Súd EÚ zamietol žalobu "Putinovho kuchára" za zaradenie na sankčný zoznam Únie

Všeobecný súd EÚ potvrdil platnosť reštriktívnych opatrení prijatých Radou Európskej únie voči ruskému podnikateľovi Jevgenijovi Viktorovičovi Prigožinovi v súvislosti so situáciou v Líbyi.

01.06.2022 13:50
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (13)

Vzhľadom na závažné porušovanie ľudských práv v Líbyi Rada EÚ (členské štáty) prijala v októbri 2020 reštriktívne opatrenia voči Jevgenijovi Viktorovičovi Prigožinovi, ruskému podnikateľovi s úzkymi väzbami na žoldniersku skupinu Vagnerovcov, ktorá sa podieľa na vojenských operáciách v tomto severoafrickom štáte. Rozhodnutie bolo predĺžené do júla 2021.

Ruský podnikateľ a blízky spojenec Vladimira Putina, v médiách prezývaný aj ako „Putinov kuchár“, je podozrivý z financovania žoldnierskej skupiny Vagnerovcov.

Sankcie EÚ spočívajú v zmrazení finančných prostriedkov osôb, ktoré sa podieľajú na činoch ohrozujúcich mier, stabilitu alebo bezpečnosť v Líbyi, alebo ich podporujú.

Prigožin žiadal, aby Všeobecný súd EÚ zrušil tieto rozhodnutia, pričom sa odvolával na porušenie povinnosti odôvodnenia týchto rozhodnutí, neprípustnosť predložených dôkazov, nesprávne posúdenie skutkového stavu, zneužitie právomoci a porušenie svojich základných práv.

Vo svojom stredajšom rozsudku Všeobecný súd zamietol jeho žalobu a potvrdil rozhodnutia Rady EÚ z rokov 2020 a 2021. Súd pripomenul, že v pojednávanej veci odôvodnenie Rady EÚ obsahuje uvedenie právneho základu prijatých opatrení, ako aj všeobecný kontext, ktorého sú súčasťou zavedené sankcie.

Pokiaľ ide o neprípustnosť predložených dôkazov, súd upozornil, že súbor dôkazov, na základe ktorého boli prijaté rozhodnutia, obsahoval výňatky zo správy generálneho tajomníka OSN a články z tlače pochádzajúce z rôznych zdrojov, ktoré sú všetky verejne dostupné. Navyše, niektoré dôkazy vychádzajú aj z fotografií a očitých svedectiev.

Pokiaľ ide o údajné nesprávne posúdenie skutkového stavu, súd skonštatoval, že predložené dokumenty umožňujú identifikovať skupinu Vagnerovci a obsahujú presné a zhodujúce sa informácie o činnosti tejto skupiny, ktorá ohrozuje mier, bezpečnosť a stabilitu v Líbyi. Dôkazový spis navyše obsahuje konkrétne, presné a zhodujúce sa dôkazy, ktoré preukazujú mnohé úzke vzťahy Prigožina so skupinou Vagnerovci.

Okrem toho správa expertov o Líbyi potvrdzuje existenciu skupiny Vagnerovcov a zemepisné oblasti jej pôsobenia a operácií, medzi ktoré patrí Ukrajina, Sýria, Líbya a Stredoafrická republika. Z tejto správy vyplýva, že skupina Vagnerovcov bola v Líbyi prítomná od októbra 2018.

Pokiaľ ide o údajné porušenie práva na obhajobu a práva na účinnú súdnu ochranu, súd uviedol, že rozhodnutie o pôvodnom zápise na sankčný zoznam EÚ, ako aj súbor dôkazov boli oznámené J.V. Prigožinovi, ktorý následne predložil svoje pripomienky, a tie Rada Európskej únie preskúmala.

Prigožin sa môže odvolať proti rozhodnutiu Všeobecného súdu v lehote dvoch mesiacov a desiatich dní od doručenia súdneho rozhodnutia, ale odvolanie je obmedzené len na právne otázky súvisiace s prípadom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecný súd EÚ #Vagnerova skupina