USA nepozvú Kubu, Nikaraguu a Venezuelu na summit Amerík

Spojené štáty v pondelok potvrdili, že na tohtotýždňový summit Amerík v Los Angeles nepozvú Kubu, Nikaraguu a Venezuelu. Dôvodom je situácia v oblasti demokracie a ľudských práv v týchto krajinách, informoval Reuters.

07.06.2022 06:20
debata (9)

Vyššie postavený predstaviteľ americkej vlády v pondelok pre Reuters povedal, že USA toto rozhodnutie prijali na základe niekoľkotýždňového zvažovania. Dôvodom sú obavy o nedostatočnú mieru demokracie v týchto troch krajinách.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok oznámil, že sa tento týždeň nezúčastní na regionálnom Summite Amerík v Spojených štátoch, pretože Washington naň nepozval krajiny, ktoré považuje za nedemokratické. Namiesto neho vycestuje mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard.

Summit Amerík sa začal v pondelok v Los Angeles a potrvá do piatku 10. júna. Medzi účastníkmi schôdzky je aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý by mal na okraji tohto zhromaždenia absolvovať stretnutie s Bidenom, pripomína Reuters. Prezidenti majú okrem iného hovoriť o potravinovej bezpečnosti, klimatickej zmene či obnove po pandémii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #Kuba #Nikaragua