100. deň: Nevzdali sme sa Severodonecka, vlákali sme Rusov do pasce, tvrdia Ukrajinci

Po sto dňoch vojny na Ukrajine je jej koniec v nedohľadne. Mierové rokovania zamrzli a vojna sa mení na opotrebovávaciu. Na Donbase pokračujú ťažké boje. Ukrajinský predstaviteľ tvrdí, že v Severodonecku vlákali Ukrajinci Rusov do pasce predstieraním, že sa vzdávajú mesta a teraz podnikajú protiútoky. Rusko kontroluje zhruba pätinu ukrajinského územia, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.

03.06.2022 05:30 , aktualizované: 22:46
Rusko, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sa v stredu 1. júna 2022 pripravujú na odpálenie nevybuchnutej ruskej munície na okraji Kyjeva na Ukrajine.
debata (670)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 100. deň
  • Zelenskyj: Rusko kontroluje zhruba pätinu ukrajinského územia
  • Ukrajina tvrdí, že v Severodonecku podniká tvrdé protiútoky
  • Stoltenberg: Vojna sa mení na opotrebovávaciu a môže byť dlhá
  • EÚ formálne schválila embargo na ruskú ropu aj sankcie proti bankám a televíziám
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ťažký raketomet Uragan ruskej armády počas bojovej akcie na Ukrajine. Uragany majú vo výzbroji obidve strany konfliktu.

Video

22:40 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyhlásil, že šéf Kremľa Vladimir Putin urobil „historickú a fundamentálnu chybu“, keď rozhodol o začatí invázie na Ukrajinu, uviedla AFP.

„Myslím si – a aj som mu (Putinovi) to povedal -, že spravil historickú a fundamentálnu chybu, pre svoj ľud, pre seba a pre dejiny. Rusko je stále skvelý národ,“ povedal Macron v rozhovore pre francúzske regionálne médiá.

„Myslím si, že samého seba izoloval. Izolovať sa je jedna vec, vedieť, ako sa z toho dostať, je náročná cesta,“ poznamenal Macron. Dodal, že Rusko by nemalo byť ponižované, „aby sme sa v deň ukončenia bojov mohli vydať cestou diplomacie“.

Macron poznamenal, že „nevylučuje“, že onedlho navštívi Kyjev.

19:40 Európska únia sa vo svojom najnovšom kole sankcií zamerala na ruských armádnych dôstojníkov spájaných s páchaním zverstiev na Ukrajine, vrátane veliteľov obvinených z vojnových zločinov v Buči a počas obliehania Mariupoľa.

Únia zmrazila majetok 65 ľudí a uvalila na nich cestovné zákazy. Blok sa tak už v súvislosti s ruským konaním na Ukrajine od roku 2014 zameral na takmer 1 160 ľudí, vrátane prezidenta Vladimira Putina, prokremeľských oligarchov a ďalších vysokých predstaviteľov.

Na sankčný zoznam pribudli aj plukovník Azatbek Omurbekov a generálplukovník Michail Mizincev, známy ako „mäsiar z Mariupoľa“, informovala v piatok únia.

Omurbekov podľa EÚ „velil svojej jednotke a dostal prezývku „mäsiar z Buče“ pre priamu zodpovednosť za vraždy, znásilňovanie a mučenie v Buči“. Mizinceva zase vinia z „organizácie bombardovania mesta Mariupoľ, ktoré zabilo tisíce civilistov, vrátane bombardovania mariupoľskej pôrodnice a divadla, pričom zahynuli stovky detí“.

Podľa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané.

19:13 Známy ruský publicista Alexandr Nevzorov a jeho manželka Lydija dostali ukrajinské občianstvo. Podľa poradcu šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka podpísal príslušný dekrét prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Nevzorova v jeho vlasti, v Rusku, od marca stíhajú za protivojnové vyjadrenia, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach. V apríli bol zaradený aj na tzv. zoznam zahraničných agentov.

Ruské orgány činné v trestnom konaní začali voči Nevzorovovi viesť vyšetrovanie na základe zákona, ktorý bol v Rusku prijatý v marci a ktorý predpokladá trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov za vedomé šírenie nepravdivých správ o ruskej armáde.

18:26 Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Spolkový snem) v piatok veľkou väčšinou hlasov schválili zmenu ústavy, aby umožnili prijatie investičného balíka pre ozbrojené sily vo výške 100 miliárd eur. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Zmenu ústavy, na ktorej sa dohodla stredoľavicová koalícia pod vedením kancelára Olafa Scholza s opozíciou, podporilo 593 poslancov – potrebných bolo aspoň 491 hlasov. Nový článok ústavy bude obsahovať pravidlo, ktoré Bundeswehru umožní napriek dlhovej brzde čerpať úver až do výšky 100 miliárd eur.

17:57 Rusko v piatok obvinilo Nemecko, že svojou „remilitarizáciou“ uvrhlo bezpečnosť v Európe do nerovnováhy. Kritické výroky hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej zazneli v čase, keď Berlín v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu rozhoduje o zvýšení výdavkov na svoju obranu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento týždeň oznámil, že Berlín bude mať v krátkom čase najväčšiu konvenčnú armádu spomedzi členských krajín NATO.

„Vyjadrenie nemeckého kancelára považujeme za ďalšie potvrdenie toho, že Berlín presadzuje kurz urýchlenej remilitarizácie krajiny,“ povedala Zacharovová. Dodala, že z dejín „veľmi dobre vieme, ako sa to môže skončiť“. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o narážku na program opätovného vyzbrojovania v nacistickom Nemecku v 30. rokoch 20. storočia, čo viedlo k druhej svetovej vojne.

„V čase, keď je potrebné hľadať možnosti na odstránenie bežných hrozieb, sa Nemecko, naopak, uberá cestou eskalácie vojensko-politickej situácie na európskom kontinente a desiatky miliárd eur nasmerováva na zvýšenie kritického množstva zbraní,“ kritizovala Zacharovová.

17:18 Bielorusko je pripravené rokovať o možnej preprave ukrajinského obilia cez svoje územie, ale musia byť dosiahnuté určité „kompromisy“. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá v piatok citovala agentúra Reuters.

Ukrajina, ktorá je významným svetovým vývozcom obilia, nemôže využívať svoje čiernomorské prístavy na zásobovanie od 24. februára. Vývoz obilia z Ukrajiny cez Bielorusko je jednou z možností spomínaných v rámci rokovaní pod vedením OSN, ktoré sa zameriavajú na zvýšenie globálnych dodávok obilia v čase hroziacej potravinovej krízy. Ďalšou možnosťou je odblokovanie ukrajinských čiernomorských prístavov.

„Každý je teraz zameraný na logistiku. Dobre, môžeme o tom hovoriť. Nemáme nič proti tomu, aby sa to prepravilo cez územie Bieloruska, ale musia existovať určité kompromisy,“ povedal Lukašenko pre noviny Belarus Today, detaily však neuviedol. (tasr)

17:12 Osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák označil súčasný zdĺhavý proces prijímania štátov západného Balkánu do Európskej únie za „vtip“. Únia tým podľa neho v tomto regióne stráca dôveryhodnosť. Vyhlásil to na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave

Romania Slovakia Čítajte viac Lajčák na Globsecu kritizoval proces prijímania štátov do EÚ, označil ho za vtip

17:05 Ukrajina vyhlásila, že neplánuje použiť moderné salvové raketové systémy, ktoré dostáva od Spojených štátov, na útoky na ciele vo vnútri Ruska. Informovala o tom webová stránka britskej stanice BBC.

Poradca ukrajinského prezident Mychajlo Podoľak v 100. deň invázie Moskvy uviedol, že jeho krajina vedie obrannú vojnu – a zdôraznil, že štáty, ktoré poslali Ukrajine výzbroj, „vedia, kde sa ich zbrane používajú“.

Spojené štáty tento týždeň potvrdili, že posielajú Ukrajine štyri moderné palebné raketové systémy známe ako HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a využívajúce presne riadenú muníciu, ktorá dokáže zasiahnuť ciele vzdialené 72 kilometrov, vysvetľuje BBC. (tasr)

16:48 Ukrajinský veľvyslanec v Ankare vyhlásil, že obilie ukradnuté z Ukrajiny predali do niekoľkých krajín vrátane Turecka. Ukrajinské veľvyslanectvo podľa Vasyla Bodnara pripravuje začiatok trestného konania proti jednotlivcom, spoločnostiam a lodiam zapojeným do predaja ukradnutého obilia. Pomáhajú mu pri tom turecké úrady a medzinárodná policajná agentúra Interpol.

„Každý, kto je zapojený do predaja ukradnutého tovaru, bude nájdený a bude postavený pred súd,“ povedal Bodnar. Veľvyslanec zároveň varoval, že spoločnosti, ktoré obchodujú s Ruskom dostanú zákaz podieľať sa na budúcich projektoch zameraných na opätovné vybudovanie Ukrajiny. (sita/ap)

16:34 Severoatlantická aliancia (NATO) by mala na summite v Madride koncom júna zvážiť udelenie faktického členstva Ukrajine. Vyhlásil to v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum, informuje TASR. „Myslím si, že ak hovoríme o členstve Ukrajiny v NATO, malo by ísť o členstvo de facto, nie de jure,“ uviedol Reznikov prostredníctvom videospojenia.

Šéf ukrajinského rezortu obrany si zároveň myslí, že NATO by malo zahrnúť Ukrajinu ako faktického člena do svojej desaťročnej stratégie, o ktorej sa bude rokovať na nadchádzajúcom summite. „Sme tiež súčasťou východného krídla Európy, východného krídla krajín NATO a východného krídla Európskej únie,“ uviedol v tejto súvislosti Reznikov. Dodal, že z tohto riešenia by ťažili všetky krajiny.

Šéf ukrajinského rezortu obrany na konferencii zopakoval, že Ukrajina potrebuje viac ťažkých zbraní, a ocenil záväzok Spojených štátov a Británie poslať na Ukrajinu raketové systémy dlhého dosahu HIMARS a M270. (tasr)

16:20 Európska komisia dnes navrhla presunutie 26,2 milióna eur z Nástroja susedstva a rozvojovej a medzinárodnej spolupráce, pôvodne určených na roky 2021 – 2027 pre programy Interreg NEXT s Ruskom a Bieloruskom, do rovnakých programov s Ukrajinou a Moldavskom.

Toto financovanie by mohlo konkrétne podporiť rozvoj zdravotných služieb, posilnenie inštitucionálnej kapacity ukrajinských a moldavských verejných úradov, rozvíjať vzdelávacie a výskumné projekty alebo financovať schémy sociálnej inklúzie a pracovné školiace programy pre utečencov. (sita)

15:56 Fakt, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynulo už 100 dní, ruské televízie pred svojimi divákmi v správach zamlčujú, všíma si BBC. Najsledovanejšie ruské televízne stanice vo svojom rannom spravodajstve začali správami, v ktorých obvinili Ukrajinu z bezhlavého ostreľovania Kyjevom neovládaných oblastí.

Štátny kanál Rossija 1 napríklad uviedol, že „nacionalisti napadli Mariupol a Doneck“. Druhá štátna televízia, Pervyj kanal, zase divákom poskytla „nové príklady profesionalizmu a nezištnosti, ktoré preukázala ruská armáda pri obrane Donbasu“.

Ani jedna z televíznych staníc pritom nespomenula, že ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine trvá už 100 dní. Pred začiatkom vojny pritom redaktori oboch spomínaných televíznych staníc naznačovali, že Rusko bude zrejme na dobytie Ukrajiny potrebovať iba zopár dní.

15:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že armáda jeho krajiny úspešne odrazí ruskú inváziu, ktorá trvá už 100 dní. „Bránime Ukrajinu už sto dní. Víťazstvo bude naše!“ hovorí Zelenskyj vo videonahrávke, na ktorej pri ňom stoja viacerí z jeho najbližších spolupracovníkov vrátane premiéra Denysa Šmyhaľa a poradcu Mychajla Podoľaka.

Video nakrútili pred prezidentskou kanceláriou v centre hlavného mesta Kyjev – na rovnakom mieste ako nahrávku zverejnenú 25. februára, deň po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Zelenskyj vo vtedajšom videu odmietol ponuky západných krajín na evakuáciu z Kyjeva s vyhlásením: „Potrebujem muníciu, nie odvoz.“ (tasr/afp,bbc)

14:49 Ruský opozičný politik a bývalý premiér Michail Kasianov, ktorý kritizoval vojenské ťaženie Moskvy na Ukrajine, agentúre AFP potvrdil, že dočasne opustil Rusko, ale verí, že sa tam čoskoro vráti.

Vladimir Putin Čítajte viac Putinov kritik a expremiér Kasianov odišiel z Ruska

14:30 Kremeľ vyhlásil, že Rusko dosiahlo vo vojenskej operácii na Ukrajine určité výsledky. Povedal to novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku týkajúcu sa 100 dní trvania „špeciálnej vojenskej operácie“ Ruska na Ukrajine, ako Moskva nazýva inváziu.

Rusko tvrdí, že poslalo svoje ozbrojené sily na Ukrajinu brániť obyvateľov v dvoch východných separatistických, promoskovských oblastiach pred armádou Kyjeva – ide o tzv. Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku. „Mnohé obce boli oslobodené od pronacistických ozbrojených síl Ukrajiny a priamo od nacionalistických živlov,“ dodal Peskov.

Rusko opakovane označuje predstaviteľov Ukrajiny ako neonacistov a nacionalistov – tieto nálepky sú podľa Kyjeva používané ako propaganda na ospravedlnenie invázie. „Dali sme ľuďom príležitosť začať mierový život,“ vyhlásil Peskov. „Táto naša práca bude pokračovať až dovtedy, kým nebudú dosiahnuté všetky ciele tejto vojenskej operácie,“ doplnil. (tasr/afp)

14:11 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že 100 dní po začatí invázie Ruska má jeho krajina demokratickú budúcnosť v Európe, ale Rusko je čoraz viac izolované. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Sto dní Ukrajinci s istotou smerujú k svojmu cieľu žiť v slobodnej demokratickej krajine vo vnútri európskej rodiny,“ napísal Šmyhaľ na sociálnych sieťach.

„Rusko jasne smeruje k životu za železnou oponou a v izolácii od rozvinutého sveta,“ dodal premiér. „Ukrajina určite zvíťazí. Všetci Ukrajinci, každý na svojom mieste každý deň – ale spoločne –, sa blížia k tomuto dňu,“ napísal Šmyhaľ. (tasr)

13:29 Organizácia Spojených národov v piatok vyhlásila, že invázia Ruska na Ukrajinu nebude mať víťaza. OSN vydala vyhlásenie v 100. deň vojny, keď sa ruské sily pretláčajú hlbšie do východoukrajinského regiónu Donbas. „Táto vojna nemá a nebude mať víťaza. Skôr sme sto dní svedkami toho, čo všetko je stratené: životy, domovy, pracovné miesta a vyhliadky (do budúcnosti),“ uviedol vo vyhlásení Amin Awad, zástupca generálneho tajomníka OSN a koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu.

„Táto vojna si už vyžiadala neprijateľné obete medzi ľuďmi a zachvátila doslova všetky stránky civilného života,“ uviedol Awad. „Len za vyše tri mesiace (vojny) bolo nútených ujsť zo svojich domovov takmer 14 miliónov ľudí, väčšinou žien a detí,“ napísala OSN vo vyhlásení. OSN oznámila, že pracuje na zmiernení „ničivých následkov vojny na potravinovú bezpečnosť, keďže sa snaží odblokovať obchod so životne dôležitými obilninami a komoditami“. (tasr/afp)

13:02 Európska únia formálne schválila embargo na ruskú ropu a ďalšie sankcie zamerané na banky a vysielateľov.

Brexit / Británia / EÚ / vlajka / Čítajte viac Únia oficiálne prijala šiesty súbor sankcií voči Rusku

12:43 Až 20 000 Ukrajincom ponúknu útočisko v dočasných mestách vytvorených z dopravných kontajnerov, ktoré budú postavené na Ukrajine a financované Poľskom. Poľský veľvyslanec v Kyjeve Bartosz Cichocki to povedal v piatok pre tlačovú agentúru PAP.

Cichocki dodal, že takéto mestá sú formou pomoci ľuďom, ktorí prišli vo vojne o svoje domovy. „Kontajnerové mesto v Boroďanke je druhým takýmto projektom; prvé je už postavené vo Ľvove a otvoril ho (poľský) premiér Mateusz Morawiecki. Dokončuje sa už aj výstavba takéhoto mesta v Buči,“ oznámil Cichocki. (tasr)

15:15 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána.

orbán Čítajte viac Budapešť si predvolala rakúskeho veľvyslanca pre škandalózne vyjadrenia o Orbánovi

11:41 Ruskí vojaci musia na juhu Ukrajiny čeliť systematickej protiofenzíve ukrajinských síl. Ako referuje spravodajský web CNN, v piatkovom vyhlásení to uviedlo operačné veliteľstvo ukrajinských síl na juhu krajiny.

„Nepriateľ trpí systematickými protiútokmi našich jednotiek,“ uvádza sa vo vyhlásení. Ukrajinci dodávajú, že Rusko v snahe ubrániť sa v Chersonskej oblasti priviezlo po železnici 27 bojových vozidiel pechoty a vyložilo ich asi 40 kilometrov od Chersonu.

Rusom nevyšiel pokus získať naspäť stratené pozície v okolí Mykolajiva. V oblasti Kryvého Rihu zasa Rusi „zintenzívnili letecký prieskum a pokúsili sa o útočné operácie“, ale ani tento pokus im nevyšiel a museli sa stiahnuť na pôvodné pozície. (sita/cnn)

11:30 Českú a slovenskú transatlantickú cenu tento rok získal ukrajinský národ. V rámci konferencie GLOBSEC 2022 Bratislava Forum mu ju udelili vo štvrtok v súvislosti s obeťami a hrdinstvom Ukrajincov, ktorí od vypuknutia vojny bojujú o prežitie svojho štátu.

globsec zelenskyj Čítajte viac Globsec: Transatlantickú cenu dostal celý ukrajinský národ

10:48 Veľkokapacitné asistenčné centrum pre utečencov z Ukrajiny na Bottovej ulici v Bratislave mení od piatka svoje otváracie hodiny. Dôvodom je stabilizovaný a v poslednom období postupne klesajúci počet tých, ktorí si tam prichádzajú vybaviť si štatút dočasného útočiska či dávku v hmotnej núdzi. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Od piatka tak bude centrum otvorené počas pracovných dní od 8.00 do 20.00 h. Počas víkendov s platnosťou od 4. júna bude centrum zatvorené. Klientom preto odporúča, aby si preto potrebné záležitosti vybavovali počas pracovných dní. Centrum pomohlo za viac ako dva mesiace svojej prevádzky 35 000 utečencom.

10:26 Video zachytávajúce úplne zničené centrum Mariupolu.

9:40 Americké tajné služby vypracovali novú správu, ktorá odhaľuje, že ruský prezident Vladimir Putin sa v apríli podrobil liečbe pokročilej formy rakoviny. Informoval o tom časopis Newsweek s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s obsahom dokumentu. Píše sa v ňom tiež, že v marci došlo k pokusu o atentát na ruského prezidenta.

