Interpol sa obáva, že zbrane dodané na Ukrajinu skončia u zločincov

Veľký počet zbraní dodaných na Ukrajinu kvôli obrane pred ruskou agresiou môže po vojne skončiť v rukách zločincov v Európe aj inde vo svete. Varovala pred tým medzinárodná policajná organizácia Interpol. Krajiny, ktoré zbrane posielajú, by mali venovať pozornosť ich trasovaniu, povedal podľa agentúry AFP generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

01.06.2022 21:28
debata (98)

„Široká dostupnosť zbraní počas súčasného konfliktu povedie k šíreniu nelegálnych zbraní vo fáze po konflikte,“ povedal Stock na tlačovej konferencii v Paríži. „Zločinci sa na to zameriavajú už teraz,“ dodal.

Zbrane podľa Stocka pravdepodobne skončia v Európskej únii, pretože práve tu, a najmä v Škandinávii, sú ceny strelných zbraní na čiernom trhu najvyššie. Zločinci sú podľa neho pripravení v budúcnosti využiť aj ťažké zbrane, ktorými v tejto chvíli disponujú armády.

Spojenci Kyjeva na Ukrajinu poslali tony vojenského materiálu, medzi významných dodávateľov patrí aj Česko či Slovensko.

„Zločinci, o ktorých hovorím, pôsobia celosvetovo, takže sa s týmito zbraňami bude obchodovať naprieč kontinentmi,“ uviedol generálny tajomník.

Konflikt na Ukrajine podľa Stocka viedol aj ku „krádežiam hnojív vo veľkom meradle a k nárastu objemu falšovaných poľnohospodárskych chemikálií, pretože tieto produkty sa stali cennejšími“. Z rovnakého dôvodu sa podľa neho „zvýšil počet krádeží pohonných hmôt v Európe“.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #vojna na Ukrajine