Opäť o ruskej rope. Presvedčí Orbán Európu, či Európa Orbána?

V čase trvajúcej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny sa v pondelok stretnú prezidenti a premiéri krajín Európskej únie, aby sa dohodli na ďalšom spoločnom postupe voči Moskve.

29.05.2022 10:48
debata (32)

V čase trvajúcej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny sa v pondelok stretnú prezidenti a premiéri krajín Európskej únie, aby sa dohodli na ďalšom spoločnom postupe voči Moskve. Baviť sa budú aj o pomoci pre vojnou trpiacu krajinu a pre milióny ľudí, ktorí už z nej utiekli. Témou mimoriadneho dvojdňového summitu bude aj čo najrýchlejšie ukončenie dovozu energií z Ruska, spoločné investície do európskej obrany či zabezpečenie dostatku potravín napriek ruskej blokáde ukrajinskej úrody.

Najväčšiu pozornosť budí krátko pred začiatkom vrcholnej schôdzky šiesty súbor protiruských sankcií, na ktorom sa pre nesúhlas Maďarska s embargom na dovoz ruskej ropy nedokázala dvadsaťsedmička krajín za takmer mesiac od jeho navrhnutia Európskou komisiou (EK) zhodnúť. Šéf Európskej rady Charles Michel, ktorý summitom predsedá, tento týždeň naznačil, že vidí nádej na dojednanie kompromisu pred začiatkom zasadnutia lídrov. Diplomati by si mali ešte v nedeľu sadnúť nad novou verziou návrhu.

Podľa niektorých zdrojov by mohla EÚ z embarga zatiaľ vyňať ropu prepravovanú sieťou ropovodov, čo by sa popri Maďarsku týkalo aj Slovenska alebo Česka. Embargo by tak zahŕňalo iba surovinu prevážanú tankermi, ktorými z Ruska idú do EÚ zhruba tri štvrtiny ropy. Ak by s novým návrhom súhlasili všetky členské krajiny, ich šéfovia by ho zrejme na summite len formálne podporili. Ak zhoda do pondelka nebude, dá sa očakávať, že na maďarského premiéra Viktora Orbána bude na rokovaní tlačiť množstvo kolegov z krajín, ktoré presadzujú čo najrýchlejšie odstrihnutie Ruska od peňazí z EÚ.

Rovnako ako na všetkých summitoch od vlaňajšej jesene sa budú zrejme aj teraz dlhé diskusie točiť okolo energetiky. Európske krajiny sa zhodujú na pláne zbaviť sa ruských energií, nie sú však jednotné v časovom horizonte ani v spôsobe ich náhrady. Šéfovia štátov budú hovoriť o spoločných nákupoch plynu či ropy, urýchlení investícií do obnoviteľných zdrojov či o možnostiach väčších úspor energie.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vojna na Ukrajine