Strelec v americkej Tulse zabil štyroch ľudí a potom aj seba

Neznámy útočník vyzbrojený puškou a pištoľou v stredu zabil štyroch ľudí a ďalších zranil, keď začal strieľať v budove patriacej do areálu nemocnice v americkom meste Tulsa. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informujú zahraničné spravodajské agentúry. Piatym mŕtvym na mieste je sám strelec, podľa polície sa zrejme zastrelil sám.

02.06.2022 05:40 , aktualizované: 10:55
Tulsa, streľba Foto: ,
Po streľbe v budove pri nemocnici v americkej Tulse zomrelo päť ľudí.
debata (5)

Incident zasiahol nemocnicu Saint Francis Hospital na juhovýchode druhého najväčšieho mesta štátu Oklahoma. Budova, v ktorej sa strieľalo, je podľa agentúry AP určená pre rôzne formy neakútnej starostlivosti.

Polícia najskôr dostala správu, že na druhom poschodí sa pohybuje ozbrojený muž, potom „sa to zmenilo na situáciu s aktívnym strelcom,“ povedal médiám policajný veliteľ Richard Meulenberg. Iný policajný dôstojník Eric Dalgliesh následne povedal, že policajti sa dostali do kontaktu so strelcom len niekoľko minút po volaní na tiesňovú linku.

„Vyzerá to, že pri streľbe boli použité obe zbrane,“ povedal Dalgliesh. Dispečeri podľa neho prijali tiesňový hovor o 16:52 miestneho času. Policajti, ktorí prišli na miesto činu, počuli streľbu v budove a tá ich zaviedla na druhé poschodie. O 17:01 už boli v kontakte so strelcom.

V podvečer miestneho času boli na mieste činu desiatky policajných vozidiel, areál nemocnice bol uzavretý a polícia pri ňom obmedzila prevádzku. „Je to neskutočne tragická udalosť,“ opísal incident veliteľ Meulenberg. „Som veľmi pyšný na policajtov za to, že sa tam dostali tak rýchlo a pravdepodobne zabránili tomu, aby ďalší ľudia prišli o život,“ doplnil.

Práve dlhá reakčná doba polície je kľúčovým bodom vyšetrovania v prípade masovej streľby na základnej škole v texaskom meste Uvalde z minulého týždňa. Tam zasahujúci policajti zrejme čakali hodinu, kým sa rozhodli vtrhnúť do školskej triedy, kde strelec útočil.

Okrem totožnosti obetí sa úrady v Tulse teraz snažia zistiť aj identitu údajného páchateľa, ktorý sa podľa policajtov zrejme po čine sám zastrelil. Prečo muž začal v areáli nemocnice strieľať, nebolo jasné. Vyšetrovatelia jeho vek odhadli na 35 a 40 rokov.

O krviprelievaní v Tulse bol krátko po prvých správach médií informovaný americký prezident Joe Biden, uviedol jeho úrad. „Biely dom monitoruje situáciu a spojil sa so štátnymi a lokálnymi činiteľmi, aby ponúkol podporu,“ citovala ho televízia CNN.

Od januára došlo v Spojených štátoch podľa agentúry AP k 12 streleckým útokom, pri ktorých boli zabití aspoň štyria ľudia. Celkovo majú tieto streľby 76 obetí vrátane detí. Útočníci do počtu obetí započítaní nie sú.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Tulsa