Budapešť si predvolala rakúskeho veľvyslanca pre škandalózne vyjadrenia o Orbánovi

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána.

03.06.2022 12:16 , aktualizované: 04.06.2022 06:18
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (15)

Podľa spravodajského servera Index.hu zverejnil Pachner v stredu večer na sociálnej sieti sarkastickú poznámku v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

V statuse sa okrem iného Pachner pohral s myšlienkou, že by bolo „spravodlivé“, keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie. Dodal, že Európa i svet by boli „šťastnejšími“ a „pokojnejšími“ bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Riaditeľ, ktorý je zodpovedný za on-line obsah stanice ORF, neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa. „Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko užívateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu,“ uviedol Pachner.

Maďarský rezort diplomacie predvolal na piatok ráno rakúskeho veľvyslanca pre „hrubý a hlboko šokujúci prejav“ predstaviteľa rakúskych štátnych médií, cituje MTI z vyhlásenia ministerstva.

Fachner v piatok napokon na svojom poste v ORF skončil. Podľa rakúskeho denníka Kronen Zeitung Fachnera najskôr pokarhali, potom však do prijatí ďalších opatrení mu pozastavili činnosť v jeho funkcii. Denník Die Presse uviedol, že pozastavenie funkcie bolo na vlastnú žiadosť riaditeľa.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #ORF