Spolu. Priamo v Kyjeve zasadali obe vlády, ukrajinská aj poľská

Podpis série dohôd o spolupráci v energetike, železničnej doprave či obrane bol výsledkom spoločného zasadnutia ukrajinskej a poľskej vlády, ktoré sa v stredu uskutočnilo v Kyjeve. Informovali o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na premiéra Denysa Šmyhala.

01.06.2022 19:07
debata (162)

„Je to prvýkrát, čo naše vlády pracujú v takom formáte,“ citoval server RBK Ukrajina Šmyhala na brífingu s poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým.

„Oceňujeme všetku bezprecedentnú podporu, ktorú Poľsko Ukrajine a Ukrajincom poskytuje. Vzťahy medzi našimi krajinami prešli z vrelých a susedských do novej fázy – silných a historických,“ dodal šéf ukrajinskej vlády. Poľsko patrí medzi krajiny, ktoré jednoznačne podporujú ukrajinský odpor voči ruskej vojenskej agresii. Rusko prepadlo susednej krajine na konci februára.

Zasadnutia sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý udelil štátne vyznamenanie Morawieckému a podpredsedovi poľskej vlády Jaroslawovi Kaczyńskému. Dvojica poľských politikov navštívila vtedy obliehanú ukrajinskú metropolu už v marci spoločne s českým premiérom Petrom Fialom.

Výsledkom stredajšieho zasadnutia bol podľa agentúry Ukrinform okrem iného podpis ôsmich dohôd a memorand o prehĺbení kooperácie v oblastiach energetiky, obrany, cezhraničnej a colnej spolupráce, životného prostredia, povojnovej obnovy Ukrajiny či historického bádania. V záverečnom vyhlásení vlády zdôraznili, že „Poľsko podporuje vstup Ukrajiny do EÚ a NATO a bude sa usilovať o to, aby Ukrajina získala status kandidáta na členstvo v EÚ už tento rok v júni“. Na konci júna sa bude žiadosťou Kyjeva o postavení kandidátskej krajiny zaoberať únijný summit.

Poľsko patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny, ktorá už takmer 100 dní čelí ruskej invázii. Varšava dodáva Kyjevu množstvo zbraní a humanitárnej pomoci, do Poľska navyše od začiatku ruského útoku zamierilo približne 3,5 milióna ľudí z Ukrajiny.

Podľa poľského denníka Fakt sa rokovania v Kyjeve zúčastnila takmer celá poľská vláda. Do ukrajinskej metropoly jej členovia odcestovali z bezpečnostných dôvodov uprostred noci. Podľa informácií denníka sa poľská vláda chystá v Kyjeve sľúbiť dodávky ďalších zbraní vrátane samohybných húfnic Krab.

Morawiecki v stredu tiež slávnostne otvoril poľskou vládou financované dočasné ubytovacie centrum v ukrajinskom meste Borodjanka. Pri tejto príležitosti uviedol, že Poľsko sa stane dôležitým ekonomickým uzlom pre Ukrajinu. Podľa neho by sa malo podieľať na doprave ukrajinského obilia do prístavov v Baltskom mori a pomôcť Ukrajine pri obnove infraštruktúry či dovoze elektriny z Ukrajiny.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine