WHO varuje pred možným šírením opičích kiahní na letných festivaloch

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala pred možným ďalším šírením opičích kiahní na plánovaných festivaloch a veľkých podujatiach v Európe počas tohto leta.

01.06.2022 10:09
opiciekiahnex Foto:
debata (2)

„Možnosť ďalšieho šírenia v Európe a inde vo svete počas leta je vysoká,“ uviedol vo vyhlásení regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Zároveň však uviedol, že festivaly a oslavy plánované na najbližšie mesiace ponúkajú aj príležitosť „zvýšiť povedomie a posilniť ochranu jednotlivcov a komunít“ medzi mladými, sexuálne aktívnymi osobami a tými, ktorí sa pohybujú po celom svete.

Podľa Klugeho doterajšie vyšetrovanie zistených prípadov opičích kiahní naznačuje, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia v Európe sa datuje od polovice apríla.

Ďalej uviedol, že rýchlemu prenosu choroby napomohlo zrušenie protipandemických opatrení vo väčšine Európy v posledných mesiacoch. Tiež zdôraznil, že hoci mnohé doterajšie prípady súviseli so sexuálnou aktivitou, vírus môže podľa neho postihnúť kohokoľvek. Keďže sa vírus nešíril rovnakými cestami ako ochorenie COVID-19, rozsiahle opatrenia v oblasti verejného zdravia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu neboli podľa Klugeho potrebné. „Ale a to je dôležité stále nevieme, či budeme schopní úplne obmedziť jeho šírenie,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #opičie kiahne