Vladimir Putin Čítajte viac Nová správa tajných služieb o Putinovi: Rakovina aj pokus o atentát

9:22 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo vo štvrtok takmer 2492 osôb. Z toho bolo 645 mužov, 1 494 žien a 353 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3035 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 44 policajtov, 63 hasičov, 96 colníkov, 154 vojakov, 66 dobrovoľníkov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek, 120 zamestnancov okresných úradov a 24 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu prekročilo viac ako 479-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 79-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 225-tisíc osôb.

8:55 Podľa správy britskej vojenskej spravodajskej služby Rusi držia pod kontrolou 90 percent územia Luhanskej oblasti a úplne zrejme ju ovládnu v priebehu dvoch týždňov. Rusko tieto taktické úspechy dosahuje za cenu vysokých strát a vďaka sústredeniu síl len na jednej časti územia zasiahnutého jeho vojenským ťažením, uvádzajú britskí spravodajcovia.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára, teda pokračuje stým dňom. Britská vojenská rozviedka zhodnotila, že Rusku sa nepodarilo dosiahnuť jeho pôvodný cieľ ovládnuť Kyjev a centrum ukrajinskej vlády. „V porovnaní s pôvodným plánom sa (Rusom) nepodarilo dosiahnuť nič,“ píše sa v správe rozviedky.

„Aby Rusko dosiahlo nejaký úspech, bude musieť nasadiť veľké množstvo vojakov a vybavenia, a zrejme mu to potrvá značnú dobu,“ píše sa v nej.

8:07 Ruské jednotky kontrolujú väčšinu východnej časti ukrajinského Severodonecka, boje pokračujú v centre mesta, uviedol ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi sa podľa ukrajinskej strany s delostreleckou podporou snažia útočiť aj na dediny v okolí Severodonecka, nie sú vraj ale úspešní. Podľa Kyjeva sú ruskí vojaci demoralizovaní, pretože velenie stále odkladá ich rotáciu preč z miest bojov. Do akcií proti nepriateľovi sa vraj preto príliš nechcú púšťať.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) uvádza, že ruské sily sú teraz viazané pri Severodonecku, a preto len pomaly postupujú na Slavjansk v Doneckej oblasti. Ak Rusi získajú dvojmestie Severodoneck aj Lysyčansk, využijú tento čiastkový úspech na to, aby oznámili, že „oslobodili“ celú Luhanskú oblasť. Potom sa zamerajú sa Doneckú oblasť. ISW však poukazuje, že dostať sa cez rieku Severný Donec s cieľom obkľúčiť dvojmestie Severodoneck-Lysyčansk bude pre ruské sily ťažké.

Severodoneck, ktorý je spolu so susedným Lysyčianskom posledným mestom v Luhanskej oblasti kontrolovaným Ukrajinou, je v posledných dňoch dejiskom tvrdých bojov.

7:18 Spojené štáty potvrdili, že na Ukrajinu posielajú moderné palebné raketové systémy HIMARS. Vo svojom videopríhovore o tom v noci na piatok informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že tieto zbrane „pomôžu zachrániť životy našich ľudí a ochrániť našu krajinu“.

Ako informovala americká spravodajská televízia CNN, Zelenskyj sa poďakoval prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a ľudu Spojených štátov za takúto podporu.

Dodal, že Ukrajina očakáva pomoc na zvýšenie úrovne svojej výzbroje aj od ďalších západných krajín. Ako príklad uviedol nový balík obrannej pomoci zo Švédska.

VIDEO: Raketomety Himars, ktoré dostane Ukrajina od Spojených štátov. Budú mať však obmedzený dostrel do vzdialenosti 80 kilometrov.

Video

6:15 Ukrajinskí obrancovia v Severodonecku vlákali ruské jednotky do pasce a teraz podnikajú protiútoky. Uviedol to poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Bližšie nespresnené vojenské úspechy vo východoukrajinskom meste spomenul aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu na mieste nemožno kvôli aktívnym bojom nezávisle overiť.

Ruská armáda po predchádzajúcom mohutnom ostreľovaní vstúpila koncom minulého týždňa do Severodonecka, ktorý slúži ako dočasné administratívne centrum z veľkej časti okupovanej Luhanskej oblasti. Podľa Kyjeva sa ruským jednotkám podarilo ovládnuť už zhruba 80 percent mesta.

„Vlákali sme ruských vojakov do pasce v Severodonecku tým, že sme predstierali, že sa mesta vzdávame. Ruské velenie je teraz v šoku. Už ohlásili dobytie SD (Severodonecku), keď naše vojská začali tvrdý protiúder a teraz trhajú moskovských súdruhov na kusy, napriek ich leteckej a delostreleckej prevahe,“ Arestovyč na facebooku.

Prezident Zelenskyj vo svojom pravidelnom posolstve vo štvrtok večer uviedol, že ukrajinské sily v Severodonecku – najkrajnej časti ukrajinskej obrany na donbaskom fronte – zaznamenali „určité úspechy“. Je však podľa neho príliš skoro na to, aby sa o nich dalo verejne hovoriť. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj povedal, že „Severodoneck sa drží a má šancu na rýchle oslobodenie“.

6:05 Tichomorská flotila ruského námorníctva začala cvičenie, ktorého sa v nasledujúcom týždni bude zúčastňovať viac ako 40 lodí a až 20 lietadiel. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Cvičenie sa začína v čase, keď ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine, ako Moskva oficiálne nazýva vojenský vpád na území svojho suseda, vstúpila do stého dňa.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že manévre konané od dneška do 10. júna majú za cieľ nacvičiť vyhľadávanie nepriateľských ponoriek, protileteckú obranu lodných zväzov, prekonanie vodných plôch s mínovým nebezpečenstvom či organizáciu logistickej podpory námorných síl.

Na Ďalekom východe viedla invázia okrem iného k zhoršeniu vzťahov medzi Ruskom a Japonskom, ktoré si robia nárok na južnú časť Kurilských ostrovov zabraných Sovietskym zväzom na sklonku druhej svetovej vojny.

5:30 Vojna na Ukrajine trvá už 100 dní. Ruská invázia si vyžiadala tisíce životov vojakov i civilných obyvateľov, zdecimovala ukrajinské mestá a vyhnala z domovov milióny ľudí. Hoci Rusko od začiatku invázie tvrdí, že sa nezameriava na civilné ciele, správy ukrajinských i zahraničných médií hovoria o opaku. Pri ruských útokoch na Mariupol zomrelo podľa tamojšieho starostu najmenej 21-tisíc obyvateľov. Zdesenie vo svete vyvolali zverstvá, ktoré podľa médií spáchali ruskí vojaci v meste Buča pri Kyjeve. OSN v máji evidovala na Ukrajine viac ako 3 380 civilných o­betí.

Kyjev tvrdí, že na Ukrajine od februára zomrelo aj takmer 31 000 ruských vojakov, čo by bol asi dvojnásobok oficiálnych strát Sovietskeho zväzu za deväť rokov vojny v Afganistane. Podobné údaje však nemožno overiť. O celkových stratách medzi ukrajinskými armádnymi príslušníkmi obe bojujúce strany mlčia.

Rusko po viac ako troch mesiacoch vojny kontroluje zhruba pätinu ukrajinského územia, povedal vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Popri veľkej časti Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny ide napríklad o mesto Cherson na juhu a jeho okolie. Ruské vojská sa teraz snažia o získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou a tvrdé boje sa aktuálne odohrávajú v meste Severodoneck.

Vojna na Ukrajine, ktorá má 44 miliónov obyvateľov, vyvolala najväčšiu migračnú krízu v Európe od druhej svetovej vojny. Podľa OSN invázia vyhnala z domovov vyše 14 miliónov ľudí.

Koniec vojny je zatiaľ v nedohľadne. Mierové rokovania uviazli. Šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že vojna prešla do opotrebovávacej a Západ by sa mal pripraviť na to, že bude trvať dlho.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Šéf NATO: Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu
670 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine