Britská MI6 špekuluje, že Putin je mŕtvy. Lavrov: Príčetní ľudia nevidia príznaky choroby

Vladimir Putin je možno už týždne či mesiace po smrti a na verejnosti zaň môže vystupovať dvojník, špekulujú zdroje britskej tajnej služby. Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov tieto správy označil za fámy.

29.05.2022 14:48 , aktualizované: 30.05.2022 06:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (270)

Ruský prezident Vladimir Putin je možno už týždne či mesiace po smrti a na verejnosti zaň môže vystupovať dvojník. Podľa médií o tom špekulujú zdroje z britskej tajnej služby MI6, podľa ktorých by Rusi Putinovu smrť asi dlhší čas tajili. Je to ďalšia z radu mediálnych špekulácií, z ktorých iné tvrdia, že je Putin vážne chorý a lieči sa s rakovinou.

Množia sa dohady, že zdravie ruského prezidenta sa v posledných mesiacoch zhoršuje, jeho tvár vyzerá nafúknutá a pozorovatelia sa pýtajú, či nemôže mať 69-ročný prezident napríklad leukémiu. Vysokí šéfovia MI6 podľa zdrojov hovoria, že ruský prezident bol nedávno vážne chorý, ale že jeho prípadnú smrť by Kremeľ zamlčal.

Nedávne Putinove vystúpenia boli veľmi pravdepodobne nahraté vopred, uviedol napríklad server britského listu Daily Mirror. Špekulovalo sa, že na moskovskej prehliadke ku Dňu víťazstva začiatkom tohto mesiaca mohol byť prezidentov dvojník.

„Putin je veľmi chorý, a keď zomrie, jeho smrť budú zatajovať týždne, ak nie mesiace,“ povedal serveru zdroj z tajných služieb. „Je tu tiež možnosť, že už mŕtvy je,“ dodal. Upozornil zároveň, že takéto informácie sa teraz nedajú zistiť.

Lavrov: Putin je na verejnosti každý deň

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu poprel špekulácie, že prezident Vladimir Putin je chorý, a dodal, že šéf Kremľa nemá žiadne príznaky poukazujúce na chorobu. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

Putinovo zdravie a súkromný život sú v Rusku nedotknuteľnými témami a takmer nikdy sa o nich verejne nediskutuje. Na otázku o Putinovom zdraví počas interview pre francúzsku televíznu stanicu TF1 Lavrov odpovedal: „Nemyslím si, že príčetní ľudia môžu u tohto človeka vidieť príznaky nejakého druhu choroby.“

Lavrov dodal, že Putin, ktorý bude mať v októbri 70 rokov, sa objavuje na verejnosti „každý deň“. „Môžete ho sledovať na obrazovkách, čítať a počúvať jeho prejavy,“ povedal Lavrov vo vyjadreniach, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Nechávam to na svedomí ľudí, ktorí šíria takéto fámy,“ uviedol Lavrov.

Putin, ktorý je v Rusku pri moci vyše dve desaťročia, poslal 24. februára na Ukrajinu vojakov, čo vyvolalo šok po celom svete. Počas invázie Ruska boli na Ukrajine zabité tisíce ľudí a táto agresia spustila aj najväčšiu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny a viedla k nebývalým západným sankciám proti Rusku.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine