EÚ sa zhodla na šiestom balíku protiruských sankcií vrátane ropného embarga

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dnes zhodli na podrobnostiach šiesteho balíka sankcií proti Rusku vrátane zákazu dovozu väčšiny ruskej ropy. Novinárom to oznámili diplomatické zdroje, podľa ktorých ostatné krajiny v záujme konečného schválenia opäť ustúpili Maďarsku. Budapešť si najprv vymohla niekoľko ústupkov pri ropnom embargu a dnes na jej popud EÚ z navrhovaného sankčného zoznamu odstránila ruského patriarchu Kirilla. Úniové krajiny by mali sankcie formálne potvrdiť do piatkového rána, platiť by mohli začať ešte v ten istý deň.

02.06.2022 07:11 , aktualizované: 16:04
kirill Foto: ,
Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi.
debata (145)

Podľa diplomatických zdrojov ČTK v stredu maďarský zástupca na rokovaní únijných veľvyslancov požadoval, aby EÚ nezaraďovala na sankčný zoznam ruského patriarchu Kirilla. K úplnej zhode zástupcovia členských krajín nedošli ani v technických detailoch ropného embarga. Na obrysoch sankcií sa v pondelok zhodol summit únijných lídrov, ich detailnú podobu musia však štáty ešte len schváliť.

Šiesty súbor sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla Európska komisia už začiatkom mája. Jeho zásadnou časťou mal byť úplný zákaz dovozu ruskej ropy od začiatku budúceho roka, po maďarskom tlaku však dostala časovo neupresnenú výnimku ropa prepravovaná ropovodom Družba. Premiér Viktor Orbán navyše na summite vyjednal možnosť doviezť ropu tankermi v prípade výpadku potrubia.

Prezidenti a premiéri potom dali zelenú prijatiu celého balíka, ktorý okrem ukončenia dovozu 90 percent ruskej ropy počíta so sankciami proti najväčšej ruskej banke Sberbank, trom médiám šíriacim ruskú vojnovú propagandu a piatim desiatkam činiteľov, oligarchov či ruských právnych subjektov.

Podľa diplomatov sa však v stredu nepodarilo dôjsť ku konečnej dohode, pretože Budapešť trvala na vyškrtnutí hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi. Patriarchu Kirilla navrhla komisia potrestať za to, že verejne obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Orbán sa už začiatkom mája vyslovil proti jeho zaradeniu na zoznam, ktoré sa podľa neho negatívne dotýka náboženskej slobody niektorých komunít v Maďarsku.

Úplne vyladiť sa nepodarilo ani všetky podrobnosti embarga. Medzi krajinami požadujúcimi ústupky bolo ešte v pondelok popri Slovensku aj Česko. Prahe sa však dostalo vytúženej výnimky zo zákazu exportu produktov z ropy dovezenej potrubím a celý balík podporuje. Diplomati sa na rokovania vracajú vo štvrtok.

Poľská vláda je znepokojená postojom Maďarska k zákazu dovozu ruskej ropy

Poľská vláda vyjadrila znepokojenie nad postojom Maďarska k šiestemu balíku sankcií EÚ voči Rusku, ktorý zahŕňa čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy. Budapešť oznámila, že tieto opatrenia plánuje vetovať. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry PAP.

„Postoj Maďarska v nadväznosti na už prijaté rozhodnutie na summite Európskej rady je pre nás znepokojujúce,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Predstaviteľov Maďarska vyzval, aby schválenie balíka neblokovali.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vojna na Ukrajine