CNN: Západ hľadá cestu k mieru. Bez Kyjeva

Americkí predstavitelia sa v posledných týždňoch pravidelne stretávajú so svojimi náprotivkami z Británie a Európskej únie a rokujú o možnostiach ukončenia vojny na Ukrajine diplomatickou cestou.

04.06.2022 16:25
debata (235)

Americkej stanici CNN to povedali zdroje oboznámené s týmito rokovaniami. Ukrajina sa rozhovorov priamo nezúčastňuje, hoci USA predtým sľúbili, že „o Ukrajine bez Ukrajiny“ sa nič nerozhodne, podotkla CNN.

Jedným z prejednávaných scenárov je návrh, s ktorým prišlo v máji Taliansko. Predpokladá, že ukrajina sa výmenou za bezpečnostné záruky zaviaže k neutralite voči NATO a že Kyjev a Moskva budú rokovať o budúcnosti ukrajinského polostrova Krym a oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Podľa informácií CNN však zatiaľ nie je jasné, ktorý variant USA považujú za vhodný pre ďalšie diskusie. Dva zdroje CNN povedali, že USA v skutočnosti taliansky scenár nepodporujú.

Medzi západnými predstaviteľmi zároveň podľa informácií stanice narastajú obavy, že ak sa Ukrajina a Rusko nevrátia k rokovaniam, vojna sa natiahne na dlhý čas, možno aj na roky. V polovici mája Moskva aj Kyjev potvrdili, že v diplomatických rozhovoroch o ukončení konfliktu nepokračujú.

Podľa Moskvy prerušenie dodávok nastalo kvôli Kyjevu, ktorý nereagoval na ruský návrh dohody. Kyjev naopak tvrdí, že Rusko nechápe situáciu a nereflektuje zmeny, ku ktorým došlo od začiatku vojny.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v máji v rozhovore zverejnenom listom Financial Times povedal, že Ukrajina zvýšila svoje ambície a nebude usilovať o obyčajné zatlačenie ruských vojsk do pozícií, ktoré mali pred 24. februárom, ale o oslobodenie celého svojho územia.

Tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa postavil proti tlaku zo strany niektorých západných predstaviteľov a komentátorov, aby Ukrajina pristúpila na územné ústupky. Zelenskyj napríklad kritizoval vystúpenie bývalého amerického ministra zahraničia Henryho Kissingera, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že Ukrajina by mala prijať ruskú okupáciu Krymu.

Buča, vojna na Ukrajine Čítajte viac Mier? Rusko možno zastaviť len silou, tvrdí poradca Zelenského

Podoljak: Teraz nemá zmysel vyjednávať

S Moskvou nemá zmysel vyjednávať, kým nebudú ruské sily zatlačené čo najviac k ukrajinsko-ruskej hranici. V reakcii na nedávne vyhlásenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Macron v rozhovore s francúzskou regionálnou tlačou tento týždeň zopakoval, že Rusko nemá byť ponížené. V deň, keď boje prestanú, totiž bude treba „vybudovať cestu von diplomatickými kanálmi“, dodal francúzsky prezident.

„Kým nezískame dostatočné množstvo zbraní, kým neposilníme naše pozície, kým ich (Rusov) nezatlačíme späť, čo najviac to bude možné k ukrajinskej hranici, nemá zmysel vyjednávať,“ reagoval Podoljak v televíznom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Macron v rozhovore tiež uviedol, že ruský prezident Vladimír Putin urobil inváziou na Ukrajinu „historickú a zásadnú chybu“ a je teraz v izolácii. Francúzsky prezident so svojím ruským náprotivkom od začatia útoku pravidelne telefonicky hovorí. Paríž podporuje Kyjev finančne aj vojensky, avšak na rozdiel od iných únijných vodcov Macron na Ukrajine osobne ešte nebol, aby jej dal najavo svoju podporu.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #vojna na Ukrajine