Alpské oblasti Švajčiarska a Rakúska potrápili prudké búrky

Alpské oblasti Švajčiarska a Rakúska potrápili prudké búrky. Vyskytli sa lokálne povodne a vyvrátené stromy komplikovali dopravu napríklad aj na rakúskej severo-južnej Taurskej diaľnici (A10), informovala agentúra DPA.

06.06.2022 14:15
debata

Podľa nej sa front zlého počasia až do noci z nedele na dnešok prehnal od západu na východ cez Švajčiarsko a Rakúsko.

V rakúskej spolkovej krajine Salzbursko podľa rakúskej televízie ORF niekoľko stromov spadlo na Taurskú diaľnicu. Odpratávacie práce pritom komplikovali silnú premávku na tejto komunikácii. Okrem toho museli byť na diaľnici uzavreté dva tunely kvôli výpadkom elektriny.

Rakúski hasiči hlásili stovky výjazdov. Vietor strhával strechy a voda zaplavovala cesty a pivnice. V Hornom Rakúsku sa ocitlo až 30 000 domácností bez prúdu.

Zatiaľ čo z Rakúska nie sú hlásené žiadne zranenia, vo Švajčiarsku sa počas búrky zranili traja ľudia v kantóne Valais. Dvoch z nich zasiahol letiaci stan, uviedla regionálna polícia. Vietor o rýchlosti viac ako 130 kilometrov za hodinu, krúpy a silné dažde vo Švajčiarsku zničili aj budovy.

Búrlivé počasie cez víkend sužovalo aj juh Nemecka. Napríklad krúpy v okrese Lindau padali miestami tak husto, že krajina vyzerala ako zasnežená a masy ľadu bolo nutné odpratávať. Na mnohých miestach v Nemecku búrky spôsobili škody, keď popadali strešné tašky, voda zaplavila pivnice alebo niektoré objekty zasiahol blesk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #búrky #povodne #Švajčiarko