Čaputová sa mohla zobudiť v Moskve. Ruský poslanec volá po unášaní západných politikov

Keby sa naplnil sen agresorov, tak slovenská prezidentka sa mohla v utorok ocitnúť v koži Alexandra Dubčeka a spol. Vodcov Pražskej jari v auguste 1968 sovietski okupanti uniesli a po niekoľkodňovom zadržiavaní na Ukrajine eskortovali do Moskvy. V deň, keď Zuzana Čaputová v Kyjeve rokovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským, poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Morozov volal po unášaní západných politikov z Ukrajiny a ich súdení v Moskve za zbrojné dodávky Kyjevu.

01.06.2022 04:48
čaputová ukrajina Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve Ukrajiny. 31. máj 2022
debata (241)

„Na istej etape, vo veľmi blízkej budúcnosti, pôjde nejaký vojnový minister krajiny NATO vlakom do Kyjeva pozhovárať sa so Zelenským… a nedôjde. A zobudí sa niekde v Moskve,“ povedal v diskusnej relácii 60 minút ruskej štátnej televízie Rossija 1 Morozov.

„Ukradneme ho?“ spýtala sa prominentného poslanca z vládnucej strany Jednotné Rusko moderátorka Oľga Skabejevová, ktorá patrí k najagresívnejším propagandistom Kremľa.

„Áno,“ ubezpečil ju Morozov, ktorý je zákonodarcom takmer tri desaťročia s pauzou v rokoch 2012 až 2015, keď v Kremli šéfoval oddeleniu vnútornej politiky. „A tam si vyjasníme, kto aké príkazy vydával, kto nesie zodpovednosť,“ rozviedol svoju predstavu o výsluchoch unesených zahraničných politikov v Moskve a ich súdení za dodávky výzbroje a munície Kyjevu.

Ruský poslanec vyzval na zásah proti západným politikom navštevujúcich Kyjev práve v deň, keď prezidentka Zuzana Čaputová, ako iba druhá zahraničná hlava štátu od začiatku vojny, vystúpila v ukrajinskom parlamente. Pripomenula v ňom, že Slovensko už Ukrajine dodalo obranný systém S-300, odmínovacie zariadenia i muníciu a oznámila, že onedlho dodá aj húfnice Zuzana.

Unášanie a trestné stíhanie západných štátnikov podľa Morozova nie je žiadna nereálnu fantázia. „Už sme si zvykli, že od 24. februára je svet postavený na úplne nových pravidlách. Preto každý vojnový minister, ktorý sa zajtra vyberie do Kyjeva, nech porozmýšľa o tom, ako sa nezobudiť v Moskve. Neradil by som mu zobudiť sa v Moskve a postaviť sa pred súd,“ dodal.

Nie je to prvý raz, čo Morozov vyvolal rozruch svojimi komentármi k ruskej invázii na Ukrajine a k pomoci, ktorú Západ poskytuje Kyjevu. V polovici mája na svojom účte na platforme Telegram pohrozil Varšave, že po porážke Kyjeva môže dôjsť aj na ňu. „Poľsko nás pobáda, aby sme ho postavili na prvé miesto v rade na denacifikáciu ihneď po Ukrajine,“ napísal.

VIDEO: Prejav Zuzany Čaputovej v Kyjeve. Čo povedala prezidentka Ukrajincom?

Video

© Autorské práva vyhradené

241 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová