Srbský prezident Vučič sa ujal druhého mandátu, vstup do EÚ označil za prioritu

Srbský prezident Aleksandar Vučič zložil v utorok prísahu na druhé funkčné obdobie. Vo svojom inaguračnom príhovore označil vstup Srbska do EÚ za prioritu a naznačil, že by sa Belehrad mohol pridať k západným sankciám prijatým v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

31.05.2022 15:52
Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský prezident Aleksandar Vučič
debata (32)

„Nie sme politicky neutrálni, pretože sa uchádzame o členstvo v Európskej únii,“ vyhlásil Vučič v prejave na pôde parlamentu. Srbsko však podľa neho zostane vojensky neutrálne a nebude sa usilovať o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Nová srbská vláda, ktorej vytvorenie sa očakáva v júli, bude musieť podľa Vučiča zintenzívniť snahy o členstvo v eurobloku a riešiť ho ako prioritnú otázku. Podľa AP tiež naznačil možnosť, že by Belehrad, ktorý udržuje tradične dobré vzťahy s Moskvou, mohol zvážiť pripojenie sa k západným sankciám voči Kremľu.

„Budeme sa musieť zaoberať novými sankciami a súvisiacimi záležitosťami, ktoré by nám mohli spôsobiť ujmu, takže by sme požiadali našich európskych partnerov, aby nám pomohli,“ uviedol Vučič, ktorý je prezidentom Srbska od roku 2017 a predtým pôsobil tri roky ako premiér.

Vučič s výrazným náskokom obhájil svoj prezidentský mandát v aprílových voľbách, ktoré podľa srbskej opozície a zahraničných pozorovateľov neboli slobodné a spravodlivé. Kritici tvrdia, že populista Vučič sa v posledných rokoch uchyľoval k čoraz autoritárskejším spôsobom vládnutia, pričom upevňoval svoje vzťahy so šéfom Kremľa Putinom.

Napriek tomu opakovane deklaruje, že chce Srbsko priviesť do Európskej únie. „Musíme byť pevní v našom európskom smerovaní,“ povedal 52-ročný Vučič v utorkovom inauguračnom príhovore.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič