Konzervatívci potvrdili dôveru premiérovi Johnsonovi

Poslanci britskej vládnucej Konzervatívnej strany v pondelok potvrdili dôveru lídrovi strany a britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi. Za vyslovenie dôvery hlasovali v pomere hlasov 211 k 148. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

06.06.2022 09:52 , aktualizované: 22:32
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson.
debata

Johnsona, ktorý čelí kritike za účasť na večierkoch v čase lockdownu v rokoch 2020 a 2021, podporilo 211 konzervatívnych zákonodarcov. Proti bolo 148, hlasovania sa nik nezdržal a všetky hlasovacie lístky boli platné. Premiér potreboval získať podporu 50 percent z 359 poslancov Konzervatívnej strany.

Stanica BBC spresňuje, že Johnson získal podporu 58,8 percenta poslancov Konzervatívnej strany, kým 41,2 percenta ich bolo proti súčasnému vedeniu. Tento výsledok je podľa BBC nižší než 63 percent, ktorých získala expremiérka Theresa Mayová v roku 2018.

Agentúra AFP konštatuje, že Johnson prežil hlasovanie o dôvere len tesne a rozsah rebélie necháva jeho budúcnosť naďalej na pochybách.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery oznámil v pondelok sir Graham Brady, šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany. Túto žiadosť podporilo najmenej 54 konzervatívcov, čím sa podarilo dosiahnuť 15-percentnú hranicu potrebnú na jeho uskutočnenie.

Poslanec za konzervatívnu stranu Jesse Norman povedal BBC, že tento list poslal, keďže Johnson v úrade premiéra „uplatňuje kultúru ledabolého porušovania zákona“.

Johnsona okrem iných obhajuje minister pre bytovú výstavbu, komunity a samosprávu Michael Gove. Ten poukázal napríklad na to, že britský líder prijal podľa neho správne rozhodnutia v súvislosti s brexitom a koronavírusovou pandémiou. Zdôraznil tiež, že v súčasnosti je nutné zamerať sa na obranu Ukrajiny a podporu ekonomického rastu.

Johnsonova vláda je v súčasnosti pod tlakom z dôvodu rastúcich cien energie a potravín, pripomína AP. Britský premiér takisto čelí kritike za účasť na večierkoch na Downing Street v rokoch 2020 a 2021, ktoré sa konali v čase koronavírusovej pandémie a lockdownov.

