusko.

VIDEO: Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2).

Video
203 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zirkón #vojna na Ukrajine #hypersonické rakety #Sarmat