Rusko začalo námorné cvičenie v Baltiku, kde sa už konajú manévre NATO

Ruská flotila začala v utorok námorné cvičenie v Baltickom mori. V tomto regióne sa už konajú aj spoločné manévre námorných síl NATO, Fínska a Švédska.

07.06.2022 15:34
Loď / Fregata / Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Do cvičení ruskej Baltickej flotily sa zapojí viac ako 20 lodí a člnov, vrátane korviet, fregát, protiponorkových torpédoborcov, vznášadiel, vyloďovacích člnov a rýchločlnov, ale aj lietadlá a vrtuľníky. Vojenské cvičenie Baltickej flotily bolo vopred plánované.

Námorné cvičenie NATO s kódovým názvom Baltops-2022 sa v Baltskom mori začalo v nedeľu. Zúčastňuje sa na ňom 14 členských krajín NATO, ako aj Švédsko a Fínsko, ktoré majú záujem o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Do cvičenia NATO sa zapája 45 vojnových lodí, 7-tisíc vojakov, 75 lietadiel a vrtuľníkov, pričom manévre námorných síl Severoatlantickej aliancie potrvajú do polovice júna a uskutočnia sa v strednej a južnej časti Baltického mora vrátane pobrežných oblastí Švédska, Lotyšska, Poľska a Nemecka.

Vojenské aktivity Ruska sa v tomto regióne výrazne zintenzívnili začiatkom mája, keď tam ruská armáda uskutočnila veľké cvičenie v oblasti ruskej exklávy Kaliningrad. Súčasťou tohto cvičenia boli aj simulované opaľovanie rakiet Iskander. Ide o nukleárnu balistickú raketu s doletom údajne do 500 kilometrov.

Japonsko prehĺbi vojenskú spoluprácu s NATO

Japonsko a Severoatlantická aliancia prehĺbia vojenskú spoluprácu a zintenzívnia spoločné cvičenia v reakcii na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe a Ázii, ktorá súvisí s vojenským konfliktom na Ukrajine. V utorok to oznámil japonský minister obrany Nobuo Kiši po stretnutí s predsedom vojenského výboru NATO admirálom Robom Bauerom.

„Bezpečnosť Európy a Ázie je úzko prepojená, hlavne v súčasnosti, keď medzinárodné spoločenstvo čelí vážnym výzvam,“ povedal Kiši. Japonské námorníctvo sa v týchto chvíľach zúčastňuje na námorných cvičeniach NATO v Stredozemnom mo­ri.

Predseda vojenského výboru NATO admirál Rob... Foto: SITA/AP
Rob Bauer / Koji Jamazaki / Predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer (vľavo) a náčelník spoločného štábu japonských síl sebaobrany Koji Jamazaki počas rokovaní v Tokiu 7. júna 2022

Predseda vojenského výboru NATO počas návštevy ocenil angažovanosť Tokia pri riešení „spoločných bezpečnostných výziev“. Japonsko v reakcii na rastúci vplyv Číny navyšuje svoje vojenské kapacity a zintenzívňuje spoluprácu s USA, európskymi partnermi a tiež krajinami v indicko-tichomorskej oblasti.

Predstavitelia Severoatlantickej aliancie pozvali japonského premiéra Fumia Kišidu na júnový summit NATO. Ak toto pozvanie prijme, stane sa prvým japonským lídrom, ktorý sa zúčastní na summite Aliancie.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa Japonsko rýchlo pridalo k EÚ a USA pri zavádzaní sankcií voči Rusku a angažuje sa tiež v poskytovaní podpory pre Ukrajinu. Tokio tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt nezasahuje iba Európu, ale môže tiež povzbudiť Čínu v agresívnom správaní sa v indicko-tichomorskej oblasti.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac USA a Japonsko vykonali vojenské cvičenie letectva nad Japonským morom
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #vojenské manévre #Baltické more #námorné cvičenia