Ukrajinský súd poslal ruských vojakov za ostreľovanie Charkova na 11 rokov do väzenia

Ukrajinský súd odsúdil v utorok dvoch zajatých ruských vojakov na 11 a pol roka väzenia pre ostreľovanie obcí na východe Ukrajiny. Ide už o druhý verdikt týkajúci sa vojnových zločinov vykonaných na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

31.05.2022 11:59
debata (28)

Súd v ukrajinskej Poltavskej oblasti odsúdil dvoch ruských vojakov – Alexandra Bobykina a Alexandra Ivanova – za „porušenie zákonov a zvyklostí vedenia vojny“ pri ostreľovaní civilnej infraštruktúry, ku ktorému došlo v Charkovskej oblasti ešte v prvý deň invázie.

Obaja ruskí vojaci, ktorí si v utorok vypočuli verdikt, minulý týždeň pred súdom priznali vinu za delostrelecké ostreľovanie Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Bobykin a Ivanov počas vyšetrovania priznali, že v prvý deň vojny Ruska proti Ukrajine boli súčasťou delostreleckej jednotky, ktorá na ciele v Charkovskej oblasti strieľala z ruskej Belgorodskej oblasti. Týmto ostreľovaním bolo podľa ukrajinskej prokuratúry zničené vzdelávacie zariadenie pri meste Derhači i niekoľko súkromných domov.

Do ukrajinského zajatia títo ruskí vojaci padli niekoľko dní po tom, čo ich jednotka ešte 24. februára prekročila rusko-ukrajinské hranice a pokračovala v ostreľovaní cieľov na území Ukrajiny.

Prvým príslušníkom ruských inváznych jednotiek, odsúdeným za vojnové zločiny spáchané na území Ukrajiny, sa stal Vadim Šišimarin, ktorého 23. mája odsúdili na Ukrajine za zabitie neozbrojeného civilistu na doživotie.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine