KĽDR je pri covide optimistickejšia, vedenie rokovalo o zmiernení reštrikcií

Severokórejský vodca Kim Čong-un a ďalší predstavitelia v nedeľu podľa štátnych médií rokovali o zmene prísnych opatrení zavedených v súvislosti so šírením koronavírusu. Vedenie tejto izolovanej krajiny tvrdí, že epidémia sa spomaľuje, uvádza agentúra AP.

29.05.2022 08:09
debata (1)

Kim a členovia politbyra „pozitívne zhodnotili epidemickú situáciu, ktorá je pod kontrolou a zlepšuje sa,“ napísala severokórejská agentúra KCNA. Hovorili aj o tom, ako „rýchlo a efektívne koordinovať a vynucovať protiepidemické pravidlá a odporúčania v súčasnej stabilnej situácii“.

Severná Kórea informovala o ďalších 89 500 prípadoch pacientov s horúčkou. O COVIDE-19 tamojšie úrady nehovoria, podľa agentúry AP je to zjavne kvôli tomu, že im chýba dostatok testovacích sad pre taký veľký počet chorých. Celkovo sa nakazilo asi 3,4 milióna ľudí v krajine s 26 miliónmi obyvateľov. Podľa oficiálnych štatistík zomrelo 69 chorých.

Podľa zahraničných odborníkov je vysoko pravdepodobné, že KĽDR podhodnocuje počty mŕtvych v snahe neoslabiť pozíciu Kim Čong-una. Domnievajú sa, že obetí je v skutočnosti oveľa viac, pretože väčšina obyvateľov nie je proti COVIDU-19 zaočkovaná a v krajine chýba zdravotná infraštruktúra na liečbu pacientov v kritickom stave. Iní odborníci sa domnievajú, že komunistický režim údaje o nakazených v uplynulých týždňoch zveličoval, aby zosilnil kontrolu obyvateľstva.

V rámci boja proti šíreniu nákazy úrady nariadili všetkým pracovným aj obytným jednotkám, aby sa od seba izolovali, ľudia tiež nesmú cestovať medzi regiónmi. Práce v priemysle, stavebníctve i poľnohospodárstve pokračujú, ale pre prísne reštrikcie sa objavili obavy, či je v krajine dostatok potravín. Na jej krehkú ekonomiku už dva roky dopadá uzávera hraníc. K tomuto kroku severokórejské úrady pristúpili na začiatku pandémie spred viac ako dvoch rokov v snahe zabrániť zavlečeniu infekcie zo zahraničia. Výskyt COVIDU-19 KĽDR prvýkrát oficiálne priznala 12. mája a vyhlásila celoštátnu uzáveru.

Niektorí analytici očakávajú, že Pchjongjang čoskoro oznámi víťazstvo nad COVIDOM-19, oficiálna propaganda zásluhy pripíše Kim Čong-unovi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #koronavírus