USA a Južná Kórea odpálili osem rakiet v reakcii na rovnaký krok Pchjongjangu

Južná Kórea a Spojená štáty v pondelok ráno spoločne vystrelili osem balistických rakiet krátkeho doletu. Urobili tak v reakcii na rovnaký krok Severnej Kórey, ktorá takéto strely skúšobne odpálila v nedeľu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

06.06.2022 07:54
rakety usa kórea Foto: ,
Odpálenie rakety počas spoločného výcviku medzi USA a Južnou Kóreou na neznámom mieste v Južnej Kórei 6. júna 2022.
debata (6)

Taktické balistické strely americkej výroby typu ATACMS boli vystrelené v priebehu 10 minút na ciele vo Východočínskom mo­ri.

„Spoločné (skúšobné) odpálenie striel zem-zem silami Južnej Kórey a USA demonštruje schopnosť a odhodlanie vykonať okamžité presné údery na miesta, odkiaľ sa podnikajú provokácie, a na s nimi spojené veliace a podporné zložky,“ uvádza sa vo vyhlásení zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády.

Vyhlásenie zároveň vyzýva Pchjongjang, aby okamžite prestal s odpaľovaním balistických striel, ktoré podľa neho len zvyšuje vojenské napätie na Kórejskom polostrove.

KĽDR, rakety Čítajte viac KĽDR odpálila osem rakiet, deň po juhokórejskom cvičení s USA

Severná Kórea v nedeľu odpálila zo štyroch rôznych lokalít do Východočínskeho mora osem balistických rakiet krátkeho doletu. Stalo sa tak deň po tom, čo Južná Kórea a USA ukončili spoločné cvičenia v blízkosti Kórejského polostrova, na ktorých sa zúčastnila aj americká lietadlová loď. Severná Kórea spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA ostro odsudzuje a označuje ich za nácvik invázie.

Nedeľňajšie odpálenie rakiet bolo v poradí 18. raketovým testom KĽDR od začiatku tohto roku.

Naposledy Pchjongjang otestoval zrejme nový typ medzikontinentálnej balistickej rakety a dve balistické rakety krátkeho doletu 25. mája. Stalo sa tak bezprostredne po ceste amerického prezidenta Joea Bidena do Soulu a Tokia.

Ozbrojené sily Južnej Kórey a USA vtedy taktiež reagovali spoločným skúšobným odpálením rakiet, k čomu pristúpili prvýkrát od roku 2017.

6 debata chyba