NATO môže zasiahnuť do bojov na východe, tvrdí námestník šéfa aliancie

Rusko napadnutím Ukrajiny porušilo dohodu so Severoatlantickou alianciou podpísanou pred 25 rokmi, a NATO preto môže zasiahnuť do bojov vo východnej Európe. V nedeľu to v rozhovore s agentúrou AFP povedal námestník generálneho tajomníka aliancie Mircea Geoana.

30.05.2022 15:56
debata (202)

Západ Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo Rusko, dodáva zbrane. Doteraz ale vylučoval priame zapojenie do bojov.

Zakladajúci akt o vzťahoch NATO s Ruskom obsahoval opatrenia, ktoré mali „zabrániť koncentrácii konvenčných síl“, najmä v strednej a východnej Európe. Rusko sa okrem iného zaviazalo, že nenapadne svojich susedov a bude udržiavať dialóg s NATO. Oba tieto záväzky podľa Geoanu ale Moskva porušila, čo „zneplatnilo obsah tohto zakladajúceho ak­tu“.

„Teraz nám už nič nebráni prijať razantnú pozíciu vo východnom krídle a zabezpečiť, aby bol každý štvorcový meter územia NATO chránený článkom 5,“ uviedol bývalý rumunský minister zahraničia. Článok 5 stanovuje, že ak je napadnutý jeden člen NATO, útok sa považuje za útok proti všetkým.

V roku 2017 už NATO nasadilo mnohonárodné taktické skupiny do pobaltských štátov a Poľska ako odstrašujúce opatrenie. Po začiatku aktuálnej ruskej invázie tam vyslalo posily. Vojna na Ukrajine tiež premenila postoj Švédska a Fínska k členstvu v obrannej aliancii. Obe škandinávske krajiny predtým trvali na svojej neutralite, teraz však podali prihlášky do NATO.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine