102. deň: Optimistický scenár: Vojna by sa mohla skončiť do konca roka

Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova by sa vojna na Ukrajine v prípade optimistického vývoja mohla skončiť do konca roka. Podporu demokratického sveta na bratislavskej konferencii Globsec označil za nedostatočnú. Žiadal viac ťažkých zbraní.

05.06.2022 07:15 , aktualizované: 21:06
Ukrajina, Rusko, konflikt, vojna, Doneck, Foto: ,
Ukrajinský vojak hliadkuje v dedine neďaleko frontovej línie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 3. júna 2022, kde prebiehajú ťažké boje.
debata (401)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 102. deň
  • Vojna by mohla trvať do konca roka, odhaduje ukrajinský minister obrany
  • Boje o Severodoneck pokračujú, nikto ho nemá celý pod kontrolou
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ťažký raketomet Uragan ruskej armády počas bojovej akcie na Ukrajine. Uragany majú vo výzbroji obidve strany konfliktu.

Video

21:06 Počas bojov na východe Ukrajiny v nedeľu zomrel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píše ukrajinská agentúra Unian. Moskva úmrtie ďalšieho svojho generála na Ukrajine zatiaľ nepotvrdila, kondolencie adresované Kutuzovovým blízkym sa ale objavujú aj na proruských kanáloch na komunikačnej platforme Telegram, poznamenalo internetové médium Nexta.

Generálmajor zomrel neďaleko Lysyčanska v Luhanskej oblasti, na ktorého ovládnutie sa v poslednom čase zameriava ruská armáda. Okolnosti jeho úmrtia nie sú známe, v niektorých správach sa ale podľa Unianu píše, že odišiel „ako vojak a vojak“.

Na začiatku mája šéf americkej vojenskej rozviedky DIA Scott Berrier uviedol, že od začiatku invázie Rusko prišlo o osem až desať generálov. Koncom mája potom prišla správa o úmrtí generálmajora ruských vzdušných síl vo výslužbe, ktorý sa z neobjasnených dôvodov zapojil ako letec do bojov.

Rusko vo vojne na Ukrajine utrpelo tiež značné straty v radoch dôstojníkov, uviedlo predtým britské ministerstvo obrany. Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že dôstojníci pravdepodobne musia vykonávať úlohy, ktoré by mohli zastávať nižšie postavení armádni príslušníci.

20:55 Západní spojenci Ukrajiny musia chápať, že poskytnutie ťažkých zbraní Kyjevu nie je jednorazovou pomocou, ale musí pokračovať až do víťazstva. Vyhlásila to v nedeľu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. „Zbrane už začali prichádzať, ale nestačí to na veľmi silné odrazenie ruskej armády," povedala Maľarová. Informuje o tom portál cnn.com.

„Budeme stále potrebovať podporu vzhľadom na to, že už sme sa dostali do vleklej vojny. Západ musí chápať, že nejde o jednorazovú pomoc ale o víťazstvo," vyhlásila námestníčka ministra obrany. „Naši bojovníci sú naozaj pripravení, naša armáda je naozaj pripravená. Ale táto motivácia a výcvik nestačia na víťazstvo nad Ruskom bez zbraní," dodala.

19:39 Nedostatok pitnej vody v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol je podľa poradcu mariupolského starostu kritický. Petro Andrušenko uviedol, že obyvatelia mesta sa musia registrovať, aby dostávali pitnú vodu, pričom ju môžu dostať len raz za dva dni. Poškodenie Mariupola počas viac ako dvoch mesiacov bombardovania bolo také vážne, že väčšinu základných služieb, ako sú dodávky elektriny, plynu a vody, musia Ruskom podporované miestne úrady ešte len obnoviť. Andrušenko, ktorý nie je v Mariupoli, zopakoval varovania pred epidémiou pre veľké množstvo odpadkov a množstvo tiel pochovaných po celom meste v plytkých hroboch. Informuje o tom portál cnn.com.

18:23 Ruská strela preletela v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámila to v nedeľu ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom, informuje agentúra DPA.

Táto elektráreň sa nachádza približne 350 kilometrov južne od hlavného mesta Kyjev.

Ruskí agresori „ešte stále nechápu, že zásah pracujúcej elektrárne čo i len najmenším kúskom rakety môže spôsobiť jadrovú katastrofu a únik radiácie,“ uviedla na sociálnej sieti Telegram spoločnosť Energoatom, ktorá prevádzkuje túto – i ďalšie elektrárne na Ukrajine. Rusko obvinila z „jadrového terorizmu“.

