Putin hovoril so Scholzom a Macronom, o mieri, zbraniach aj obilí

Ruský prezident Vladimír Putin v osemdesiatminútovom telefonickom rozhovore so svojím francúzskym partnerom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že Moskva je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach. Podľa agentúry TASS to uviedla kremeľská tlačová služba.

28.05.2022 17:25
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (126)

Mierové rokovania podľa Putina však zamrzli nie kvôli Rusku, ale kvôli Ukrajine. Scholz a Macron žiadali od Putina okamžité prímerie a stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny, uviedol hovorca nemeckej vlády.

„Zvláštna pozornosť sa venovala stavu rokovaní, ktoré sú zamrznuté kvôli Kyjevu,“ uviedol vo vyhlásení k telefonátu Kremeľ. „Vladimir Putin potvrdil otvorenosť ruskej strany na obnovenie dialógu,“ dodal. Podľa agentúry TASS Putin tiež znovu varoval Západ pred dodávkami ťažkých zbraní na Ukrajinu, ktoré by mohli podľa neho situáciu na Ukrajine destabilizovať.

Nemecký kancelár a francúzsky prezident Putina podľa hovorcu nemeckej vlády vyzvali na okamžité prímerie na Ukrajine a stiahnutie ruských vojsk. „Ruského prezidenta vyzvali k vážnym priamym rozhovorom s ukrajinským prezidentom a diplomatickému riešeniu konfliktu,“ dodal hovorca.

Podľa Elyzejského paláca Macron a Scholz tiež požadovali, aby Moskva oslobodila 2 500 ukrajinských obrancov oceliarní Azovstal v Mariupole, ktoré Rusi zajali.

Obšírne sa podľa Kremľa hovorilo aj o potravinovej bezpečnosti. Putin povedal, že Rusko je ochotné diskutovať o spôsoboch, ako umožniť Ukrajine vyvážať obilie z čiernomorských prístavov. Rusko a Ukrajina predstavujú takmer tretinu celosvetových dodávok pšenice. Rusko je tiež kľúčovým globálnym vývozcom hnojív a Ukrajina je významným vývozcom kukurice a slnečnicového o­leja.

„Rusko je pripravené pomôcť nájsť možnosti pre neobmedzený vývoz obilia, vrátane vývozu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov,“ uviedol Putin podľa Kremľa. Macrona a Scholz tiež informoval, že Rusko je pripravené zvýšiť svoj vývoz hnojív a poľnohospodárskych produktov, ak by proti nemu boli zrušené sankcie Túto požiadavku ruský prezident v posledných dňoch už vzniesol v rozhovoroch s talianskymi a rakúskymi predstaviteľmi.

Ukrajina a západné krajiny obvinili Rusko z vyvolania potravinovej krízy spôsobenej jeho inváziou na Ukrajinu, ktorá prudko zvýšila ceny obilia, kuchynských olejov, palív a hnojív. Rusko zo situácie viní západné sankcie proti nemu a zamínovanie ukrajinských prístavov zo strany Kyjeva.

V ukrajinských prístavoch podľa Kyjeva čaká 22 miliónov ton obilia na vývoz do zahraničia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v telefonáte s britským premiérom Borisom Johnsonom vyzval na boj proti ruskej blokáde a potravinovej kríze a blokáde, ktorá ju zavinila. Už skôr povedal, že Rusi kradnú ukrajinské obilia.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine