Amerika má na teroristov dvojaký meter, tvrdí expert

"Ako Američan viem, že nijaká masová streľba nebude tá posledná. Sedím pri stole a viem, že v istom momente dostanem správu, že sme opäť boli svedkami nejakého masakra. Možno o týždeň, možno o mesiac. Ako sa rozprávame, sedím v Pittsburghu. V roku 2018 tu Robert Bowers zavraždil v synagóge 11 ľudí. Stalo sa to v podstate cez ulicu,“ povedal pre Pravdu expert na extrémizmus a terorizmus Colin Clarke, ktorý pracuje pre organizáciu Soufan Group.

30.05.2022 05:20
APTOPIX Texas School Shooting Foto: ,
V texaskom Uvalde pri masovej streľbe minulý týždeň zahynulo 21 ľudí, z toho bolo 19 detí.
debata (26)

Rozhovor s ním vznikol po teroristickom útoku 18-ročného Paytona Gendrona, ktorý 14. mája zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov. Odvtedy sa v USA odohrala ďalšia masová streľba. V texaskom Uvalde zabil v škole 18-ročný Salvador Ramos 21 ľudí, z toho 19 detí. Páchateľ síce podľa všetkého nevyznával žiadnu extrémistickú ideológiu, no jeho čin opäť upriamil pozornosť na to, ako ľahko sa obyvatelia USA môžu dostať k zbraniam, a aké to môže mať následky.

Čo vieme o motívoch Peytona Gendrona, ktorý vraždil v Buffale? Zameral sa na Afroameričanov.

Jeho motívy sú jasné. Gendrona poháňal nepriateľský postoj k inej rase. Netajil sa tým, že podporuje nadvládu bielych nad inými. Celý manifest, ktorý Gendron napísal, sa týkal práve toho. Tento dokument je zaujímavý tým, že kombinuje podobné výzvy z minulosti. Je v ňom veľa z toho, čo tvrdili Dylann Roof či Brenton Tarrant (v roku 2015 Roof zabil deviatich černochov v kostole v Charlestone, v roku 2019 Tarrant zastrelil 51 ľudí vo dvoch mešitách v novozélandskom Christchurchi, pozn. red.).

Gendron podporuje konšpiračnú teóriu o veľkej výmene, ktorá tvrdí, že existuje snaha nahradiť bielych ľudí migrantmi. Zdá sa, že v USA sa okolo toho rozprúdila politická debata. Samozrejme, najmä niektorí republikáni tvrdia, že len chcú hovoriť o migrácii, že nepodporujú rasistické konšpirácie. Ale tá diskusia existuje, však?

Na každý problém, ktorý Amerika rieši, sa politici dívajú hyperstraníckym pohľadom. Či sú to zbrane, náboženstvo, alebo interrupcie. Tieto veci sa týkajú verejnej politiky. Ale debatu o nich sprevádzajú drsné útoky z oboch strán. Musím tiež povedať, že v USA používame dvojaký meter. Keby útok v Buffale spáchal moslim, nikto by nemal problém s tým, že by sme hovorili o terorizme. Vrahom je však beloch, a preto niektorí ľudia nechcú riešiť, čo sa stalo, ale napríklad rozprávajú o duševných chorobách a podobne. Samozrejme, jedným z problémov, ktoré Spojené štáty majú, a o ktorých musíme hovoriť, je jednoduchá dostupnosť strelných zbraní. Vymklo sa to spod kontroly. Rasisti žijú všade na svete. No iné krajiny nemusia riešiť také útoky, akých sme svedkami v USA. A poviem pravdu, že je to depresívne. Nevidím nijakú politickú vôľu, ktorá by smerovala k tomu, aby sa to zmenilo.

Určite máte pravdu. Amerika má dvojaké štandardy. Keby bol Gendron moslimom a mal pri sebe nejaké materiály súvisiace s Al-Kajdá či Islamským štátom, určite by ho označili za teroristu.

Stalo by sa tak okamžite.

Áno, okamžite. Môžete však vysvetliť, ako je to z legislatívneho hľadiska s domácim terorizmom v USA?

Je to komplikované, hoci by to tak nemalo byť. V Amerike nie sú zákony, ktoré by postihovali činy domácich teroristov. Máme o tom momentálne v USA veľkú debatu. Veľa expertov vrátane mňa, ale aj ľudí z praxe, tvrdí, že by sme mali mať legislatívu, ktorá by sa týkala domáceho terorizmu. FBI a federálne úrady by tak dostali nástroj, o ktorom hovoria, že ho potrebujú. Naši spojenci z Five Eyes (združenie tajných služieb Austrálie, Británie, Kanady, Nového Zélandu a USA, pozn. red.) majú definície domáceho terorizmu. Určite by dávalo zmysel, keby sme ich vytvorili aj v USA. Sme v stave, keď vidíme, že domáci teroristi sa pravidelne aktivizujú. Potrebujeme zákony, ktoré na to dokážu reagovať. Chápem kritikov, ktorí tvrdia, že takúto legislatívu by mohli federálne orgány zneužiť. Ale určite je možné vytvoriť zákonné poistky, ktoré by tomu zabránili. Nejdeme do toho poslepiačky, vieme, čo to môže priniesť.

Spomenuli ste Gendronov manifest, a že podobné dokumenty napísali aj iní krajne pravicoví teroristi, spomeňme tiež Nóra Andersa Breivika. Je to medzi nimi populárne a ešte aj od seba takpovediac odpisujú. Je to pravda?

Medzi ľuďmi to rezonuje. Počúvajú diskusie o migrácii a zrazu majú pocit, že to, čo to sa deje, dáva zmysel, hoci sú to prekrútené fakty. K tomu treba prirátať konšpiračné teórie o Židoch, ktorí vraj všetko kontrolujú. Ako sa rozprávame, sedím v Pittsburghu. V roku 2018 tu Robert Bowers zavraždil v synagóge 11 ľudí. Neraz sa v tých manifestoch všetko spája, títo ľudia od seba kopírujú. A už ste pripomenuli konšpiračnú teóriu o veľkej výmene. Tá má veľký ohlas medzi extrémistami, ale využíva ju aj širšia krajne pravicová scéna vrátane politikov a médií.

V Buffale pri masovej streľbe 14. mája zomrelo... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Harris Buffalo Supermarket Shooting V Buffale pri masovej streľbe 14. mája zomrelo desať ľudí. Miesto činu navštívila viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom.

Pre denník Los Angeles Times ste napísali komentár s titulkom: Strelec z Buffala sa zrodil z krajne pravicového systému, ktorý sa stal súčasťou bežného systému. Prečo to tvrdíte?

Lebo vidíme, ako sa tieto názory šíria v televízii Fox News cez ľudí ako moderátor Tucker Carlson. Ten ich pretláča do hlavy miliónom divákov. Potom niekto niečo po jeho slovách urobí, a ľudia sú prekvapení. Prečo by nás však malo prekvapovať, že niekto koná na základe vyhlásení, ktoré sa takmer blížia k podnecovaniu vzbury? Fox News a Carlson sa vôbec za svoje činy nehanbia. Dobre vedia, čo robia. Klamú a skrývajú sa za slobodu prejavu. A ak aj ľudia uznajú, že niekto ako Gendron je teroristom, často tvrdia, že je to len osamelý vlk. Áno, je pravdou, že páchateľ z Buffala konal sám. Ale mal pasívnu podporu širšieho krajne pravicového ekosystému. Ľudia ako Gendron sa radikalizujú na internetových fórach. Máme ich pred očami, no pod lampou býva najväčšia tma. Týmto problémom sa Amerika musí zaoberať, sociálne médiá zaň musia prevziať zodpovednosť a musíme s tým niečo urobiť. Obávam sa však, že sa nič nezmení v oblasti kontroly zbraní. Ak sa nič nestalo po masovej streľbe v Sandy Hook, pri ktorej v roku 2012 zomrelo 20 detí, neočakávam už nič prevratné. Ale aj malé kroky by boli lepšie ako nič.

Je však vôbec ešte možné krajne pravicový ekosystém zatlačiť do úzadia? Možno to vyznie pesimisticky, ale nie som si istý, či sa to dá.

Obávam sa, že máte pravdu, a naozaj to nie je možné. Džin sa už dostal z fľaše. Musíme sa však usilovať napraviť niektoré škody a aspoň do istej miery sa tomu postaviť. Musíme niečo urobiť. Je to však depresívne. Ako Američan viem, že nijaká masová streľba nebude tá posledná. Sedím pri stole a viem, že v istom momente dostanem správu, že sme opäť boli svedkami nejakého masakra. Možno o týždeň, možno o mesiac. Ako som povedal, v roku 2018 sa to stalo v mojej malej komunite v Pittsburghu. Synagóga, v ktorej sa vtedy strieľalo, je v podstate cez ulicu, kde žijem. Vieme, že niekde sa niečo podobné zopakuje, pretože v USA majú občania v podstate neobmedzený prístup k zbraniam a zároveň medzi nami žije veľa násilných a rasistických ľudí. Musíme sa naozaj zamyslieť nad tým, čo by sme mohli urobiť.

Aká veľká je teda krajne pravicová extrémisticko-teroristická scéna v Amerike? Ktorí jej aktéri sú najnebezpečnejší?

Môžete si vybrať. Máme neonacistov, prívržencov nadvlády bielej rasy, násilných konšpirátorov či incelov, teda mužov žijúcich v nedobrovoľnom celibáte. Krajne pravicová scéna je veľmi toxické miesto. Nájdete v ňom ozbrojené milície, protivládnych extrémistov a ľudí, ktorých spájajú najrôznejšie extrémne myšlienky. Okrem toho nezabúdajme ani na džihádistov, ktorí sa stále pokúšajú radikalizovať niektorých Američanov. Narastá tiež hrozba v podobe krajnej ľavice. Ako som spomenul na začiatku, všetko, čo sa deje v USA, má hyperstranícky náboj. Napríklad sa očakáva, že Najvyšší súd rozhodne o možnosti zákazu interrupcií. Doteraz sme museli riešiť zločiny protipotratových aktivistov, ktorí vraždili či zosnovali bombové útoky. Verdikt súdu môže viesť k násiliu z oboch strán, z pravice aj z ľavice. Je to ďalšia vec, pre ktorú budú Američania ochotní bojovať. A to môže mať smrteľné následky.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #extrémizmus #krajná pravica #streľba na škole #americká politika #masové streľby