17:31 Grécko odovzdalo alebo v najbližšej dobe odovzdá Ukrajine 122 bojových vozidiel pechoty BMP-1 sovietskej výroby, 20 000 útočných pušiek AK-47, muníciu rôznej kalibru a ďalšie zbrane. Grécky minister obrany Nikos Panajotopulos, ktorý pomoc ohlásil, ju podľa agentúry Unian označil za nebývalú.

Grécko okrem toho poskytne Ukrajine 60 protilieta­dlových striel Stinger či 1 100 protitan­kových rakiet, 17 000 delostre­leckých granátov kalibru 155 milimetrov alebo nábojov kalibru 73 a 122 milimetrov. Dopravu zbraní zaistí šesť gréckych prepravných lietadiel, desať kanadských a päť novozélandských.

15:55 Španielsko pošle Ukrajine protilietadlové rakety a tanky typu Leopard s cieľom zintenzívniť svoju pomoc tejto krajine. Španielsko ukrajinským vojakom tiež poskytne základný výcvik na ovládanie týchto tankov. Ten sa uskutoční v Lotyšsku, kde španielska armáda vyslala 500 vojakov v rámci operácie Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO. Druhá časť výcviku by sa podľa denníka El País mala uskutočniť v Španielsku.

Tento denník tiež píše, že španielske ministerstvo obrany v súčasnosti finalizuje dodávku nízko letiacich protilietadlových striel typu Shorad Aspide, ktoré španielska armáda už nepoužíva, lebo ich medzičasom nahradila modernejšími systémami. Španielsko doteraz poskytlo Ukrajine v boji proti ruskej invázii muníciu, osobné ochranné prostriedky a ľahké zbrane.

13:58 Ruské rakety, ktoré v noci na nedeľu zasiahli Kyjev, zničili tanky, ktoré Ukrajine dodali európske krajiny. V nedeľu to na sociálnej sieti Telegram oznámilo ruské ministerstvo obrany. Kyjev sa k útokom na tanky zatiaľ nevyjadril, uviedli agentúry AP a AFP.

„Rakety dlhého doletu, ktoré vystrelilo ruské letectvo na predmestia Kyjeva, zasiahli tanky typu T-72. Tieto tanky Ukrajine dodali európske krajiny. Rakety zasiahli aj iné obrnené vozidlá, ktorá sa nachádzali v hangároch,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská strana zničenie týchto tankov bezprostredne nepotvrdila, píše AP.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v nedeľu ráno oznámil, že v mestských štvrtiach Darnyckyj a Dniprovskyj zaznamenali niekoľko výbuchov. Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom informovala, že ruská strela preletela aj v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny.

12:11 Hraničnými priechodmi na Slovensko prešlo v sobotu 3 408 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 704 mužov, 2 049 žien a 655 detí detí. O dočasné útočisko požiadalo 53 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za sobotu 3 408 osôb, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

11:25 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu upozornil, že Moskva bude útočiť na nové ciele v prípade, ak Západ dodá Ukrajine rakety dlhého doletu. Nové dodávky zbraní majú podľa Putina za cieľ „predlžovať konflikt“.

Putin Čítajte viac Putin hrozí útokmi na ciele, ktoré ešte nezasiahol: Zbraní máme dostatok

VIDEO: Putin varuje Západ pred dodávkami rakiet dlhého doletu Ukrajine.

Video

10:03 Britská vojenská spravodajská služba v nedeľňajšom hlásení uviedla, že ukrajinské sily vykonali za posledných 24 hodín v Severodonecku protiútok, čo by mohlo mať vplyv na ruské operácie v oblasti. Ruské sily pritom v okolí Severodonecka v uplynulých dňoch sústredili bojové jednotky aj zbrane.

Pre boj v oblasti Rusi využívajú aj bojovníkov z proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR), ktorí majú ale len veľmi zlé vybavenie a takmer žiadny výcvik.

„Použitie zástupných pechotných síl pre čistenie miest je ruskou taktikou, ktorá bola už skôr k videniu aj v Sýrii. Tam Rusko využívalo na útoky na mestské oblasti jednotky sýrskej armády. Cieľom pravdepodobne je snaha obmedziť počet obetí medzi ruskými vojakmi,“ uviedli britskí spravodajcovia.

9:35 Ruské sily pokračujú v útoku na ukrajinské mesto Severodoneck. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja kontrolujú východnú časť mesta. Ako ráno uviedol generálny štáb ukrajinskej armády, ruskí vojaci sa v regióne zameriavajú na útočné operácie s cieľom obkľúčiť ukrajinské jednotky v oblasti Severodonecka a Lysyčanska a zablokovať hlavné logistické trasy.

„V smere na Severodoneck vykonávajú okupanti s podporou delostrelectva útočné operácie v meste Severodoneck a ovládajú východnú časť mesta,“ uviedol generálny štáb. Rovnako sa ruská armáda snaží podniknúť ofenzívu v smere na obce Nyrkove a Mykolajivka v Doneckej oblasti.

Podľa ukrajinskej armády Rusi ďalej pokračujú v raketových a leteckých útokoch na vojenskú a civilnú infraštruktúru v krajine, najmä v Kyjeve. V oblasti Volyne a Polesí naďalej trvá hrozba útoku z územia Bieloruska.

8:39 Od začiatku vojny 24. februára Rusko vypálilo na Ukrajinu 2 503 rakiet. „Naši hrdinovia držia svoje pozície a robia všetko pre to, aby spôsobili nepriateľovi čo najväčšie straty,“ povedal.

„Ruská armáda môže zastaviť podpaľovanie kostolov. Ruská armáda môže zastaviť ničenie miest. Ruská armáda môže zastaviť zabíjanie detí. Stačí, ak ten istý človek v Moskve vydá takýto príkaz. A to, že takýto príkaz stále nevydal, je očividné poníženie pre celý svet,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:35 Na území pod kontrolou separatistickej Doneckej ľudovej republiky zomrelo v sobotu po ukrajinskom bombardovaní päť civilistov a ďalších 20 ich bolo zranených. Uviedli to predstavitelia proruských síl. Podľa stanice CNN sú ukrajinské útoky na túto oblasť ojedinelé. Ukrajinské úrady informácie nekomentovali.

Separatisti podľa agentúry TASS vyhlásili, že útoky sa stali v odlišných častiach oblasti. Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že v tomto regióne zomrelo v sobotu kvôli ruským útokom šesť civilistov a ďalších deväť ich bolo zranených.

Ruská a ukrajinská armáda zvádza v posledných dňoch intenzívne boje o mesto Severodoneck v susednej Luhanskej oblasti. Obe strany tvrdia, že nepriateľ zaznamenal silné straty. Gubernátor oblasti Serhij Hajdaj v sobotu oznámil, že sa ukrajinským jednotkám podarilo dobyť naspäť zhruba pätinu rozlohy mesta. Údaj ale nemožno nezávisle overiť.

7:23 V Kyjeve bola v nedeľu ráno počuť silná explózia a po nej bol vidieť stúpať stĺp dymu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho svedka. Príčiny výbuchu nie sú zatiaľ známe. Pred výbuchom boli v Kyjevskej oblasti počuť sirény, ktoré varujú pred leteckým útokom. Známy zatiaľ nie je presný počet výbuchov a či spôsobili škody či obete.

O niekoľkých explóziách v dvoch kyjevských štvrtiach informoval na sieti Telegram tiež kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorý ale neoznámil ďalšie detaily. Na mieste podľa neho zasahujú záchranári.

„Agresor aj naďalej vedie raketové a letecké útoky na civilnú a vojenskú infraštruktúru v našej krajine, a to hlavne v Kyjeve,“ uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Početnosť útokov na ukrajinské hlavné mesto sa znížila po tom, ako sa ruské vojská stiahli z Kyjevskej oblasti. Raketový útok ruskej jednotky podnikli napríklad na konci apríla, keď bol v Kyjeve na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres.

7:15 Vojna na Ukrajine by sa podľa optimistického odhadu mohla skončiť do konca roka. Povedal to na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Podľa neho západné štáty nepodporujú dostatočne Ukrajinu. Uznal ale, že situácia s dodávkami ťažkých zbraní sa v poslednom čase zlepšuje, informovala stanica CNN.

Reznikov uviedol, že je „ťažké odhadnúť, kedy vojna skončí, ale môj optimistický odhad je, že skonči do konca roka“.

Tento týždeň generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval, že štáty Severoatlantickej aliancie sa musia pripraviť na dlhý a opotrebovávací konflikt.

Reznikov v Bratislave uviedol, že Ukrajina sa nachádza „vo vojnovom stave bez zodpovedajúcej podpory demokratického sveta“. Dodal, že jeho krajina stále potrebuje ťažké zbrane, ako tanky, húfnice, systémy protivzdušnej ochrany či raketomety. „V prvých mesiacoch vojny sme sa zamerali na získanie protitankových a protivzdušných zbraní, teraz sa ale spôsob vedenia vojny zmenil a potrebujeme ťažké zbrane,“ uviedol.

Dodanie ťažkých zbraní Ukrajine oznámilo alebo zvažuje niekoľko krajín. Británia chce Kyjevu poskytnúť raketomety M270, Nemecko húfnice či systém protivzdušnej obrany Gepard a USA raketový systém HIMARS.

401 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine