101. deň: Máme späť v rukách polovicu Severodonecka, tvrdí Kyjev

O strategické mesto Severodoneck sa stále bojuje. Podľa miestneho gubernátora dobyla ukrajinská armáda späť niektoré časti a teraz kontroluje polovicu mesta.

04.06.2022 07:00 , aktualizované: 22:39
Volodymyr Zelenskyj, Ukrajina Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojich videoprejavoch od 24. februára 2022 do 3. júna 2022. Kombináciu obrázkov z každodenných videí vyrobila ukrajinská prezidentská tlačová kancelária.
debata (471)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 101. deň
  • Boje o Severodoneck stále prebiehajú, Rusko ho ostreľuje
  • Prezident Zelenskyj sa už sto dní každý večer prihovára Ukrajincom
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ťažký raketomet Uragan ruskej armády počas bojovej akcie na Ukrajine. Uragany majú vo výzbroji obidve strany konfliktu.

Video

22:39 Ruská armáda** ničí mosty v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny neďaleko strategického mesta Severodoneck**, aby zabránila ukrajinským posilám zapojiť sa do boja o mesto. Povedal to v sobotu guvernér Luhanskej oblasti Serhyj Hajdaj. Podľa jeho slov majú ruské sily v Severodonecku „vysoké straty" a ukrajinská armáda ich z mesta vytláča. Informuje o tom portál bbc.com.

21:25 Pápež František bude čoskoro rokovať s predstaviteľmi Ukrajiny o možnej návšteve tejto krajiny, ktorá sa stala terčom ruského útoku. Pápež to podľa agentúry Reuters uviedol pri stretnutí s deťmi vo Vatikáne.

"Môžete prísť na Ukrajinu zachrániť všetky deti, ktoré tam teraz trpia? "spýtal sa pri stretnutí ukrajinský chlapec. Pápež odpovedal, že často myslí na ukrajinské deti a že chce krajinu navštíviť, musí si ale vybrať vhodnú dobu.

„Nie je ľahké urobiť rozhodnutie, ktoré by mohlo spôsobiť viac škody ako úžitku,“ povedal pápež. „Na budúci týždeň prijmem zástupcov ukrajinskej vlády, ktorí prídu, aby sme si pohovorili okrem iného o mojej možnej návšteve. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal.

František od začiatku ruskej invázie 24. februára opakovane vyzýva na ukončenie vojny a Vatikán vyvíja diplomatické úsilie v snahe pomôcť uzavretiu prímeria. Pápeža už na Ukrajinu pozvali napríklad prezident Volodymyr Zelenskyj a kyjevský starosta Vitalij Kličko.

20:24 Peniaze z nového únijného fondu obnovy, ktorý bol vytvorený na podporu hospodárskeho rastu po pandémii covidu, budú môcť krajiny Európskej únie využívať na posilnenie svojich kapacít skvapalneného zemného plynu (LNG). Povedal to podľa agentúry Reuters eurokomisár pre ekonomiku Paolo Gentiloni.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu sa krajiny EÚ usilovne snažia zbaviť sa závislosti na dovoze ruského plynu. Budovanie novej infraštruktúry umožňujúcej dovoz väčšieho množstva skvapalneného zemného plynu nie z Ruska je súčasťou stratégie EÚ.

19:40 Drevený kláštor v meste Svjatohirsk na východe Ukrajiny v dôsledku bojov v sobotu zachvátil požiar. Uviedla to vo vyhlásení Ukrajinská pravoslávna cirkev. „V dôsledku bojov vypukol na území Svjatohirskej lavry rozsiahly požiar. Plamene pohltili hlavný chrám," konštatovala cirkev. Nijaké obete hneď neboli hlásené. Informuje o tom portál cnn.com.

Pôvodný chrám v meste Svjatohirsk postavili v roku 1526. Donecká ciecéza uviedla, že chrám obnovili v roku 2005 s použitím tradícií ruskej drevenej architektúry zo 16. a 17. storočia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil bombardovanie kláštora: „Okupanti vedia, čo bombardujú. Vedia, že na území Svjatohirskej lavry nie sú vojenské ciele, že sa tam pred bojmi ukrýva zhruba 300 ľudí, vrátane 60 detí," vyhlásil Zelenskyj.

Prezident zopakoval svoju výzvu na vylúčenie Ruska z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). „Každý chrám, ktorý Rusko na Ukrajine spálilo, každá škola vyhodená do povetria, každý zničený pamätník dokazuje, že pre Rusko nie je miesto v UNESCO," dodal ukrajinský prezident. Informuje o tom portál bbc.com.

18:20 Ďalšie mesto, na ktorého ovládnutie sa v poslednej dobe zameriava ruská armáda, je Slovjansk v Doneckej oblasti. Podľa oznámenia šéfa tamojšej vojenskej správy Vadyma Ljacha mesto denne opúšťajú stovky ľudí a počet evakuovaných sa tento týždeň zdvojnásobil. V meste, ktoré malo pred vojnou 110-tisíc obyvateľov, ich teraz zostalo asi 22-tisíc. Obyvateľov na odchod podľa Ljacha prinútil okrem iného raketový útok, ktorý v utorok zabil troch ľudí, uviedla CNN.

17:31 Ukrajina v sobotu informovala o úmrtí štyroch zahraničných dobrovoľníkov, ktorí po boku ukrajinskej armády bojovali proti ruským jednotkám. Muži pochádzali z Nemecka, Holandska, Austrálie a Francúzska, uviedla agentúra AFP. Medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny, ktorá je samostatnou divíziou ukrajinskej armády, neuviedla bližšie podrobnosti o okolnostiach smrti štyroch zahraničných vojakov.

„Hoci sme našich bratov stratili v boji, ich odvaha, pamiatka a odkaz nás budú navždy inšpirovať,“ uviedla légia vo vyhlásení. Zverejnila aj fotografiu mužov odetých v maskáčovom oblečení so zbraňami v rukách. Podľa agentúry AFP zomreli dobrovoľníci z Francúzska a Holandska pri ostreľovaní v Charkovskej oblasti. Hovorca austrálskeho ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil úmrtie austrálskeho občana. Podľa austrálskych médií išlo o 47-ročného muža, ktorý „zvážal zranených z frontovej línie“.

O vzniku Medzinárodnej légie na územnú obranu Ukrajiny na začiatku ruskej invázie informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev krátko nato oznámil, že organizácia prijala viac ako 20.000 žiadostí o členstvo. Légia na svojej oficiálnej webstránke uvádza, že sa do nej pridali dobrovoľníci z Dánska, Izraela, Poľska, Litvy, Chorvátska, Británie, Holandska a Kanady. Podľa agentúry AFP však na Ukrajinu prišiel bojovať aj značný počet vojakov z Gruzínska.

16:51 Podľa televízie CNN predstavitelia USA, Británie a EÚ pravidelne rokujú ako ukončiť vojnu na Ukrajine diplomatickou cestou. Kyjev sa rokovaní priamo nezúčastňuje. Zelenského poradca Podoljak tvrdí, že s Moskvou nemá zmysel teraz rokovať, najskôr treba získať čo najviac zbraní a zatlačiť ruské sily čo najbližšie k hraniciam.

Ukrajina, vojaci Čítajte viac CNN: Západ hľadá cestu k mieru. Bez Kyjeva

15:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval starostov amerických miest, aby zrušili družbu s ruskými mestami. „Desiatky amerických miest udržujú takzvanú ‚družbu‘ s mestami v Ruskej federácii. Čo vám tieto kontakty dávajú? Pravdepodobne nič. Ale Rusku poskytujú príležitosť povedať, že nie je izolované dokonca ani po začatí takejto vojny," povedal ukrajinský prezident vo videopríhovore k 90. výročnej konferencii amerických starostov. Informuje o tom portál cnn.com.

Od začiatku vojny „čelilo ruskej okupácii" 3 620 ukrajinských obcí a Rusko na Ukrajinu vystrelilo takmer 2 500 rakiet, povedal Zelenskyj. Zároveň vyzval amerických starostov, aby sa ich mestá zúčastnili na rozsiahlej rekonštrukcii Ukrajiny, ktorá bude nutná po vojne. „Pozývam vás, vaše mestá, vaše firmy a profesionálov, na účasť v tomto projekte. Môžete sa zároveň stať ľuďmi, ktorí sa rozhodnú brániť slobodu a tým ukončiť históriu tyranie," dodal Zelenskyj.

14:11 Ukrajina chce pomocou nových dodávok zbraní zo Západu posilniť svoje pozície na bojisku pred obnovením mierových rokovaní s Ruskom, uviedol člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie a predseda ukrajinského parlamentu Davyd Arachamija, informovala agentúra Reuters.

„Naše ozbrojené sily sú pripravené použiť (nové zbrane)… a potom si myslím, že môžeme z posilnenej pozície iniciovať nové kolo rokovaní,“ uviedol Arachamija v piatok pre ukrajinskú televíziu. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj pritom v sobotu oznámil, že sa ukrajinským silám podarilo naspäť dobyť asi pätinu územia mesta Severodoneck v Donbase na východe Ukrajiny, kde sa v súčasnosti sústreďujú boje.

12:55 Vzdušná aktivita Ruska na východe Ukrajiny sa zvýšila a prispela k jeho nedávnym taktickým úspechom, ale nepodarilo sa jej dosiahnuť významný vplyv na konflikt. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v najnovšej správe o vojenskej situácii na Ukrajine, ktorú zverejnilo v sobotu. Ruské letectvo podniká údery s využitím riadenej aj neriadenej munície, konštatovalo ministerstvo. „Väčšie používanie neriadenej munície viedlo k rozsiahlej deštrukcii zastavaných oblastí v Donbase a takmer určite spôsobilo podstatné vedľajšie škody a civilné obete," dodal britský rezort obrany. Informuje o tom portál cnn.com.

12:06 Rusko utrpelo veľké straty po tom, ako sa ukrajinským silám podarilo dobyť späť značnú časť mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v sobotu tamojší gubernátor Serhij Hajdaj. Informáciu priniesol The Guardian.

Ukrajina má v súčasnosti pod kontrolou asi polovicu tohto strategicky významného východoukrajinského mesta po tom, ako sa jej jednotkám podarilo dobyť späť približne 20 percent územia mesta, ktoré predtým obsadili ruské sily, uviedol Hajdaj.

Rusku sa podľa gubernátora Luhanskej oblasti prednedávnom podarilo dobyť väčšinu Severodonecka, no ukrajinským silám sa teraz podarilo potlačiť postup ruských vojakov a dobyť späť značnú časť mesta, pričom ruská strana utrpela veľké straty.

„Postupujú vpred krok po kroku. Jednoducho všetko ničia delostrelectvom, lietadlami, mínometmi a tankami. No hneď, ako budeme mať dostatok západných zbraní s dlhým dosahom, vytlačíme ich delostrelectvo preč od našich pozícií. Potom, verte mi, ruská pechota jednoducho zuteká,“ uviedol Hajdaj vo vysielaní ukrajinskej televízie.

Situácia v Luhanskej oblasti je však podľa gubernátora naďalej „zložitá“. Na mesto Severodoneck sa v súčasnosti sústreďujú nepriateľské akcie, pretože Rusko týmto smerom posiela všetky svoje rezervy, uviedol Hajdaj.

Guardian však upozorňuje, že informácie, ktoré poskytol gubernátor Luhanskej oblasti, nie je možné nezávisle overiť.

11:47 Podľa Eduarda Basurina, zástupcu proruských separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR), vypálila ukrajinská armáda v regióne za uplynulý deň viac ako 460 striel. Jeden civilista prišiel o život a 14 ľudí utrpelo zranenia, citovala Basurina ruská tlačová agentúra TASS. Ivan Filiponenko z proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) zase na telegramovom kanáli uviedol, že pri nedávnych bojoch v oblasti prišli Ukrajinci o 27 vojakov a tri obrnené transportéry. Kyjev sa k tomu zatiaľ nevyjadril.

11:00 Termín dodania posledných ôsmich objednaných húfnic Zuzana 2 Ozbrojeným silám SR zatiaľ nie je známy. Prednosť budú mať prípadné ďalšie objednávky Ukrajiny. Nákup 25 húfnic Zuzana 2 schválila vláda v roku 2018 počas pôsobenia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Termín dodania sa pre pandémiu viackrát posúval. Posledných osem kusov mali pôvodne dodať do polovice decembra 2022.

TATRA c. 3, PR, nepouzivat Čítajte viac Slovenská armáda musí na húfnice Zuzana čakať. Prednosť budú mať objednávky z Ukrajiny

10:29 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok s fínskou premiérkou Sannou Marinovou hovoril o „potrebe reagovať na obavy Turecka a posunúť sa vpred“ so žiadosťami Fínska a Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. TASR správu prevzala v sobotu od agentúry AP.

Stoltenberg v piatok navštívil Washington, kde absolvoval aj stretnutie s Marinovou, pripomína AP. Predtým prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ten generálnemu tajomníkovi povedal, že bezpečnostné obavy Turecka zo vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie sú založené na legitímnych dôvodoch. Stoltenberg neskôr na Twitteri tento telefonát označil za „konštruktívny“.

Fínsko a Švédsko v máji pre obavy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, oficiálne požiadali o vstup do NATO. Začiatok prístupových rokovaní však zablokovalo Turecko. Ankara tvrdí, že poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Delegácie oboch severských krajín navštívili 25. mája Ankaru. Hovorca tureckého prezidenta po rozhovoroch uviedol, že Turecko zaznamenalo pozitívny postoj k uvoľneniu tzv. zbrojného embarga, ktoré Fínsko a Švédsko zaviedli v roku 2019.

9:40 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v noci na sobotu oznámil, že ukrajinské spravodajské služby majú informácie o zadržaných bojovníkoch z oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole. Robia tiež všetko pre to, aby zabezpečili ich prepustenie.

„Prostredníctvom spravodajských služieb sa dozvedáme o podmienkach, v ktorých ich držia, o tom, čo dostávajú na jedlo aj o možnostiach ich prepustenia,“ uviedol minister vnútra v ukrajinskej televízii.

Takmer 2 000 bojovníkov, ktorí sa ukrývali v komplexe obliehanom ruskými silami, opustilo oceliarne 20. mája. Veliteľ ukrajinského pluku Azov vtedy uviedol, že jeho muži splnili svoju misiu a že ich chce udržať nažive. Potom bol ich osud dlho nejasný, poznamenala agentúra Reuters. Kyjev by chcel bojovníkov s Moskvou vymeniť v rámci výmeny väzňov. Niektorí ruskí zákonodarcovia však trvajú na tom, že by niektorí z vojakov mali byť v Rusku súdení.

8:45 V piatok uplynulo sto dní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajinská záchranná služba v tejto súvislosti oznámila, že od 24. februára, teda od prvého dňa vojny, evakuovala 1,8 milióna ľudí. Zlikvidovaných bolo 9 300 požiarov, zachránených 1 397 osôb a zneškodnených 128 424 kusov munície, vrátane 1 983 bômb. Medzi evakuovanými bolo vyše 504 000 detí a 32 000 osôb so zdravotným postihnutím, napísal denník The Kyiv Independent.

7:55 Ruská armáda posilnila svoje jednotky a naďalej ostreľuje východoukrajinské mesto Severodoneck. Informoval o tom ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Pri neďalekom meste Bachmut sa ale ruským vojakom postúpiť nepodarilo a z tejto oblasti sa stiahli. Rovnako sa im nepodarilo odrezať prístup do Severodonecka, citovala ukrajinský dodal generálny štáb agentúra Reuters.

Intenzívne boje v Severodonecku pokračovali aj v piatok. Večer potom gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa agentúry Unian povedal, že ukrajinské sily zaznamenávajú v Severodonecku úspechy a už dobyli späť asi pätinu predtým strateného územia.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že má vieru vo víťazstvo svojej krajiny a porážku ruskej agresie, ktorá trvá už 100 dní. Uviedla to v sobotu agentúra DPA.

„Presne pred 100 dňami sme sa prebudili do novej reality,“ Zelenskyj uviedol vo video nahrávke, nakrútenej pred jeho oficiálnym sídlom v Kyjeve.

Vojnovú skúsenosť opísal prostredníctvom slov ako rakety, ruiny a deportácie, ktorých význam museli Ukrajinci pochopiť a prežiť na vlastnej koži.

Zelenskyj v nahrávke zdôraznil, že jeho krajina bojuje za mier a víťazstvo. „Ruská armáda bola považovaná za druhú najsilnejšiu na svete v čase keď Moskva nariadila inváziu Ukrajiny, avšak jediné čo po nej teraz zostalo sú vojnové zločiny, hanba a nenávisť,“ uviedol.

zelenskyj podoľak Čítajte viac Víťazstvo bude naše, odkazuje Zelenskyj k stému dňu vojny
471 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine