Čaputová bola na Ukrajine. Stretla sa so Zelenským, vystúpila v parlamente

Prezidentka Zuzana Čaputová bola na návšteve Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ako informovala Kancelária prezidenta SR Čaputová pricestovala na Ukrajinu v utorok ráno.

31.05.2022 13:25 , aktualizované: 17:00
čaputová zelenskyj Foto:
Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia na Ukrajine
debata (839)

V Kyjeve sa krátko stretla so Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Slovensko stojí pri vás, pán prezident, uviedla prezidentka po stretnutí s ukrajinským lídrom Zelenským. „Za to, že bránite svoju krajinu, platíte obrovskú cenu,“ vyhlásila.

VIDEO: Prejav Zuzany Čaputovej v Kyjeve. Čo povedala prezidentka Ukrajincom?

Video

Predpoludním navštívila aj mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy a boli značne zničené raketovými útokmi a ostreľovaním.

Na sociálnej sieti Čaputová napísala, ako ju privítali v Irpini pri Kyjeve. „Vy ste naše oči v Európe, vy vidíte, čo sa tu stalo. Ďakujeme, že ste prišli,“ povedala jej predstaviteľka Irpine.

„Že obrázky vojny na Ukrajine už neotvárajú správy neznamená, že utrpenie Ukrajincov je menšie. V Boroďanke a Irpini som na vlastné oči videla stopy skazy, ktorú ruskí vojaci na Ukrajinu priniesli. Stovky kilometrov na východ a na juh aj dnes čelia rovnakej skaze tisíce ďalších ukrajinských civilistov – ženy, muži, deti. Verím, že keď pominie táto nočná mora, Ukrajina znovu rozkvitne. Tak, ako už dnes rozkvitli kvety medzi zruinovanými domami v Borodyanke alebo Irpini,“ dodala Čaputová na sociálnej sieti.

zväčšiť Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve... Foto: Kancelária prezidenta SR
čaputová ukrajina Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve Ukrajiny. 31. máj 2022

Hlava štátu už začiatkom mája povedala, že zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny. Povedala vtedy, že chce prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Takáto návšteva je podľa jej slov spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine. Pozvanie pre Čaputovú potvrdil pár dní nato aj Zelenskyj.

Ukrajinu začiatkom apríla už navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

© Autorské práva vyhradené

839 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj