96. deň: Rusi ostreľovali evakuačné vozidlo. Pri útoku zahynul francúzsky novinár

Rusi znovu útočili na evakuačný konvoj. Obrnené auto išlo vyzdvihnúť desať ľudí, keď sa dostalo pod nepriateľskú paľbu neďaleko Severodonecka. Lavrov opäť zopakoval postoj Ruska, že "bezpodmienečnou prioritou" je obsadiť Donbas a demilitarizovať Ukrajinu. Zelenskyj odkázal, že celé okupované územie Ukrajinci oslobodia.

30.05.2022 05:45 , aktualizované: 23:34
debata (570)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 96. deň
  • Ťažké boje prebiehajú o Severodoneck
  • Ruské jednotky majú pripravovať veľký útok na Sloviansk
  • Pri ostreľovaní Donecka vraj zahynulo päť civilistov
  • Pri bombovom útoku v Melitopole utrpeli zranenia najmenej traja ľudia
  • Lavrov označil obsadenie Donbasu za prioritu
  • Zelenskyj po návšteve Charkova vyhlásil, že okupované územia získajú späť
mier-ukrajine-2

VIDEO: Najnovší test ruskej hypersonickej rakety Zirkón na videu Ministerstva obrany RF.

Video

23:30 Ruskí vojaci v pondelok vstúpili do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. Agentúra DPA sa odvoláva na vyjadrenie gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja. Ten na sociálnej sieti Telegram napísal, že v meste vypukli pouličné boje. Obyvateľom odporučil, aby zostali v úkrytoch.

Severodoneck je cieľom ruských útokov už niekoľko mesiacov, pripomína DPA. Toto mesto s približne 100 000 obyvateľmi je považované za posledné miesto v Luhanskej oblasti, ktoré má ukrajinská armáda ešte stále pod kontrolou. Ukrajinský generálny štáb už skôr v pondelok hlásil, že ruskí vojaci bojujú na predmestiach a v okrajových častiach Severodonecka.

21:05 Viacero zranených si v pondelok vyžiadal výbuch v aute nastraženej nálože, ktorá explodovala v ukrajinskom meste Melitopol ovládanom ruskými okupačnými jednotkami. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News. Predstavitelia Ruska deklarovali, že ide o „dielo ukrajinských sabotérov“, neposkytlo však žiadne dôkazy na podporu tohto svojho tvrdenia. Dodali, že výbuch nastal v centre Melitopolu, v blízkosti bytového domu v čase distribúcie humanitárnej pomoci. Podľa predbežných informácií boli v dôsledku výbuchu zranení traja ľudia. O výbuchu informoval aj zvolený primátor Melitopolu Ivan Fedorov. Spresnil, že k explózii došlo v blízkosti budovy, ktorá patrí šéfovi Ruskom vymenovanej miestnej správy. Podľa Fedorova je možné, že za výbuchom je miestne hnutie odporu, keďže obyvatelia mesta Melitopol stále vyjadrujú nesúhlas s ruskou okupáciou.

20:06 Ukrajinských obrancov, ktorí sa vzdali ruským vojakom v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, by mohli odsúdiť na smrť. Vyhlásil to v pondelok popredný predstaviteľ proruských separatistov v Donbase, ktorého podľa AFP citovali ruské štátne médiá.

„Rozhodne o nich súd,“ povedal šéf ministerstva spravodlivosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Jurij Sirovatko. „Za takéto zločiny udeľujeme v DĽR najvyšší trest – trest smrti,“ tvrdil. Podľa jeho slov sú na území DĽR „všetci (ukrajinskí) vojnoví zajatci“ vrátane približne 2300 vojakov z Azovstaľu.

Ruskej armáde sa nedávno vzdali stovky ukrajinských vojakov, ktorí zmienené oceliarne bránili celé týždne. Kyjev chce vojakov z Azovstaľu vymeniť za zajatých Rusov, Moskva však naznačuje, že ich bude súdiť, čo je v rozpore s medzinárodným právom. Mnohí zo zajatcov z mariupolských oceliarní sú príslušníkmi jednotky špeciálneho určenia Azov, ktorý Moskva vo svojej propagande označuje za nacistický.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali v sobotu v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zajatých bojovníkov z Azovstaľu prepustil.

19:29 Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že Rusko je v koordinácii s Tureckom pripravené napomôcť vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Podľa Kremľa to Putin uviedol v pondelkovom telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Vladimir Putin poukázal na pripravenosť ruskej strany uľahčiť nerušený námorný tranzit tovaru v koordinácii s tureckými partnermi. Týka sa to aj vývozu obilia z ukrajinských prístavov,“ píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Ukrajinské čiernomorské prístavy, ktoré majú kľúčový význam pre vývoz obilia, od začiatku invázie blokuje ruské námorníctvo.

19:21 Ukrajina už má dosť polovičných riešení svojej situácie a „špeciálnych“ modelov prístupu k Európskej únii, oznámil dnes šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Po stretnutí s francúzskou ministerkou zahraničia Catherine Colonnaovou, ktorá dnes navštívila Kyjev, vyzval na jasné uistenie, že Ukrajina patrí k EÚ.

„Dobre viete, že všetci Ukrajinci už majú dosť polovičných riešení, špeciálneho prístupu a separátnych modelov, ktoré neustále vymýšľajú niektoré európske metropoly. Nepotrebujeme žiadne špeciálne riešenia. Nepotrebuje žiadny samostatný model. Potrebujeme jasné právne zakotvenie, že Ukrajina je súčasťou európskeho integračného procesu,“ uviedol Kuleba, podľa ktorého by takým zakotvením bol zisk statusu kandidátskej krajiny EÚ.

18:38 Turecko je pripravené v Istanbule hostiť stretnutie medzi Ruskom, Ukrajinou a zástupcami OSN, ktoré by viedlo k ustanoveniam „pozorovateľského mechanizmu“. Oznámila to bez podrobností kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý dnes telefonoval so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Podľa tureckej hlavy štátu musia strany konfliktu urobiť kroky na vybudovanie vzájomnej dôvery a priblížiť sa k mieru, uviedla agentúra Reuters.

„Prezident Erdogan vyjadril odhodlanie usporiadať stretnutie v Istanbule medzi Ruskom, Ukrajinou a OSN a zúčastniť sa pozorovacieho mechanizmu, pokiaľ sa na ňom strany dohodnú,“ uviedla Ankara bez toho, aby detailnejšie vysvetlila, čo je presne pozorovateľským mechanizmom mienené. Erdogan Putinovi povedal, že je nutné urobiť kroky, ktoré by znížili negatívny vplyv vojny a pripravili by „pôdu pre mier“.

18:24 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v pondelok informovala, že vyšetrovatelia odovzdali súdu prvý prípad, v ktorom je ruský vojak obvinený v kauze znásilnenia počas vojny na Ukrajine.

Vo svojom poste na sociálnej sieti Facebook Venediktovová spresnila, že pred súdom by mal stáť Michail Romanov, ktorého však zatiaľ ukrajinské úrady nezadržali.

Ide o vojaka z 239. pluku 90. vitebsko-novgorodskej divízie, ktorý je obvinený zo zabitia civilistu a znásilnenia jeho manželky. Podľa generálnej prokurátorky sa vyšetrovaním prokuratúry Kyjevskej oblasti a Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) zistilo, že k trestnému činu došlo v marci v okrese Brovary.

Podľa generálnej prokurátorky sa Romanov a ďalší ruský vojak žene vyhrážali, že ublížia aj jej dieťaťu, ktoré s ňou v tom čase bolo v dome.

17:48 Berlín zmierni pravidlá vízovej povinnosti pre tých ruských občanov, ktorí sú kritikmi ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im tak umožnil žiť a pracovať v Nemecku. Oznámil to v pondelok hovorca nemeckého ministerstva vnútra, informuje agentúra AFP.

Profitovať z týchto zmien budú môcť ruskí novinári, vedci či občianski aktivisti, ktorí čelia tlaku zo strany Moskvy.

Povolenie na pobyt v zrýchlenom procese budú môcť získať aj ruskí ľudskoprávni aktivisti či zamestnanci zahraničných organizácií, ktoré Rusko označilo za „nežiadúcich“, a rovnako aj ich najbližší rodinní príslušníci.

Hovorca ministerstva však nevedel odhadnúť, koľko ľudí by mohlo mať úžitok z takéhoto zjednodušeného postupu.

17:34 Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) sa bude v utorok zaoberať aktuálnou situáciou a krokmi v súvislosti s vojnou na Ukrajine. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Zasadnutie ÚKŠ by malo pod vedením ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) začať v utorok o 8.00 h. „Rokovanie sa uskutoční v hoteli Bôrik, následne po skončení bude tlačová konferencia,“ priblížila hovorkyňa.

17:14 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová počas návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu. „Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom“, ale „bude pokračovať v posilňovaní dodávok zbraní“, povedala Colonnová na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom. Podľa jej slov zbrane z Francúzska dorazia na Ukrajinu už „v najbližších týždňoch“.

Podľa agentúry AFP Colonnová počas návštevy v Kyjeve obhajovala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa na Ukrajine a v niektorých západných štátov dostal pod paľbu kritiky za to, že často telefonuje so šéfom Kremľa Putinom. Uznala, že možno teraz nie je čas na rokovania, ale citovala ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorý povedal, že takýto dialóg bude musieť raz prísť.

Šéfovia diplomacií v Kyjeve rokovali aj o užšej integrácii Ukrajiny s EÚ. Colonnová uistila, že Francúzsko je „za zbližovanie s Ukrajinou, a to dokonca urýchlené. "Je to legitímna požiadavka,“ konštatovala. Kyjev pritom vyjadril sklamanie, že niektoré krajiny EÚ nechcú urýchliť prístupový proces Ukrajiny. Kuleba uviedol, že požiadal Colonnovú, aby „nielen podporila rozhodnutie udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ, ale aj presvedčila tých, ktorí stále pochybujú o účelnosti tohto kroku“.

17:03 Americký prezident Joe Biden vylúčil možnosť, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine raketový systém, ktorým by Kyjev dokázal zasiahnuť ruské územie. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej služby Sky News a agentúry AFP. „Nepošleme na Ukrajinu raketový systém, ktorý by dokázal zasiahnuť Rusko,“ povedal Biden.

Joe Biden Čítajte viac Biden nedodá Kyjevu raketomety, schopné zasiahnuť ruské územie

16:30 Gubernátor ruskej Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval o posilnení bezpečnostných opatrení v pohraničných oblastiach tohto regiónu susediaceho so Sumskou oblasťou ležiacou na severovýchode Ukrajiny. Podľa britského denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na ruskú tlačovú agentúru Interfax, boli do Kurskej oblasti vyslané jednotky ruskej armády a dorazila i ďalšia výzbroj v podobe delostrelectva a raketometov.

Starovojt vysvetlil, že „všetko je zamerané na ochranu životov a zaistenie bezpečnosti obyvateľov regiónu“. Podľa neho za uplynulých 24 hodín na území Kurskej oblasti nezaznamenali žiadny incident súvisiaci s konfliktom na susednej Ukrajine. Dodal však, že ľudia z pohraničia hlásia úradom, že počuli výbuchy. (tasr)

16:12 Ukrajina môže podľa slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) naďalej počítať s našou pomocou. Mminister to skonštatoval v rámci videokonferencie s ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom.

konštrukta defence húfnica zuzana Čítajte viac O dodávkach samohybných húfnic Zuzana 2 na Ukrajinu sa naďalej rokuje

15:48 Francúzsky novinár zahynul pri pondelkovom ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a denníka The Guardian. „Naše obrnené vozidlo malo dnes evakuovať desať ľudí z oblasti, keď na neho zaútočil nepriateľ,“ uviedol gubernátor ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Jeden z nábojov podľa neho zasiahol do krku akreditovaného francúzskeho novinára, ktorý celú evakuáciu zaznamenával a následne svojmu zraneniu podľahol. Evakuačné operácie boli po útoku pozastavené.

Gubernátor Luhanskej oblasti v pondelok uviedol, že ruské jednotky vstúpili na predmestie Severodonecka a postupujú bližšie k centru mesta aj napriek tvrdému odporu ukrajinských obrancov. Rusi na mesto intenzívne útočia všetkými druhmi zbraní, ktoré majú k dispozícii, a za podpory letectva.

15:15 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého na Ukrajine vyšetrujú pre obvinenia z vlastizrady, dostal povolenie opustiť svoju vlasť na hraniciach s Poľskom, aby sa zúčastnil na politickom stretnutí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom v pondelok informovala s odvolaním sa na ukrajinské médiá a Porošenkových spojencov.

Porošenko, ktorému v minulosti úrady dvakrát zakázali opustiť krajinu, mieril do holandského Rotterdamu na zasadnutie Európskej ľudovej strany (EPP), uviedli internetové noviny Ukrajinska pravda, ktoré sa odvolávajú na zdroje z polície. Právnička z Porošenkovej strany Európska solidarita Viktorija Siumarová na sociálnej sieti Facebook potvrdila, že bývalý ukrajinský prezident odišiel do zahraničia.

14:53 Najmenej päť civilistov vrátane 13-ročného chlapca údajne zahynulo pri pondelkovom ostreľovaní hlavného mesta samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na úrady odštiepeneckej oblasti. Pri ostreľovaní sa údajne zranilo 13 ďalších civilistov a poškodené boli okrem iného budovy troch škôl. Ako uviedol starosta Donecka Alexej Kulemzin, ukrajinské jednotky pri ostreľovaní mesta použili delostrelecké systémy zo Spojených štátov.

Telegramový kanál teritoriálnej obrany Doneckej ľudovej republiky, z ktorého čerpal web britského denníka The Guardian, informoval o 16 zranených. The Guardian dodal, že tieto správy nebolo možné nezávisle overiť. Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov medzitým podľa stanice BBC odsúdil ukrajinskú armádu za údajné útoky na civilnú infraštruktúru vrátane „detských zariadení“ v Donbase. (tasr)

14:29 Podporu, ktorú Severoatlantická aliancia poskytuje Ukrajine, nie je možné zlomiť a ruský prezident Vladimir Putin nedosiahne ciele, ktoré si vytýčil, keď jeho vojská 24. februára napadli Ukrajinu. Vyhlásil to v pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

„Podporovanie Ukrajiny s odhodlaním je jediný spôsob, ako zaistiť, že si Európa a svet vybudujú nejakú budúcnosť,“ uviedol Sánchez na podujatí, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti 40. výročia vstupu Španielska do NATO.

„Dnes našu bezpečnosť ohrozuje Putinov režim, a preto je naša podpora smerovaná Ukrajine absolútna. Putinovi sa zjavne nepodarilo dosiahnuť svoje ciele, pretože sme my ako spojenci ukázali, že našu podporu nemožno zlomiť,“ vyhlásil Sánchez.

14:05 Každá európska krajina, ktorá splní kritériá, by mala mať možnosť stať sa členským štátom. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v pondelok na záverečnom hodnotiacom podujatí ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE).

heger korčok Čítajte viac Heger: Ambíciou Európskej únie by malo byť, aby sa rovnala Európe

13:32 Ukrajinské ozbrojené sily počas ostatného mesiaca dostali niekoľko dodávok ťažkých zbraní od Západu, no stále potrebujú viac. V rozhovore pre BBC Radio 4 to povedal ukrajinský poradca v otázkach obrany Jurij Sak. „Najnaliehavejšou potrebou sú v súčasnosti takzvané viacodpalové raketové systémy, pretože majú dlhší palebný dosah, než aký máme v súčasnosti. Umožnia nám napraviť nerovnováhu v delostrelectve na východe a, samozrejme, by boli významným prínosom,“ poznamenal.

Na otázku, či by Ukrajina mohla vzdať Donbasu v prospech Ruska, aby ukončila vojnu, odpovedal: „Ukrajina nikdy nebude súhlasiť so žiadnym koncom tejto vojny, ktorý by predpokladal odstúpenie niektorých území. Potrebujeme vojenskú podporu, aby sme dosiahli naše ciele a obnovili našu územnú celistvosť aspoň na úroveň spred 24. februára.“ (si­ta)

13:08 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok pricestovala na Ukrajinu. Oznámila to prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Ide o jej prvú návštevu Ukrajiny. Informuje o tom portál cnn.com.

Colonnová sa v Kyjive stretne s ukrajinským prezidentom Zelenským a so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom, aby diskutovali o podpore Ukrajiny zo strany Francúzska vo „všetkých oblastiach a osobitne o blokovaní exportu obilia a olejnín z Ukrajiny,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia. (sita)

12:55 Ruskí predplatitelia stratili prístup k službám americkej spoločnosti Netflix. Stránka a aplikácie Netflixu sú už od piatka v Rusku nedostupné. Hovorca spoločnosti potvrdil, že používatelia už nemajú prístup k jej službám. Podľa jeho slov ide „o zrealizovanie stiahnutia sa z ruského trhu“, ktoré bolo oznámené v marci.

Netflix sa rozhodnutím ukončiť prevádzkovanie svojej služby pripojil k množstvu západných spoločností, ktoré pozastavili služby alebo podnikanie v krajine pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Netflix je popredná svetová streamovacia platforma, ktorá má vyše 220 miliónov predplatiteľov. (tasr/afp)

12:19 Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia pri bombovom útoku v meste Melitopol na juhu Ukrajiny, ktoré kontrolujú ruské sily. „Dnes o 7.40 h prišlo k silnému výbuchu v centre mesta,“ uviedol Vladimir Rogov, šéf správy Ruskom dobytých území v Záporožskej oblasti, ktorého do funkcie dosadila ruská armáda. Zároveň označil tento útok za „teroristický“.

Výbušné zariadenie bolo podľa správ ruských médií umiestnené pod autom na námestí v centre mesta, pri ktorom sídli ruská správa okupovaných území. Pri výbuchu údajne utrpeli zranenia ruskí dobrovoľníci, ktorí vykladali humanitárnu pomoc z Ruska určenú pre miestnych obyvateľov.

Mesto Melitopol sa nachádza na juhu Ukrajiny v Záporožskej oblasti a ruské sily ho využívajú ako svoju administratívnu základňu, keďže hlavné mesto tejto oblasti Záporožie je stále pod kontrolou ukrajinských síl. (tasr/dpa)

12:00 Už 3,7 milióna príchodov z Ukrajiny zaznamenala poľská pohraničná stráž od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy v tejto susednej krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. V nedeľu prekročilo poľské hranice z Ukrajiny 21 700 ľudí, uviedla pohraničná stráž na sociálnej sieti. Opačným smerom, z Poľska na Ukrajinu odišlo v nedeľu 28 600 ľudí. Od začiatku vojny vycestovalo z Poľska na Ukrajinu takmer 1,7 milióna ľudí – vo väčšine prípadov išlo podľa úradov o ukrajinských občanov, ktorí cestujú do oblastí opätovne ovládnutých ukrajinskými jednotkami.

Oficiálne počty v súvislosti s tým, koľko ukrajinských vojnových utečencov zostalo v Poľsku a koľko z nich vycestovalo do ostatných krajín Európskej únie, nie sú k dispozícii, pripomína DPA. Poľské ministerstvo školstva odhaduje, že na začiatku ďalšieho školského roka nastúpi do poľských škôl približne 400 000 ukrajin­ských dievčat a chlapcov. V súčasnosti ich vyučovanie navštevuje 195 000.

11:37 Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou utrpelo zničujúce straty v radoch stredných a nižších dôstojníkov. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to britská spravodajská služba vo svojej najnovšej aktualizácii.

„Strata veľkej časti mladej generácie profesionálnych dôstojníkov pravdepodobne zhorší pretrvávajúce problémy ruskej armády s modernizáciou prístupu k veleniu a riadeniu,“ uvádzajú Briti, podľa ktorých nedostatok skúsených veliteľov „pravdepodobne povedie k ďalšiemu poklesu morálky a pretrvávajúcej zlej disciplíne“. Objavili sa správy, že vo viacerých ruských jednotkách nastali vzbury medzi vojakmi. (sita)

11:10 Ruskom dosadený predstaviteľ ukrajinského mesta Melitopoľ uviedol, že v pondelok ráno nastala v meste silná explózia. Vladimir Rogov na Telegrame informoval, že v centre mesta sú viditeľné oblaky čierneho dymu. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Podľa Rogova výbuch otriasol stenami a oknami budov na niekoľkých uliciach. Podľa niektorých správ výbuch nastal v oblasti, kde sa nachádza Rusmi dosadený „šéf Zaporižskej oblasti“ Jevgenij Balickij.

Ruské sily obsadili mesto na začiatku vojny, no zo strany miestnych obyvateľov pociťujú prudký odpor. (sita)

10:37 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko v nedeľu prešlo 2874 osôb. Z toho bolo 701 mužov, 1686 žien a 487 detí. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR. O dočasné útočisko požiadalo 75 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3200 osôb.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 468 840 osôb. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 78 568 ľudí. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. februára je 213 343.

10:02 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová navštívi v pondelok ukrajinské hlavné mesto Kyjev, kde bude rokovať s tamojším prezidentom Zelenským. S odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho rezortu diplomacie o tom informovala agentúra AFP.

„Ministerka chce preukázať solidaritu Francúzska s ukrajinským ľudom a jeho plné odhodlanie posilniť svoju podporu… z humanitárneho i finančného hľadiska i v súvislosti s dodávaním obranného vybavenia,“ uvádza sa vo vyhlásení.Colonnová bude najvyššie postavenou francúzskou predstaviteľkou, ktorá navštívi Kyjev od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. (tasr)

9:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po nedeľňajšej návšteve Charkivskej oblasti na východe krajiny prepustil regionálneho šéfa bezpečnosti. Ako referuje spravodajský web CNN, šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Charkivskej oblasti podľa Zelenského „nepracoval na ochrane mesta pred prvými dňami totálnej invázie a myslel len na seba“. (sita)

9:21 Ruské jednotky sa pripravujú na rozsiahly útok na územie okolo mesta Sloviansk – centrum ukrajinských obranných síl v regióne Donbas na východe Ukrajiny. Moskva presunula do spomínanej oblasti vojakov a plánuje Sloviansk napadnúť z Iziumu a tiež z nedávno obsadeného mestečka Lyman, vyplýva z pondelkovej správy generálneho štábu ukrajinskej armády.

Oblasť medzi mestami Sloviansk a Kramatorsk je najväčším metropolitným územím v Donbase, ktoré je ešte pod kontrolou Kyjeva. Nachádza sa tam i hlavné velenie ukrajinských jednotiek na východe krajiny.

„V oblasti Slovianska podnikli nepriateľské jednotky preskupenie svojich bojových síl, aby obnovili ofenzívu v smere Izium – Barvenkove a Izium – Sloviansk,“ uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády. Okrem Slovianska je však cieľom ruských útokov v Donbase aj územie v okolí miest Severodoneck a Lysyčansk, pripomína DPA. (tasr)

8:40 Ruské jednotky pri ostreľovaní mesta Severodoneck na východe Ukrajiny zabili dvoch civlistov a päť ďalších zranili, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja. Ten tiež uviedol, že ruská armáda postupuje na juhovýchodnom a severovýchodnom okraji mesta, kde prebiehajú tvrdé boje. Gubernátor sa tiež posťažoval, že Nemecko a Maďarsko spomaľujú dodávky ďalších zbraní na Ukrajinu.

Hajdaj uviedol, že v Severodonecku je prerušené zásobovanie vodou a plynom. V celom regióne je podľa Hajdaja bez dodávok vody milión ľudí. Povedal tiež, že miestne úrady evakuujú mesto Lysyčansk, ktoré sa ruská armáda tiež snaží dobyť. Zatiaľ sa jej ho ale nepodarilo obkľúčiť a podľa Hajdaja pokračujú každý deň humanitárne dodávky do tohto mesta aj do Severodonecka. Hlavná cesta do oboch miest je ale stále terčom ruského ostreľovania.

Generálny štáb ukrajinskej armády dnes v rannom hlásení potvrdil ťažké boje na juhovýchodnom a severovýchodnom okraji Severodonecku a tiež uviedol, že ruské jednotky pokračujú v snahe zablokovať hlavné logistické trasy do Lysyčansku a Severodonecku.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda preskupuje sily v smere na mesto Slovjansk v prípravách na obnovenie ofenzívy v oblastiach okolo Izjumu.

8:20 Ukrajinské sily spustili „úspešný protiútok južne od mesta Kryvyj Roh“, uviedol šéf vojenskej správy tohto mesta na juhu Ukrajiny Oleksandr Vilkul. V pondelok ho citoval portál americkej televízie CNN. Aj ukrajinská armáda oznámila, že začala protiofenzívu proti ruským silám na juhu, a hlásila výrazný postup v smere na Cherson.

„Zlikvidovaných bolo 63 útočníkov a 19 kusov nepriateľskej výzbroje vrátane tankov T-72, salvového raketometu typu Grad, delostreleckých zbraní, vrtuľníkov a jedného lietadla SU-35,“ uviedol Vilkul.

Ďalšie podrobnosti neposkytol a tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť, napísal portál CNN. Ukrajinská armáda však už predtým hlásila značné postupy smerom na juh na území, kde sa stretávajú Chersonská a Mykolajivská oblasť. Vilkul tiež povedal, že do Kryvého Rohu naďalej prichádzajú vnútorne vysídlení ľudia z oblastí okupovaných Ruskom alebo z miest a obcí, na ktoré Rusi útočia.

„Do mesta stále prichádzajú utečenci. Je tu už vyše 45 000 oficiálne registrovaných migrantov, ale v skutočnosti je je toto číslo vyššie než 60 000,“ spresnil Vilkul.

6:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom videoprejave, ktorý odznel počas dobročinného hudobného podujatia na podporu Ukrajiny, vyjadril znova solidaritu Berlína s Ukrajinou, ktorá sa už viac než tri mesiace bráni proti ruskej vojenskej ofenzíve, informovala agentúra DPA. „Stojíme na vašej strane,“ vyhlásil Scholz vo videoposolstve, ktoré bolo súčasťou programu hudobnej šou pri Brandenburskej bráne v Berlíne s názvom „Save Ukraine – #StopWar“ (Zachráňte Ukrajinu – zastavte vojnu). Zúčastnili sa na nej mnohí ukrajinskí umelci, pričom avizované bolo aj vystúpenie tohtoročného víťaza Eurovízie – skupiny Kalush Orchestra.

„Na Ukrajinu posielame zbrane a prelomili sme tak dlhoročnú nemeckú tradíciu, že nedodávame žiadne zbrane do vojnových oblastí,“ povedal Scholz. V Nemecku našlo podľa jeho slov útočisko už takmer 800.000 Ukrajincov a Ukrajiniek. „Prijímame ich s otvoreným náručím,“ uviedol.

5:45 Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov vyhlásil, že „oslobodenie“ regiónu Donbas na východe Ukrajiny je pre Moskvu „bezpodmienečnou prioritou“, pričom ostatné ukrajinské územia sa musia samy rozhodnúť o svojej budúcnosti. Povedal to v interview s francúzskou televíziou TF1. Konalo sa v čase, keď sa Rusko zo všetkých síl snaží ovládnuť kľúčové mestá na Donbase, tradičnom priemyselnom srdci Ukrajiny, ktoré pozostáva z Doneckej a Luhanskej oblasti.

Minister znovu zopakoval tvrdenia Moskvy, že jej „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine má demilitarizovať susednú krajinu po tom, čo sa NATO viackrát rozšírilo na východ, a tiež očistiť ju od „nacionalizmu inšpirovaného nacizmom“. Kyjev a západné štáty vnímajú tieto tvrdenia ako nepodloženú zámienku na uchvátenie územia, píše agentúra Reuters.

„Oslobodenie Doneckej a Luhanskej oblasti, uznaných Ruskou federáciou za nezávislé štáty, je bezpodmienečnou prioritou Ruska,“ uviedol Lavrov podľa textu, zverejneného jeho ministerstvom.

Pokiaľ ide o zvyšok území na Ukrajine, Lavrov povedal toto: „Neverím, že (tamojší obyvatelia) budú šťastní z návratu pod správu neonacistického režimu, ktorý sa v podstate ukázal ako rusofóbny. Títo ľudia sa musia sami rozhodnúť.“

Ruská invázia sa podľa neho stala „nevyhnutnou“ po tom, čo si západné krajiny nevšímali varovania, že Ukrajina si neváži ruskojazyčných obyvateľov a podniká proti nim vojenské útoky. Ukrajina odmietla tvrdenie, že podnikala takéto útoky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po svojej prvej návšteve východného frontu opísal v nedeľu zničenie mesta Charkov ako symbol vyhladzovacej vojny Ruska a jeho vlastných prehier a strát v tomto konflikte. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

„Čierne, zhorené, napoly zrútené obytné domy majú okná nasmerované na východ a na sever – odtiaľ pálilo ruské delostrelectvo,“ povedal Zelenskyj v nedeľu vo videoodkaze z Kyjeva. Rusko môže pozerať do týchto domov ako do zrkadla, dodal. „Môže vidieť, koľko toho prehralo počas 95 dní totálnej vojny proti Ukrajine. Rusko neprehralo len bitku o Charkov, ale aj o hlavné mesto Kyjev a o sever Ukrajiny,“ uviedol prezident Zelenskyj.

zväčšiť Na tejto fotografii, ktorú poskytlo Tlačové... Foto: SITA/AP
Volodymyr Zelenskyj, Charkov, vojna na Ukrajine Na tejto fotografii, ktorú poskytlo Tlačové oddelenie ukrajinského prezidenta v nedeľu 29. mája 2022, si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prezerá poškodené budovy počas návštevy vojnou zasiahnutej oblasti Charkova.

„Prehralo svoju vlastnú budúcnosť a akékoľvek kultúrne vzťahy so slobodným svetom. Všetko toto spálilo,“ dodal. Tretina Charkovskej oblasti je stále okupovaná ruskými vojakmi, oznámil Zelenskyj a zdôraznil: „Určite celé toto územie oslobodíme.“

Ukrajinský prezident takisto obvinil Rusko z rozsiahleho zničenia veľkého mesta Severodoneck v regióne Donbas. Celá infraštruktúra bola zničená, uviedol vo videu. „Deväťdesiat percent domov je poškodených. Vyše dve tretiny bytového fondu boli úplne zničené,“ spresnil Zelenskyj a dodal, že ruské sily neustále na mesto útočia.

„Ruská armáda sa zúfalo snaží Severodoneck dobyť. A nezáleží im na tom, koľko životov bude stáť tento ich pokus. Útočníci chcú vztýčiť svoju vlajku nad budovou radnice Severodonecka, ktorá stojí na Bulvári priateľstva národov. Je im jedno, ako trpko znie teraz tento názov,“ uviedol prezident.

Ukrajina robí všetko, čo môže, aby zastavila túto ofenzívu, dodal. „Neprešiel jediný deň, kedy by sme sa nepokúšali získať viac zbraní, viac moderných zbraní na obranu našej zeme, na obranu našich ľudí,“ povedal Zelenskyj.

Severodoneck je terčom ruských útokov už mesiace. Mesto je pokladané za posledný bod pod kontrolou ukrajinskej armády v Luhanskej oblasti.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej situačnej správe v nedeľu večer oznámil, že ruská armáda sa pokúša „udržať na severovýchodných predmestiach Severodonecka“ a podniká útoky smerom na centrum mesta. Jej pozemnú ofenzívu podporuje delostrelectvo a vzdušné sily.

570 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine