Raketomety HIMARS dostrelia aj 500 km, Ukrajinci dostanú osekanú verziu

Salvové raketomety HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Vysoko mobilný delostrelecký raketový systém) sú moderným pokračovateľom takzvaných kaťuší - raketometov používaných sovietskou Červenou armádou počas druhej svetovej vojny.

01.06.2022 10:59
HIMARS Foto:
debata (180)

Podobné zbrane – napríklad známy BM-21 Grad – majú vo výzbroji aj ruská a ukrajinská armáda. V porovnaní s pôvodne sovietskymi gradami používanými od 60. rokov je však americký systém presnejší a používané rakety môžu mať oveľa väčší dolet. Ukrajina však podľa informácií agentúry AFP dostane verziu striel s dosahom maximálne 80 kilometrov (s vysoko presnou raketou zasiahne HIMARS ciele vzdialené až 500 km).

VIDEO: Raketomety Himars v akcii na záberoch výrobcu Lockheed Martin.

Video

Americká armáda používa HIMARS od roku 2005, systém umiestnený na štandardnom vojenskom nákladnom automobile vznikol ako ľahší variant pásového raketometu MLRS, ktorý Američania zaradili do služby už v prvej polovici 80. rokov. Okrem pohonu a rýchlosti je hlavným rozdielom medzi oboma systémami to, že HIMARS nesie proti svojmu predchodcovi len polovičný náklad striel. V štandardnej konfigurácii je v odpaľovacom kontajneri šesť rakiet, zatiaľ čo ťažšie MLRS nesie v dvoch kontajneroch rakiet dvanásť. Kolesový systém je výrazne ľahší a je možné ho prepravovať aj lietadlami C-130 Hercules.

vojna na Ukrajine, Slavjansk Čítajte viac 98. deň: Biden sľúbil Kyjevu lepšie zbrane. Moskva v tom vidí riziko rusko-amerického konfliktu

V porovnaní s BM-21 Grad používa americký systém odlišný systém nabíjania, ktorý je podstatne rýchlejší a pre obsluhu pohodlnejší. Grady sa po odpálení 40 kusov rakiet kalibru 122 mm musia dobíjať ručne strela po strele, čo zaberie okolo desiatich minút (výnimkou je československá verzia RM-70 na podvozku Tatra, ktorá si vezie jednu zásobnú salvu, nabíjanú pomocou hydraulického systému). Pre HIMARS sa oproti tomu dodáva už z továrne šestice striel kalibru 227 mm v prepravnom a zároveň odpaľovacom kontajneri. Použitý kontajner sa nahradí novým za menej ako päť minút.

VIDEO: Ruské raketomety Grad na záberoch Ministerstva obrany Ruskej federácie.

Video

HIMARS, ktorý americká armáda nasadila v bojoch v Afganistane, Iraku alebo Sýrii, môže používať niekoľko verzií rakiet, ktoré sa líšia doletom aj presnosťou. Základná šestica striel má dolet zhruba 30 kilometrov, ale existujú aj varianty schopné zasiahnuť ciele 45 alebo až 80 kilometrov ďaleko. Obsluha si pritom môže vybrať, či odpáli jednu, dve, štyri alebo všetkých šesť rakiet. Plná salva potom dokáže zničiť stovky metrov štvorcových, existujú tak verzie s presným navádzaním, používané na útoky na dôležité ciele. Americká armáda má pre HIMARS aj MLRS dispozícii aj kontajnery nesúce jedinú balistickú strelu s doletom 300 alebo až 500 km.

Okrem americkej armády majú HIMARS vo výzbroji aj Singapur, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Rumunsko. Intenzívne sa o ne zaujíma Poľsko, ktoré už v roku 2018 podpísalo kontrakt na dodávku dvoch desiatok systémov, ktoré malo dostať na budúci rok. Teraz svoju objednávku podstatne zvýšilo, keď poľský minister obrany Mariusz Błaszczak požiadal americkú stranu o ďalších 500 kusov týchto raketometov. Pokiaľ by ich poľská armáda skutočne získala, stala by sa vôbec najväčším užívateľom tohto raketového systému na svete.

VIDEO: Ruský ťažký raketomet Uragan počas bojov na Ukrajine.

Video
180 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #HIMARS