Aféry Borisa Johnsona

Porušovanie protiepidemických opatrení

  • Začiatkom minulého decembra sa v britských médiách objavili prvé správy o večierkoch nielen v Johnsonovom sídle na Downing Street počas koronavírusových uzáver. Novinári doteraz informovali, že od mája 2020 do vlaňajšieho apríla sa konalo najmenej desať takýchto spoločenských stretnutí. Išlo o obdobie, keď v Anglicku pre pandémiu covidu-19 platili prísne obmedzenia medziľudských kontaktov.
  • Najnovšie informácie sa týkali večierka na premiérovej záhrade predvlani 20. mája, kde bola podľa médií pozvaná asi stovka ľudí a nakoniec sa ich zišlo 40, medzi ktorých prišiel aj samotný Johnson a jeho manželka Carrie. V tom čase sa spolu podľa vládnych nariadení nesmeli stýkať viac ako dvaja ľudia z rôznych domácností a to iba vonku pri dodržaní dvojmetrového rozostupu. Johnson tento rok v polovici januára v parlamente svoju účasť na večierku pripustil a ospravedlnil sa za ňu s tým, že na podujatí strávil 25 minút a domnieval sa, že ide o pracovné stretnutie.
Britský premiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP, Jessica Taylor
Boris Johnson Britský premiér Boris Johnson.
  • Johnsonove večierky začala tento rok v januári preverovať aj londýnska polícia, ktorá predtým vyšetrovanie tejto záležitosti odmietala. Premiér uviedol, že rozhodnutie polície vec vyšetriť víta. Johnson, ktorý sa stal premiérom po vyhratých voľbách v roku 2019 so sľubom dokončiť brexit, sa 31. januára ospravedlnil po zverejnení správy z interného vyšetrovania večierkov na Downing Street. Z dokumentu vyplýva, že niektoré stretnutia v sídle a úrade premiéra počas koronavírusových uzáver predstavovali vážne zlyhania kľúčových ľudí vo vláde a nemali sa konať.
  • Pre narastajúce škandály okolo večierkov sa predseda vlády potýka so vzburou niektorých konzervatívnych poslancov, ktorí požadujú jeho odchod. Už skôr povedal, že kvôli afére nehodlá rezignovať. Čelí však aj ďalším obvineniam z nedodržiavania vládnych epidemických nariadení.
  • Britský bulvárny denník Daily Mirror na začiatku tohto mesiaca napísal, že Johnson sa pred rokom neodobral do karantény po kontakte s nakazeným. Podľa denníka mal ísť do izolácie po nakrúcaní novoročného prejavu na konci roka 2020, pretože jeden z kameramanov mal pozitívny test. Nakazený vraj nemal rúško a od ministerského predsedu bol menej ako dva metre.
  • V januári priniesla britská televízna stanica ITV informáciu, že Johnson mal narodeninovú oslavu počas prvej koronavírusovej uzávery na jar 2020, keď platili prísne reštrikcie zakazujúce spoločenské zhromaždenia vo vnútri budov. Televízia uviedla, že na organizácii večierka, ktorý sa konal 19. júna popoludní, sa údajne podieľala premiérova manželka Carrie. Podľa ITV sa na podujatí v premiérovom sídle zúčastnilo až 30 ľudí.
Britský premiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP, Henry Nicholls
Boris Johnson, koronavírus Britský premiér Boris Johnson.
  • Vlani na jar čelil Johnson škandálu kvôli nepotvrdeným informáciám, že v zákulisí na jeseň 2020 odmietal zavedenie celoštátnych karanténnych opatrení. Podľa zdrojov bulvárnych denníkov Daily Mail a Daily Mirror v októbri povedal, že radšej nechá vŕtať mŕtvoly po tisícoch, ako aby vyhlásil tretí koronavírusový lockdown. „Žiadne ďalšie rozdelené lockdowny. Nech sa mŕtvoly vŕšia po tisícoch,“ povedal podľa nemenovaných zdrojov premiér v reakcii na poznámku ministra Michaela Govea, že na stráženie nemocníc preplnených covidovými pacientmi bude potrebné nasadiť armádu. Podľa denníka The Times premiér hovoril o tom, že pokojne nechá koronavírus, aby sa „vybúril“.
  • Vlani v januári Johnsona tiež kritizovali kvôli vychádzke na bicykli, ktorú podnikol v čase plošnej uzávery kvôli šíreniu vírusu.
  • Tento rok vo februári bulvárny denník Daily Mirror zverejnil fotografiu, na ktorej je Johnson s tromi zamestnancami a fľašou alkoholu. Podľa bulváru bola obstaraná 15. decembra 2020, keď v Londýne kvôli koronavírusu platilo prísne obmedzenie zhromažďovania.
  • Londýnska polícia vyšetrujúca večierky na Downing Street vo februári informovala, že poslala dotazník aj premiérovi Johnsonovi. Policajné vyšetrovanie sa týka 12 stretnutí, ktoré sa konali v ôsmich rôznych dňoch.
  • Britskí zákonodarcovia v apríli schválili návrh opozície, aby premiér Johnson čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore kvôli vládnym večierkom organizovaným v čase covidovej uzávery. Vyšetrovanie úradujúceho premiéra kvôli úmyselnému klamaniu poslancov je absolútne ojedinelé a podľa agentúry AP môže silno otriasť Johnsonovou pozíciou. Vyšetrovanie parlamentného výboru sa môže začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia.
  • Podľa správy úradníčky Sue Grayovej, ktorú 25. mája zverejnila britská vláda, k večierkom na Downing Street, ktoré sa konali počas koronavírusovej uzávery napriek vtedy platným reštrikciám, viedlo zlyhanie vo vedení britskej vlády. Grayová vyšetrovala celkovo 16 stretnutí, na ktorých sa Johnson a jeho zamestnanci zúčastnili v rokoch 2020 a 2021. Johnson sa za večierky znovu ospravedlnil a uviedol, že za ne prijíma plnú zodpovednosť, rezignovať však nehodlá.

Nezákonný lobing poslanca Patersona

  • Neutíchajúcej kritike čelí Johnson za prístup ku korupčným aféram svojej Konzervatívnej strany. Vlani na začiatku novembra mu britské médiá vyčítali údajnú zbabelosť, keď sa nezúčastnil na parlamentnej debate o lobistickej afére svojho straníckeho kolegu Owena Patersona. Poslanec čelí obvineniu, že za úplatu loboval v prospech firiem. Pre porušenie lobistických pravidiel mal byť na 30 dní suspendovaný z Dolnej snemovne, Johnson a jeho parlamentná frakcia sa však pokúsili spolustraníka ochrániť zmenou pravidiel o lobingu. Po tvrdej kritike nakoniec Paterson odstúpil.
  • Johnson svoju neprítomnosť v parlamente obhajoval tým, že mal na ten čas dlho plánovanú cestu do severného Anglicka. Tu však okamžite vyvolal novú kritiku, pretože sa pri návšteve nemocnice niekoľkokrát nechal vyfotografovať bez rúška.
  • Konzervatívna strana sa stala tiež terčom kritiky za to, že umožnila viacerým významným darcom získať miesto v Snemovni lordov.

Byt na Downing Street

  • Vlani na jar Johnson čelil škandálu kvôli rekonštrukcii svojho bytu na Downing Street, na ktorú mu údajne tajne prispievali stranícki darcovia. Podľa tvrdenia bývalej Johnsonovej pravej ruky Dominika Cummingsa premiér plánoval náklady za práce na byte previesť na darcov Konzervatívnej strany. Celková cena rekonštrukcie nie je jasná, špekuluje sa o sume až o 200 000 libier. Premiérova kancelária už skôr uviedla, že Johnson renovácie zaplatil sám, nespresnila však, či na to nevyužil požičané peniaze. Kauzu vyšetruje britská volebná komisia.
debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson