Odbrzdí Orbán embargo na ruskú ropu?

Šiesty balík sankcií, ktorým by sa Európska únia odstrihla od ruskej ropy, nie a nie zabaliť. Dvadsaťšesť krajín EÚ sa o to v reakcii na agresiu Moskvy na Ukrajine snaží od začiatku mája. Budapešť sa ale ani na dvojdňovom summite, ktorý sa v pondelok popoludní začal v Bruseli, nechystala odistiť zatiahnutú brzdu.

30.05.2022 17:50
Russia Ukraine War Europe Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza v pondelok na mimoriadny summit EÚ. FOTO: SITA/AP
debata

Maďarsko má výhrady aj ku kompromisnému návrhu ropného embarga, ktorý Európska únia na návrh predsedajúceho Francúzska oproti pôvodným predstavám poriadne zriedila. Premiér Viktor Orbán už bez ďalších garancií nie je ochotný prikývnuť ani na výnimku, ktorú predtým sám presadzoval. Kompromisný návrh ráta so zákazom dovozu ruskej ropy tankermi, ale ponecháva dočasnú výnimku na prepravu ropovodmi, ako to žiadal maďarský premiér.

Orbán pri príchode na rokovania lídrov dvadsaťsedmičky, na ktorých Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger, novinárom povedal, že síce podporuje Európskou komisiou navrhnutú výnimku pre ropu prepravovanú ropovodmi, chce však mať zaistený prístup k tejto surovine aj v prípade ich poškodenia či výpadku. Heger cestou na mimoriadny summit vyjadril nádej, že sa na ňom alebo tesne po ňom členským krajinám EÚ podarí dosiahnuť dohodu. Osobitne sa pritom zmienil o výnimke pre ropovod Družba. „Toto by malo pomôcť. Slovensko nie je problém a verím, že sa pridá aj Maďarsko,“ poznamenal.

Ťahal ho na palubu

Slovenský premiér sa na žiadosť maďarskej strany tesne pred summitom stretol s Orbánom na separátnych rokovaniach. „Mojim cieľom bolo dostať ho na palubu, pretože je dôležitá jednota a potrebujeme prijať šiesty balík sankcií. Uvedomujeme si, že tieto peniaze, ktoré platíme za ruskú ropu a plyn financujú ruskú vojnu na Ukrajine. To bol cieľ našich diskusií a verím, že sa to podarí,“ uviedol Heger. Nespresnil však či Orbán naznačil ochotu na kompromisnú dohodu ešte počas tohto summitu.

Výnimka na dodávky ropy cez potrubia by mala platiť dva a pol roka. Podľa Hegera je to pre vnútrozemské krajiny ako Slovensko dôležité preto, že nemajú možnosti ako si rýchlo vyrokovať iný zdroj dodávok. „Pre Slovensko je dôležité zabezpečiť dostatok plynu a ropy pre všetkých občanov, čiže treba hľadať aj alternatívy,“ spresnil. Slovensko podľa neho bude na summite trvať na solidarite, lebo ako krajina bez prístupu k moru potrebuje, aby mu partneri v prípade nejakého výpadku pomohli a dodali potrebné množstvo plynu aj ropy.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pri príchode na rokovanie povedal, že sa EÚ „skôr či neskôr“ zhodne na podmienkach embarga. Zdôraznil pritom kľúčový význam, aký má jednota všetkých 27 krajín vo vzťahu k Rusku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však pripustila, že nečaká uzavretie konečnej dohody počas dvojdňového rokovania prezidentov a premiérov, ale až v nasledujúcich dňoch.

V pôvodnom projekte šiesteho balíka sankcií Európska komisia navrhovala úplny zákaz dovozu ruskej ropy od začiatku budúceho roka. Proti sa však postavila Budapešť, ktorá sa neuspokojila s dočasným odkladom, ktorý malo Maďarsko kvôli svojej závislosti na ruskom importe dostať rovnako ako Slovensko a Česko. Brusel preto pristúpil na to, že ako prvý krok sa zákaz bude vzťahovať iba na dovoz ruskej ropy tankermi, ktorými do Európy prúdia asi tri štvrtiny dovozu z Ruska.

Na detailoch návrhu sa ale pre námietky Maďarska diplomati členských krajín pripravujúci podklady k summitu nedokázali dohodnúť v nedeľu večer, ani v pondelok dopoludnia.

„Sme pripravení podporiť šiesty balík, ak bude riešiť zabezpečenie maďarských dodávok energie. To sa ale doteraz nestalo,“ zdôraznil Orbán.

Uviazli v detailoch

Lídri ďalších krajín na čele s Poľskom a pobaltskými štátmi dávali pred summitom najavo, že sa chcú na embargu dohodnúť čo najrýchlejšie. Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš v prvý deň summitu podotkol, že únia podľa neho príliš uviazla v detailoch a zabudla, čo je hlavnou príčinou prijímania sankcií.

„Teraz nerobíme normálnu politiku, keď každá krajina obhajuje svoje záujmy. Sme v situácii, keď je napadnutá európska krajina,“ apeloval na kolegov, aby rokovania o embargu dotiahli urýchlene k záveru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #sankcie #summit EÚ #Ukrajina #vojna na Ukrajine