Litovci sa Ukrajincom zložili na päťmiliónový dron

Stovky Litovcov prispeli na kúpu tureckého dronu Bayraktar TB2 pre Ukrajinu, ktorú na konci februára napadlo Rusko.

29.05.2022 07:13
debata (90)

Zbierku založila internetová televízia Laisvés TV. Päť miliónov eur potrebných na kúpu bezpilotného lietadla sa vybralo, prevažne v malých čiastkach, za tri a pol dňa. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Kým táto vojna začala, nikto z nás si nemyslel, že budeme kupovať zbrane. Ale teraz je to normálna vec. Niečo sa musí urobiť, aby sa svet zlepšil,“ povedala agentúre Reuters 32-ročná Agné Belickaitéová. V stredu, keď sa zbierka rozbehla, poslala 100 eur.

„Na nákup zbraní už prispievam nejaký čas. A budem tak robiť až do víťazstva,“ povedala a dodala, že ju čiastočne motivujú obavy, že by Rusko mohlo zaútočiť aj na Litvu.

VIDEO: Takto zlikvidoval ukrajinský dron ruskú pozíciu na známom Haďom ostrove.

Video

Dron Bayraktar sa v posledných rokoch osvedčil v bojoch proti ruským silám a ich spojencom v konfliktoch v Sýrii a Líbyi. Nákup organizuje litovské ministerstvo obrany, ktoré agentúre Reuters oznámilo, že budúci týždeň plánuje podpísať dokument o zámere kúpiť túto zbraň od Turecka.

Ukrajina si v posledných rokoch zaobstarala viac ako 20 bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 a 27. januára objednala ďalších 16 kusov. Táto várka bola dodaná začiatkom marca, teda už po začiatku ruskej invázie z 24. februára.

„Je to prvý prípad v histórii, keď obyčajní ľudia zháňajú peniaze na nákup niečoho takého, ako je Bayraktar. Je to bezprecedentné, neuveriteľné,“ povedal televízii Laisvés TV ukrajinský veľvyslanec v Litve Petro Bešta.

Väčšina ťažkých zbraní, ktoré krajiny NATO doposiaľ poslali na Ukrajinu, sú zbrane sovietskej výroby, ktoré sú stále v inventároch východoeurópskych členských štátov Severoatlantickej aliancie. Niektoré štáty nedávno začali Ukrajine dodávať západné húfnice.

VIDEO: Nočná mora pre Rusov – úder dronu Switchblade 300.

Video
90 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #vojna na Ukrajine #dron Bayraktar