Tisícku zajatých obrancov Azovstaľu previezli do Ruska

Viac ako tisíc ukrajinských vojakov, ktorí sa podieľali na obrane oceliarní Azovstaľu v Mariupole, bolo kvôli vyšetrovaniu prevezených na územie Ruskej federácie, citovala agentúra TASS nemenovaného ruského bezpečnostného činiteľa.

08.06.2022 05:45
Oceliarne / Azovstaľ / Foto: ,
Dym stúpa z oceliarní Azovstaľ počas ostreľovania v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol počas 73. dňa ruskej invázie na Ukrajinu, 7. máj 2022
debata (77)

Agentúra Reuters k tomu napísala, že ak sa tieto správy potvrdia, bude to znamenať ďalšiu prekážku pre mierové rokovania medzi oboma znepriatelenými stranami. Kyjev sa snaží o to, aby obrancovia Azovstaľu boli vymenení za ruských vojakov zajatých na Ukrajine, ale ruskí poslanci požadujú, aby niektorí z ukrajinských bojovníkov z Mariupolu boli postavení pred súd.

„Viac ako 1000 ľudí z Azovstalu bolo prevezených do Ruska, pracujú s nimi bezpečnostné orgány,“ povedal činiteľ agentúre TASS. Uviedol tiež, že prevoz do Ruska neskôr čaká aj ďalších ukrajinských zajatcov a že sa v Moskve nachádza viac ako 100 ľudí, medzi ktorými sú „žoldnieri z cudzích krajín, ktorí sa vzdali v Mariupole“.

V mariupolských oceliarňach Azovstaľ, ktoré boli poslednou baštou ukrajinskej obrany v tomto prístavnom meste, sa v druhej polovici mája vzdalo ruským silám viac ako 2 400 bojovníkov. Ukrajinské vedenie sa obáva, že sú vystavení krutému zaobchádzaniu. Rusko tvrdí, že medzi obrancami Azovstalu je mimoriadne vysoký počet neonacistov, príslušníkov pluku Azov, ktorý je súčasťou ukrajinskej Národnej gardy, nie armády. Moskva tvrdí, že jedným z cieľov jej terajšej vojenskej operácie na Ukrajine je susednú krajinu „denacifikovať“.

Rusko doteraz odovzdalo 210 tiel ukrajinských bojovníkov zabitých v bitke o mesto Mariupol, z ktorých väčšina patrila k obrancom oceliarne Azovstaľ. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku.

Rusko, ktoré má v súčasnosti zničené prístavné mesto pod kontrolou, začalo vracať telá ukrajinských bojovníkov minulý týždeň. Ukrajina v sobotu oznámila, že obe strany si vymenili celkovo 320 tiel, každá z nich dostala naspäť 160 pozostatkov. Nie je jasné, či boli Rusku odovzdané ďalšie telá.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Azovstal